02 feb Conversie optimalisatie: Voor welk brein optimaliseer jij?
Voor welk brein pas je conversie optimalisatie toe in jouw webshop of website? En hoe kan je je webshop of website optimaliseren dat je ook het primitieve brein bereikt en aanzet tot actie?
Voor welk brein optimaliseer jij?
Wij mensen zijn alles behalve logische wezens. We kunnen denken dat we dat zijn en we onderscheiden ons dan ook van andere dieren door ons denkvermogen. Desondanks maken wij maar weinig gebruik van het ‘’denkende’’ deel van onze hersenen om logische, optimale of bewuste besluiten te nemen.
Wellicht bekend als je ‘’Thinking, Fast and Slow’’ door Daniel Kahnman of ‘’Switch’’ door de Heath Brothers hebt gelezen. Indien je dat niet hebt gedaan kan ik je die boeken zeker aanraden. Mocht je willen weten waar ze over gaan kan je hier een samenvatting lezen.
Zo nemen wij als mensen niet altijd rationele besluiten, omdat de meeste besluiten genomen worden door het intuïtieve deel van ons brein, ook wel: Systeem 1 genaamd.
Fysiologisch gezien behelst systeem 1 zowel het oude (het Reptielenbrein) als het middel brein, dit zijn de delen van je brein die evolutionair gezien het eerste ontwikkelt zijn. Het oude brein heeft de regie over de dingen als ademen, je hartslag en eten. Waar je middel brein de regie voert over je emoties. Systeem 1 is zodoende een automatisch systeem dat heel snel informatie kan omzetten in actie. Dit was uitermate geschikt om in de prehistorie te overleven wanneer er gevaar dreigde.
Bron: Salesbrain.com artikel
Ons systeem 2, het jongste deel van ons brein, is het ‘’logische’’ deel van ons brein. Dit is het deel wat de regie voert over bewuste keuzes, redenering en heeft de capaciteit om nieuwe dingen te leren. Alleen werkt dit deel van ons brein heel langzaam wanneer snelle besluiten noodzakelijk zijn. Evolutionair gezien heeft dit deel geen functie als er een noodsituatie zich voordoet waarin wij snel moeten handelen. Daarnaast vreet dit deel van ons brein ontzettend veel energie en is daarom snel uitgeput.
Bron: UpFrontanalytics.com artikel
Het is belangrijk het verschil tussen deze systemen te kennen, want bij conversie optimalisatie hebben wij te maken met beide systemen in het brein.
Informatieve architectuur, logische gebruikers flow – dat is allemaal conversie optimalisatie voor systeem 2. Teveel informatie, teveel lezen of teveel processtappen in een aankoop funnel en systeem 2 is leeg. In essentie komt het erop neer dat wanneer je conversie optimalisatie toepast voor systeem 2 het gemakkelijk te begrijpen moet zijn. Conversie optimalisatie voor systeem 2 is zodoende van essentieel belang bij complexe aankopen. Een bezoeker van je webshop of website heeft tenslotte een doel voor ogen. Om dat doel (voor jou bijvoorbeeld meer aankopen of een hoger orderbedrag) te bereiken moet het aankoopproces makkelijk te doorlopen zijn en alle nuttige informatie voorhanden.
Hierbij kan je o.a. denken aan optimalisatie van:
- Snelheid van webpagina’s
- Duidelijke informatieverschaffing (zijn levertijden inzichtelijk of moet er naar gezocht worden?)
- Optimale navigatie op gebruikt apparaat; mobiel, tablet of desktop
- Zo min mogelijk stappen in het aankoopproces
- Het onthouden van gegevens in aankoopproces
Echter is conversie optimalisatie voor systeem 1 misschien nog wel belangrijker. Systeem 1 reageert instinctief en maakt uiteindelijk de meeste besluiten. In een fractie van een seconde, nog voordat systeem 2 het heeft verwerkt, heeft systeem 1 al besloten of je een persoon, eten of een boek aantrekkelijk genoeg vindt.
Nu je weet dat systeem 1 zo bepalend is in het nemen van besluiten kan je inzien dat het van essentieel belang is je website of webshop zo te optimaliseren dat je systeem 1 optimaal bedient in besluitvaardigheid.
Als je je nou afvraagt voor welk systeem je het beste je webshop of website kan optimaliseren kan ik je één ding zeggen: ‘start met het ontwerpen en optimaliseren van je webshop of website voor systeem 1’. Je bezoeker heeft immers allang besloten voordat systeem 2 het heeft verwerkt.
Conversie optimalisatie voor systeem 1
Systeem 1 reageert dus op instinct, onderbuik gevoel en emoties.
