Start met zoekmachine adverteren (SEA): 11 tips om rekening mee te houden!

Start met zoekmachine adverteren (SEA): 11 tips om rekening mee te houden!

Je herkent het vast wel. Je wilt een nieuwe product op de markt zetten, meer naamsbekendheid generen in de regio of juist omzet verhogen door meer producten te verkopen vanuit jouw online webshop; je weet alleen niet waar je moet beginnen. Zoekmachine adverteren (SEA) speelt in op diverse fases binnen een klantreis en is gericht op het behalen van resultaten op korte termijn. Aan de slag met Google Ads? Met deze 11 tips zorg jij voor een succesvolle campagne!

Waarom adverteren in Google?

Met 95% van de marktaandelen is Google nog steeds de grootste zoekmachine in Nederland. Google wordt vaak ook niet meer gezien als merk op zich, maar meer als programma, begrip of zelf een werkwoord (even Googlen) waar men dagelijks mee te maken heeft. Via tekst, video, afbeeldingen wordt er heel de dag door gezocht naar informatie en kennis die mensen helpt met beantwoorden vragen. Door hierop in te spelen met betaalde advertenties haal je relevant verkeer naar je website en kun je de verwachting van je bezoeker beter sturen. Daarnaast kun je jouw doelgroep specifiek targeten en advertenties tonen voor iedere fase binnen het koopproces. Daarnaast gaan SEO en SEA hand in hand om je website of product beter op de kaart te zetten.

Ik deel graag mijn tips over Google Ads en hoe jij kunt starten met jouw eerste campagnes. Als je de eerste stap hebt gezet kun je alleen maar leren en bijsturen om er zoveel mogelijk uit te halen.

1) Zorg dat je de juiste doelen in hebt gesteld.

Adverteren zonder doel is als vissen zonder hengel. Je zult niet het juiste resultaat behalen als je niet de juiste instellingen hebt. Zodra dit niet goed staat ga je adverteren zonder dat Google weet met welk doel erachter zit. Resultaat: veel geld besteed zonder dat je er iets voor terug hebt gekregen wat je wilde. Dat zou zonde zijn! Bedenk van tevoren welke conversies er op de website staan en zorg dat je deze ook op de juiste manier meet. Heb je je doelen in Google Analytics staan? Dan kun je deze makkelijk overnemen in Google Ads.

2) Bepaal de juiste zoekwoorden

Het is belangrijk dat je weet op welke zoekwoorden je wilt adverteren. Dit betekent niet alleen op welke zoekwoorden jij vindbaar wil zijn, maar ook op welke manier jouw doelgroep op zoek gaat naar de informatie die jij te bieden hebt. Dit hoeft namelijk niet altijd overeen te komen. Door middel van een zoekwoordanalyse kun je de prioriteiten bepalen waar jij je advertenties op kunt baseren. De zoekwoordplanner van Google en Semrush zijn handige tools die je hierbij kunnen helpen.

3) Behoud structuur in je account.

Dit is lastig als je net gaat beginnen, maar later ga je merken dat het goed is om hierover na te denken. Richt je account in met meerdere campagnes die bijvoorbeeld een bepaald product vertegenwoordigen. Iedere campagne bevat een of meerdere advertentiegroepen die de splitsing aangeven tussen het zoekgedrag binnen een bepaald product. Per advertentiegroep richt je uiteindelijk je advertenties in. Op deze manier kun je gericht je zoekwoorden instellen en voorkomen dat je je zoekwoorden gaat inzetten op niet relevante advertenties. In het voorbeeld zie je ook een splitsing in Exacte campagnes en BMM campagnes. Dit heeft te maken met het type zoekwoord wat je instelt. Door eerst te starten met BMM (brede zoekwoorden) campagnes kun je leren wat wel en niet werkt. Zie je dat een zoekwoord boven de rest uitspringt met het resultaat? Dan zou je hier een exacte campagne van kunnen maken om hier nog meer (en goedkoper) resultaat uit te halen.

Wil jij direct aan de slag met Google Ads? Download hier het kennispakket met handige checklists en handleidingen. 

4) Bepaal je doel en biedstrategie

Aan de hand van je doel stel je een biedstrategie in per campagne. Is je campagne gericht op het vergroten van je naamsbekendheid, dan kun je voor doelvertoningspercentage kiezen die je advertentie zoveel mogelijk laat zien binnen jouw doelgroep. Wil je uiteindelijk meer conversies behalen op je website dan kun je kiezen voor conversies maximaliseren.

Let op! Omdat je advertenties in het begin altijd nog moeten leren van wat wel en niet werkt, is het slim om eerst Handmatige CPC als biedstrategie in te zetten. Zo behoud je zelf de controle over waar je budget naartoe gaat en kun je deze zelf bijsturen. Heb je genoeg resultaat? Dat kun je overschakelen naar een automatische biedstrategie zoals klikken of conversies maximaliseren zodat Google dit werk van je overneemt.

5) Adverteer alleen via de Google Zoekmachine

Naast hun eigen zoekmachine, biedt Google Ads ook de mogelijkheid om te adverteren via Google Partners of Google zoekpartners. Dit houdt in dat je op websites of andere zoekmachines die partner zijn van Google ook getoond wordt. Dit klinkt natuurlijk erg interessant, maar het gaat je weinig resultaat opleveren. Zodra je dit instelt houd je hierover minder controle. Natuurlijk is het nooit verkeerd om hiermee te experimenteren, maar mocht je twijfelen dan is het beter om deze opties uit te vinken.

6) Sluit niks uit in de doelgroep (behalve je locatie)!

Weet je dat jouw product of dienst gericht is op mannen tussen de 25 en 40 jaar die van sport houden? Dat is super goed! Echter raad ik je aan op bij het starten met Google advertenties dit niet klakkeloos in te stellen. Als dit echt zo is, moet het uit de cijfers blijken. Misschien kom je er wel achter dat een product juist door een vrouw gekocht wordt als cadeau, of dat de leeftijd van je doelgroep misschien iets breder blijkt te zijn. Door de te leren van je resultaat kun je hier later altijd nog je instellingen in aanpassen. Wel is het goed om je locatie in te stellen. Wanneer je juist heel lokaal zit en je wilt meer aandacht in je omgeving, zou je bijvoorbeeld een locatie van de stad/dorp in kunnen stellen met een straal van 30km in de omgeving. Daarnaast is het ook goed om te kijken op welke locaties je juist niet wilt focussen, en deze uit te sluiten.

7) Zorg voor relevante advertenties.

Gebruik je teksten in je advertenties? Schrijf dan actief! Vermijd woorden als ‘worden’, ‘kunnen’ en maak niet te langen zinnen. Zorg ook dat je USP’s terugkomen in je teksten en er altijd een call-to-action in staat om mensen door te laten klikken naar jouw website. Voorbeeld: ‘Benieuwd naar onze diensten? Wij kunnen bij je langskomen voor een gesprek om alles door te nemen. Deze zin kun je iets actiever maken door te schrijven ‘Benieuwd wat [product x] te bieden heeft? Wij komen morgen nog bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Maak direct een afspraak!’

Daarnaast is het belangrijk om een goede landingspagina te koppelen aan je advertentie. Ben hier kritisch op en verwijs niet zomaar naar de homepagina van je website. Mensen die doorklikken op je website verwachten de informatie die je in je advertentie omschrijft. Daarnaast is het belangrijk dat er een duidelijke call-to-action op de landingspagina staat zodat de verwachtingen voor een bezoeker duidelijk zijn.

8) Experimenteer met verschillende advertenties

Als je gaat beginnen met Google Ads is het belangrijk dat je open staat om te experimenteren. Alleen dan zul je snel van je resultaten leren en kun je aanpassingen maken. Daarom raad ik het altijd aan om 3 uitgebreide tekst advertenties te schrijven en 1 responsieve advertentie. Doordat je in een responsieve advertentie meerdere koppen en beschrijvingen toevoegt, bepaald Google zelf in welke het meest relevant zijn voor een gebruiker op dat moment. Hierdoor krijg je een goed beeld met welke teksten wel of niet werken voor jouw doelgroep. 

9) Zorg voor advertentie extensies

Door extra informatie toe te voegen buiten je advertenties om vergroot je de relevantie van je advertenties waardoor de kans groter wordt dat lezers doorklikken naar je website. Daarnaast wordt de ruimte van je advertentie ook groter waardoor je meer opvalt. Het kan dus nooit kwaad om hier jouw USP’s nogmaals uit te lichten. 

10) Houd je kwaliteitsscore in de gaten

Zodra alle advertenties staan is het goed om deze te blijven monitoren. Weet je niet waar je naar moet kijken? De kwaliteitsscore van een zoekwoord geeft je een goede richtlijn van de kwaliteit van jouw advertenties. Het cijfer van de kwaliteitsscore wordt gepaald door de verwachte doorklik, de relevantie van je landingspagina en de relevantie van je advertentie. Met een goede kwaliteitsscore is de kans ook groter dat je bovenaan komt te staan in Google, ondanks dat je misschien minder budget hebt ingesteld dan een concurrent. 

11) Blijf leren!

Ook ik blijf leren. Toen ik het idee van mijn blog over 10 Google Ads tips deelde met mijn collega, gaven zij aan dat het beter is om een oneven aantal tips te schrijven. Zij spreken uit ervaring waar ik weer van kan leren. Vandaar mijn 11e tip: blijf leren! Niet alleen van je resultaten, maar ook van ervaringen van anderen. Mocht je een campagne hebben staan en graag een controle check willen? Stuur mij een mail zodat ik ernaar kan kijken. Dan kunnen we samen blijven leren en groeien om Google Ads de baas te blijven!

Samen sparren, ideeën uitwisselen of kijken hoe we meer resultaat kunnen behalen uit jouw Google Ads account? Neem contact op via lizzy@markating.nl of bel via (0)416 – 53 36 91.

 

Bronnen & handige links:

https://www.pure-im.nl/blog/marktaandelen-zoekmachines-q3-2020/
https://ads.google.com/home/tools/keyword-planner/

Lizzy Verweijmeren
lizzy@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie