22 apr Het juiste CMS kiezen voor mijn website
In mijn dagelijks werk krijg ik vaak de vraag van bedrijven en ondernemers wat zij als technische ‘’CMS/admin’’ (content management systeem) oplossing moeten kiezen voor hun website, webshop en/of webapplicatie. Deze vraag komt voort uit de grote variatie aan websitebouwers met eigen systemen en/of opensource (standaard of maatwerk) oplossingen. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een CMS. In de meeste gevallen zijn de bedrijven die een nieuwe website willen laten bouwen hier helemaal niet mee bezig en vertrouwen op de kwaliteiten van de websitebouwers.
Dit is in veel gevallen ook geen probleem, want de meeste websites die tegenwoordig gebouwd worden kosten niet meer dan €10.000,-. In deze gevallen kan je niet bepaald een verkeerde keuze maken als het gaat om het systeem dat gebruikt wordt (zelfs al is het nog veel geld) om de website te beheren. Het is hierbij van belang dat je vooraf vraagt om een demo van het te gebruiken systeem. Mijn tip in zo’n geval is om voor een standaard oplossing te gaan, zoals WordPress, Silverstripe, Magento, etc.
CMS als integraal onderdeel van de website
Echter, zodra een website binnen een bedrijf gezien en/of gebruikt wordt als een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering wordt de juiste keuze voor het beheer systeem belangrijk. Dat wil zeggen de website fungeert als onder andere:
- Sales kanaal (leads verschaffen voor opvolging)
- Branding kanaal (optimale vindbaarheid)
- Verkoop kanaal (simpel voorbeeld is het verkopen van je assortiment op de website/webshop)
- Wervingskanaal (voor het binnenhalen van personeel)
- Afspraak kanaal (voor bijvoorbeeld het plannen van een afspraak in één van de filialen van je bedrijf)
Een CMS dat voor grote enterprises interessant kan zijn, is TYPO3. MaxServ in Waalwijk bouwt op dit CMS de websites voor haar klanten. Bekijk hier de cases van MaxServ. Voor dat je bepaalt of dit ook het CMS voor jouw website is, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden.
Waarop toets je een CMS?
De zaken die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze heb ik hieronder opgesomd. Met behulp van deze lijst is het mogelijk te toetsen of de websitebouwer & het systeem dat zij hanteren in basis geschikt is voor jouw bedrijf.
- Het betreft een open source of een closed source oplossing. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar open source oplossingen, omdat je hiermee op twee vlakken het minste risico loopt. 1. De ontwikkelaar beschikt over een groot netwerk aan andere developers/bedrijven die kennis hebben van het systeem. Zo blijft het in veel gevallen goed up-to-date. 2. Omdat er zoveel bedrijven bekend zijn met het systeem zit je ook niet ”vast” aan je websitebouwer en kan je in uiterste gevallen naar andere uitwijken.
- Programmeertaal. Als je gebruik maakt van nog meer systemen intern kan het zo zijn dat je website hiermee moet communiceren. Zorg er daarom voor dat je hier óf een oplossing voor hebt als deze systemen niet op basis van dezelfde programmeertaal zijn geschreven, of zorg ervoor dat het gelijk is tussen de systemen. De vraag is of het PhP of .NET (dotnet) betreft.
- Beheer systeem. Dit is de omgeving waarmee je zult gaan werken (als bedrijf of afdeling). Dit moet gebruiksvriendelijk zijn, moet voldoen aan marktstandaarden (denk aan SEO data invoervelden) & moet met name future proof zijn.
- Hosting & infrastructuur. Breng je deze zelf onder bij een hosting club of laat je dit via je webbouwer verlopen? Daarbij is met name de load (hoeveelheid bezoekers & verzoeken) op je website wat bepalend is voor de complexiteit van je hosting pakket. Ook hierin zou je webbouwer je goed moeten kunnen informeren, want deze weet het beste wat wel en niet werkt voor het systeem dat wordt opgeleverd.
- Licentie. Zijn er licentiekosten voor het gebruiken van het desbetreffende systeem?
- User centered design. Heeft het bureau hier ervaring mee? Indien dit het geval is, dan helpt jou dit om na livegang ook heel snel je klanten op een optimale manier te bedienen via de website. Voor meer informatie over User centered design kan je hier terecht.
- Kennis & ervaring binnen de branche. Als een bureau dit heeft binnen jouw branche dan kan dat helpen de technieken en de klanten te begrijpen. In veel gevallen hebben dergelijke bureaus dan ook al technische oplossingen ontwikkeld in het verleden die mogelijk ”hergebruikt” kunnen worden. Hierdoor loop je minder risico ten aanzien van budget en planning. Ze hebben het tenslotte allemaal al eens gedaan.
- Uurtarief & doorlooptijd. Tot slot zijn het uurtarief en de doorlooptijd ook wel handig om te weten, want ook in je vergelijking moet je hier rekening mee houden. Zo kan het ene bureau een lager tarief hanteren, maar er langer mee bezig zijn. Waardoor de totaal som (in vergelijking met anderen) dan op nagenoeg hetzelfde of soms op meer uitkomt. Hierin zou ik dan altijd adviseren om te kiezen voor kwaliteit boven prijs.
Als je ondanks dit artikel nog niet zeker bent van je keuze dan kan je en mag je mij altijd bellen. Meer over dit onderwerp volgt in volgende blog posts. Daarin wordt onder andere behandeld de verschillen tussen bepaalde Content Management Systemen (CMS).


Geen reactie's