Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoorden onderzoek geeft inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep binnen zoekmachines zoals Google. Een zoekwoorden onderzoek kan je gebruiken voor zowel je SEO- (zoekmachine optimalisatie) en SEA-strategie (zoekmachine adverteren). Door op de juiste termen gevonden te worden in zoekmachines op basis van de relevante content die je erover schrijft, kan je je bezoekersaantallen verhogen.

In dit artikel lees je hoe je een zoekwoorden onderzoek uitvoert en hoe je er meer bezoekers mee genereert.


Waarom een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek voer je uit om het zoekgedrag van je bezoeker te achterhalen. Met dit onderzoek is het de bedoeling dat je tot nieuwe inzichten komt en je daarop focust in plaats van zelf te bepalen waarop je gevonden wordt. Vaak doe je bij een zoekwoordenonderzoek nieuwe inzichten op die je anders nooit had ingezien.

Bepaal eerst je strategie & doelstelling

Vanuit mark@ing redeneren we terug vanuit de ultieme doelstelling: méér online omzet. Zodra de doelstelling SMART is geformuleerd zijn er 3 pijlers waarop we ons richten, namelijk: meer bezoekers, meer conversie & meer inzicht. Kort licht ik deze 3 pijlers toe:

  • Meer inzicht: Via programma’s zoals Google Analytics kan je inzicht krijgen in je websitebezoeker. Dit kan je grofweg onderverdelen in 2 gedeelten: waar komt je bezoeker vandaan en hoe gedraagt deze zich op je website?
  • Meer conversie: Hierbij kijk je vooral hoe je bezoeker zich gedraagt op de website. Waar stagneert het en hoe kan je uit hetzelfde aantal bezoekers meer conversies behalen?
  • Meer bezoekers: Zonder bezoekers kan je niet je conversie verhogen en onderbouwde analyses maken op je bezoekers.

Wanneer je start met een website, is het belangrijk om 1) te bepalen wat je doelstelling is, 2) zorgen dat de basis is ingericht om je bezoekers te kunnen meten en 3) het genereren van meer bezoekers naar je website toe.

Genereer meer bezoekers naar je website toe

Er zijn verschillende manieren om meer bezoekers naar je website te genereren. Afhankelijk waar je doelgroep zit en wat hun gedrag is ga je bekijken welke manieren bij jouw klant passen. In het begin heb je waarschijnlijk een klein tot geen mediabudget, dus is de belangrijkste investering tijd.

Waarschijnlijk gebruik je op dagelijkse basis Google om informatie op te zoeken, online te shoppen of te zoeken naar contactgegevens van een restaurant. Bijna iedereen gebruikt de zoekmachine Google dus het is een logische stap om hier te beginnen. Binnen Google heb je 2 mogelijkheden om meer bezoekers naar je website te genereren: organische en betaalde zoekresultaten. Zoals ik zojuist al uitlegde heb je in het begin waarschijnlijk weinig maandbudget waardoor we ons nu richten op de organische bezoekers: een hoge positie op relevante zoektermen zonder daaraan mediabudget te spenderen.

Hoe start je met een zoekwoorden onderzoek?

Om erachter te komen waar je bezoekers op zoeken, is het belangrijk om een zoektermenonderzoek uit te voeren. Je maakt hierbij een longlist van alle zoektermen waarvan je verwacht dat je doelgroep hierop zoekt. Vervolgens breid je deze longlist uit met de volgende stappen:

  1. Bekijk binnen de Google zoekbalk welke suggesties Google nog meer geeft

Suggesties Google zoekbalk

2. Bekijk de suggesties van Google onderaan de pagina

Suggesties onderaan pagina

3. Gebruik tools om zoekwoord ideeën te krijgen

Zoekwoord tool

Ubersuggest is een handige tool die je helpt bij het verkrijgen van meer zoekwoord ideeën. Je vult je focus zoekterm in, geeft aan voor welke taal / welk land het is en laat de tool de rest doen. Het enige nadeel hiervan is dat er veel zoektermen tussen zullen staan die niet relevant zijn. Je zal er dus zelf wel nog even op moeten filteren.

Tijdens het schrijven van dit artikel is de vormgeving van ubersuggest verandert en kan je ook nog andere zaken achterhalen, zoals concurrentie erop en content ideeën. Wellicht is je ook al opgevallen dat je het volume op een specifieke zoekterm kan achterhalen. Voorheen kon je ook de concurrentie erop achterhalen waarbij aan werd gegeven of de concurrentie laag, gemiddeld of hoog is. Er wordt hier wel een analyse door ubersuggest op gegeven, maar de functionaliteit zelf mis ik.

Google ads keyword planner is de tool waarmee ik altijd heb gewerkt om het zoekvolume en de concurrentie te achterhalen voor specifieke zoektermen. Hier kan ik dus wel zien wat de mate van concurrentie is. Sinds kort heeft Google Ads ook de mogelijkheid om zoekwoord ideeën op te doen, iets wat pas sinds een jaar in de interface zit. De keuze om ubersuggest of Google Ads (of een combinatie) te gebruiken hangt dus af bij hetgeen dat jij handig vindt.

Hoe weet ik nou welke zoektermen het meest relevant zijn?

Na het gebruik van bovenstaande methoden heb je waarschijnlijk een lange lijst met relevante zoektermen. Duplicaten en niet-relevante zoektermen heb je verwijderd. Wellicht staan er zoektermen tussen waarop je nu al een goede positie hebt of waar al een pagina is gemaakt. Je wilt natuurlijk niet dubbele pagina’s gaan schrijven voor zoektermen. Daarom ga je achterhalen of er binnen deze lijst al zoektermen staan waarop je gevonden wordt. Handige tools die wij hier zelf voor gebruiken zijn Ranktracker en Semrush.

Je hebt nu een lijst met zoektermen waarvan je het maandelijks zoekvolume weet, de mate van concurrentie en de positie. Zelf vind ik het handig om deze in één exceloverzicht te zetten met hiervoor genoemde filters.

Nu hoor ik je denken: maar niet alle zoektermen zijn even belangrijk, sommigen zijn wellicht minder relevant. Er zijn bijvoorbeeld zoektermen die heel koopgericht zijn en anderen meer orienterend. Op basis daarvan wil je er een score aan hangen op basis van relevantie. Hiervan heb ik een handig excel-document gemaakt waarbij je de prioriteit van een zoekterm kan bepalen. Wil je deze hebben? Stuur dan een mailtje naar info@markating.nl en ik stuur ‘m je toe!

Een zoekwoordpriolijst maak ik dus op basis van het maandelijks zoekvolume, de mate van concurrentie, huidige positie binnen zoekmachines en de relevantie. Op basis hiervan bepaal ik de prioriteit en weet ik welke zoektermen het eerst geoptimaliseerd moeten worden om ervoor te zorgen dat ze hoger in Google komen. Hoe ik daarvoor zorg? Lees eens artikel hoe je bovenaan in Google komt.

 

Summary
Wat is een zoekwoorden onderzoek
Article Name
Wat is een zoekwoorden onderzoek
Description
Een zoekwoorden onderzoek geeft inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep binnen zoekmachines zoals Google. Een zoekwoorden onderzoek kan je gebruiken voor zowel je SEO- (zoekmachine optimalisatie) en SEA-strategie (zoekmachine adverteren). Door op de juiste termen gevonden te worden in zoekmachines op basis van de relevante content die je erover schrijft, kan je je bezoekersaantallen verhogen.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie