20 mrt YouTube adverteren: tips & tricks van een expert
Je hebt ze vast wel eens gezien: advertenties op videoplatform YouTube. De eerst associatie is vaak: irritant. In deze blog leg ik je uit wat adverteren via YouTube is, wat de mogelijkheden zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw advertenties niet als ‘irritant’ worden ervaren.
Wat is YouTube adverteren?
Door middel van advertenties op YouTube kan je (potentiële) klanten bereiken en interesse wekken voor je product of dienst. Jij bepaalt wie jouw video’s zien. Je kan niet relevante doelgroepen uitsluiten waardoor je zorgt voor optimale relevantie en een goede besteding van jouw mediabudget. Daarnaast kan je zeer relevante doelgroepen ‘insluiten’ en extra bieden waardoor je jouw doelen nog sneller kan halen.
Bij advertenties via YouTube betaal je alleen als je doelgroep interesse toont. Als jij je resultaten goed analyseert zorg je ervoor dat je advertenties steeds relevanter worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het type boodschap, type advertentie, platform, de doelgroep en het tijdstip van adverteren.
Waarom adverteren op YouTube?
Voor wie bovenstaande facts & figures heeft gezien is dit een eenvoudige vraag. Met een immens groot platform waarbij je alleen betaalt als er interesse is én je zelf kan bepalen wie, wanneer, waar en welke advertentie wordt getoond is dit het antwoord. De mogelijkheden zijn zeer geavanceerd waardoor je zelf aan de knoppen zit en altijd controle hebt over jouw budget en het behalen van je doelstellingen.
Door het gigantische scala aan mogelijkheden is het van levensbelang dat je vooraf bepaalt waar je voor gaat. Het gevaar bestaat namelijk dat je binnen de advertentie-omgeving van Google verdwaald raakt of té specifiek gaat adverteren en onder andere interessante doelgroepen uitsluit. Maak dus slim gebruik van het videoplatform van YouTube en staar je niet blind op je doelstellingen. Je kan bijvoorbeeld ook veel kennis opdoen over doelgroepen waar je niet zoveel van af weet. Dat bespaart dure onderzoeken en als een doelgroep aansluit bij jouw aanbod kan je direct aan de slag. De kans van slagen is hierdoor veel groter.
Welke advertentiemogelijkheden zijn er via YouTube?
Adverteren via YouTube kan op vele mogelijkheden. De 3 belangrijkste opties op dit moment zijn:
- InStream videoadvertenties
- InSearch videoadvertenties
- TrueView-advertenties met video discovery (voorheen: InDisplay videoadvertenties)
Onderstaand leg ik per categorie de verschillende opties uit waardoor je, na het bepalen van je doelen, eenvoudig een keuze kan maken uit de advertentiemogelijkheden.
YouTube InStream videoadvertenties
Voor velen is dit type indeling het meest bekend. Je video zal hierbij vertoond worden voor de video’s op YouTube (of in het Display Netwerk). Zoals je wellicht weet is het mogelijk om na vijf seconden de advertentie weg te klikken. Een groot gedeelte kiest hier dan ook voor, je was immers van plan om een andere video te gaan bekijken. Het is dan ook zeer prettig dat je alleen betaalt wanneer een kijker 30 seconden van je video-advertentie bekijkt. Mocht je video korte zijn dan 30 seconden (wat ik niet aanbeveel) óf is er een interactie van je gebruiker door bijvoorbeeld op een link in je video te klikken dan betaal je ook. Op deze manier heeft YouTube de kans op relevant publiek zoveel mogelijk vergroot.
Er lopen nu experimenten om ook in een (langere) video te adverteren. Mogelijk komt je video hier dus ook terug.
InStream-videoadvertenties kan je voor veel verschillende doelen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het genereren van leads
- Meer websitebezoekers
- Merkbekendheid en bereik
- Het overwegen van je product of merk
YouTube InSearch videoadvertenties
Een andere vorm van adverteren in Youtube zijn InSearch advertenties. Deze advertenties zijn te vergelijken met de advertenties in de zoekmachines die we allemaal wel kennen. In dit geval komt je advertentie (met een miniatuurafbeelding van jouw video) terug in de zoekresultaten. Zodra een kijker op je zoekresultaat klikt betaal je voor de kosten van deze klik aan Google.
Net als bij Search is het heel belangrijk om goed te targeten waardoor je advertenties alleen aan relevante zoekers wordt getoond.
Nu je deze optie kent weet je dus ook hoe belangrijk het is om een goede miniatuurafbeelding en pakkende introtekst te schrijven die de gebruiker aanzet tot het bekijken van je video. Ongeacht of je kiest om te adverteren of organisch via YouTube je video’s in de markt te zetten.
TrueView-advertenties met video discovery
Discovery-advertenties gebruik je om een video te promoten op plaatsen waar gebruikers ontdekkingen doen. Denk hierbij aan gerelateerde video’s. Deze gerelateerde items komen onder andere terug op de mobiele homepage van YouTube en als onderdeel van een zoekresultaat.
Je advertentie bestaat uit een korte introductietekst en een preview-afbeelding uit je video waardoor je de kijker kan triggeren om jouw video te gaan bekijken. Het doel bij dit type is meestal het aansporen om de video aan te klikken en vervolgens te bekijken. Let op: er zijn vele verschillende formaten beschikbaar in dit type, aan jou de keuze welke vormen je inzet!
Je vindt de video discovery-advertenties terug:
- In zoekresultaten op YouTube
- Naast gerelateerde YouTube-video’s
- Op de mobiele homepage van YouTube
Voordeel aan dit type is het feit dat er alleen kosten in rekening gebracht worden wanneer kijkers op de afbeelding/introductietekst klikken om je advertentie te bekijken. Voor vertoningen betaal je dus niet en dit kan je dan ook zien als free publicity.
Is deze indeling geschikt voor mij?
Als je jou product of merk aan je consument aan wil bieden als die een overweging aan het maken is tussen verschillende aanbieders dan is video discovery zeer geschikt.
Resultaten YouTube advertenties analyseren
Campagnes zijn pas succesvol als de doelstellingen behaald worden, zo ook bij campagne via YouTube. Wat veel marketeers nog wel eens vergeten: richt vooraf de meettools in zodat je achteraf een antwoord kan geven of de doelstellingen behaald zijn. Dat klinkt als een open deur, maar ik zie (als ander voorbeeld) nog vaak e-mailcampagnes zonder UTM-codes waardoor achteraf niet te bepalen is of de campagne geslaagd is.
Voor velen is het resultaten meten niet het meest leuke onderdeel. Door middel van realtime dashboards in bijvoorbeeld Google Analytics, Data Studio of Klipfolio gaat het analyseren leuk worden én de campagne meer leven. Niet alleen bij jou, maar ook bij je collega’s en stakeholders. Steek hier dus tijd in vooraf. Ik heb al meermaals meegemaakt dat een campagne niet geslaagd bleek te zijn. Door goede dashboarding was de organisatie echter wel enthousiast geworden, is er geleerd van de campagne en konden we vervolgens veel betere campagnes opzetten. Zonder fouten leer je immers niet.
Hoe analyseer ik een YouTube-campagne?
Doelstellingen als videoweergaven, kosten per weergave, weergavepercentage etc. kan je gemakkelijk uit je Google Ads account halen. Ga je iets verder: gebruik dan ook Google Analytics om te kijken wat de invloed van je campagne op de website was. Ook Google Trends is een goede tool om in te spelen op de vraag vanuit de consument.
Andere voorbeelden van antwoorden op vragen die je kan achterhalen:
- Wat is de toename in zoekvolume?
- Wat zijn (niet) waardevolle zoektermen?
- Hoe kan ik de inhoud van mijn campagne relevanter maken?
- Op welke manier kan ik mijn mediabudget effectiever besteden?
Conclusie: YouTube adverteren wel of niet inzetten?
Met advertenties op YouTube kan je goede zichtbaarheid creëren bij een zeer gerichte doelgroep. Zo lang je je richt op een relevante doelgroep en goed monitort of je inspanningen bijdragen aan je doel kan YouTube zeer waardevol zijn. Let er wel op dat je niet gaat rapporteren op conversieniveau, dan gaan je cijfers enorm tegenvallen. Het is dan ook zeer afhankelijk van de branche waarin je actief bent, maar ook de concurrentie en je eigen aanbod. Doordat YouTube nog niet zo mainstream is als adverteren in de zoekmachine (Search) kan dit voor jou laaghangend fruit zijn waarmee je snel resultaat kan boeken!
Mocht je een advies willen of YouTube advertenties voor jou een geschikte manier zijn om online zichtbaarheid te creëren? Volg dan een Google Ads training of vraag vrijblijvend advies aan via info@markating.nl. Ik geef je dan gratis advies.


Dennis Huisman
Geplaatst op 12:33h, 12 aprilLeuk artikel! Zelf ben ik beginnend online marketeer dus dit is zeer leuke en handige info! Thanks!
Jody Op den Buijsch
Geplaatst op 10:38h, 15 aprilGoed om te horen! Mocht je meer willen leren, de basis online marketing training is ideaal voor de beginnende online marketeer. Je leest er hier meer informatie over: https://markating.nl/basis-online-marketing/