Wetenschappelijk is bewezen dat 30% van de neuronen in jouw brein zijn toegewijd aan zicht / beeld. Ter vergelijk met je andere zintuigen: 8% aanraking en 3% gehoor. Tel daarbij op dat 90% van de verzonden informatie allemaal visueel is dan kan je (logisch 😉) concluderen dat systeem 1 in een fractie van een seconde besluiten neemt over wat wij zien.
Bron: Ingnitedigitalstrategy.com artikel
In deze fractie van een seconde beoordelen wij op basis van uiterlijk. Ons systeem 1 beoordeelt producten, verpakkingen, foto’s etc op basis van de visuele weergave presentatie. Dit geldt dus ook voor de uitstraling van een webshop of website en de producten die hierin staan. De vraag die je jezelf dus moet stellen; is mijn webshop visueel aantrekkelijk genoeg?
Hier het bewijs van onze Visuele Handicap, erg leuk om even te kijken.
Optimaliseren voor systeem 1 betekent dus ook dat je optimaliseert voor emoties, functies van het middel brein. Maar wat betekent dat precies? Er valt zodoende te zeggen voor het feit dat je optimaliseert voor een menselijke connectie.
Om een verbinding met iemand op te bouwen moet je herkenning vinden bij de ander. Wat is je verhaal? Waar sta je voor? Wie ben je en waarom zou mij dat interesseren? Ben je te vertrouwen en kan ik je vertrouwen? Het betekent dat je als persoon (eigenaar van) jezelf moet laten zien.
Daarnaast betekent het ook dat je moet weten wie je bent, waar je voor staat en wat jou uniek maakt. Dat is de eerste stap tot een emotionele band en vereist wat zelfonderzoek.
Wij doen dat door een Unieke waarde propositie analyse uit te voeren, zie ook onze conversie optimalisatie piramide tbv het conversie optimalisatie proces. Deze analyse geeft inzicht in hoe jij je als website of webshop onderscheidt ten opzichte van je concurrenten en of jouw unieke waarde propositie duidelijk naar voren komt in je website of webshop.
Daarnaast betekent optimaliseren voor emoties ook dat het gebruikersgemak optimaal moet zijn. Als bezoekers het als vervelend ervaren om op je webshop of website te zijn dan gaan ze die vermijden. Dus een goede ervaring opbouwen wat zich uit in geen technische, functionele en gebruiksvriendelijke obstakels is van belang. Optimaliseer op zo’n manier dat er een positieve emotie wordt bewerkstelligt wat eerder resulteert in een aankoop of zelfs een herhaalaankoop.
Neurologisch gezien is dit ook logisch. Het limbisch systeem, wat verantwoordelijk is voor onze emoties, is ook verantwoordelijk voor het ophalen van ons lange termijn geheugen. Zodoende worden emotionele ervaringen (negatief of positief) beter en sneller onthouden dan situaties waar geen emotionele lading aan te pas is gekomen.
Ook hier speelt evolutie een rol. Vroeger, als wij angst ervoeren, zou onze intuïtieve emotie ons lang voordat ons bewustzijn (systeem 2) dit door had waarschuwen. Een leuk boek dat ik kan aanraden en dat ook veel inzichten verschaft op het vlak van menselijke emotie is ‘’logica van geluk’’ van Mo Gawdat.
Hoe optimaliseer je nou je webshop of website?
De onderdelen die van invloed zijn in je webshop op gebied van emoties (en dus systeem 1) en de vragen die daarbij horen zijn onder andere:
- Dit vind ik geen mooie website of mooi product
- Is dit product ook in andere kleuren aanwezig?
- Wat gebeurt er als het product defect gaat?
- Is het product op voorraad?
- Is dit product wel geschikt voor mij?
- Worden mijn persoonsgegevens veilig verzonden?
- Lost deze website of webshop mijn probleem wel op?
Als je in staat bent dit soort vragen te beantwoorden en dus geen argwaan wekt optimaliseer je je webshop of website om negatieve emoties tegen te gaan.
De logische conclusie die je hieruit kan trekken, mits je ook onze andere artikelen hebt gelezen over conversie optimalisatie, is dat bij het optimaliseren van de onderste vier treden van de conversie piramide je ook al indirect aan het optimaliseren bent voor de bovenste twee (emotie & intuïtie).
Lees direct onze overige conversie optimalisatie artikelen:
#1: Conversie Optimalisatie, Bepaal Je Unieke Waardepropositie
#2: Conversie: Technische obstakels in je webshop
#3: Conversie optimalisatie – Functionele obstakels
#4: Conversie optimalisatie – Usability obstakels
#5: Webshop optimalisatie op basis van emotie & intuïtie


Geen reactie's