Wat is videomarketing?

Wat is videomarketing?

Videomarketing speelt een steeds prominentere rol binnen online marketing. Het is een vereiste wanneer je jouw product, website, webwinkel en/of dienst wilt promoten. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste videomarketing kunt inzetten voor jouw platform.

Wat is videomarketing?

Videomarketing is het overbrengen van een boodschap door middel van een video met als doel om de bezoeker/klant te interesseren, informeren, amuseren en informeren. Hierbij dien je jouw product, organisatie en/of dienst te presenteren zodat de doelen van de videomarketing campagne worden bereikt. Soms zijn hier meerdere video’s voor nodig.

Videomarketing hangt samen met de doelstelling van de campagne en doelgroep van je bedrijf. Hierdoor is het van essentieel belang om goed na te denken over de video’s. Om je hierbij te helpen hebben we een kort stappenplan in elkaar gezet om videomarketing op een effectieve manier in te zetten.

6 Stappen om videomarketing succesvol in te zetten:

1.Bepaal jouw doelgroep

Wie is de doelgroep? De inhoud, lay-out en storyline van de video zijn afhankelijk van je doelgroep. Je kunt je voorstellen dat een video voor zwangere vrouwen anders is dan een video voor werkloze mannen.

2.Wat is het doel van de video?

Wat wil je bereiken met jouw video? Wil je het imago van je bedrijf verduidelijken, wil je interesse kweken voor een bepaald product of wil je simpelweg zoveel mogelijk conversies realiseren? Wanneer het doel van de video duidelijk is kun je beginnen met het opstellen van de inhoud van de video.

3.Uitbesteden of zelf ontwikkelen?

Heb je voldoende kennis en expertise in huis om zelf de video te ontwikkelen? Er zijn tools die je helpen om een mooie video te ontwikkelen, Lumen5 is hier een mooi voorbeeld van. Mocht je de kennis niet in huis hebben, dan kun je hier een specialist voor inschakelen.

4.Bepaal de inhoud van je video

De inhoud van de video is erg afhankelijk van de eerste 2 punten in dit stappenplan (doel+doelgroep). Wanneer je bijvoorbeeld een product of dienst aanbiedt, dien je te weten in welke fase jouw doelgroep zich bevindt. Betreft het een compleet nieuw product in een nieuwe markt? Het AIDA model is een waardevolle methodiek om hiervoor toe te passen:

 • Attention: Het product is onbekend. Je dient dus eerst attentie te kweken bij de doelgroep.
 • Interest: Interesseer de doelgroep met je product.
 • Desire: Laat je doelgroep verlangen naar het desbetreffende product.
 • Action: Laat de doelgroep actie ondernemen in de vorm van bijv. een inschrijving of conversie.

Je kunt één video inzetten waarin je het complete AIDA model implementeert. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere video’s te ontwikkelen om je doel te bereiken. In de eerste video wek je dan bijv. enkel attentie en interesse voor jouw product op. De boodschap overdragen door middel van storytelling is ook aan te raden en werkt hartstikke goed bij bepaalde doelgroepen.

5.Voor welk platform kies jij?

Wanneer je de video’s hebt ontwikkelt kun je deze promoten op meerdere platformen. Het juiste platform kiezen hangt ook weer af van het betreffende doel en de doelgroep. Deze is voor ieder platform namelijk anders.  Voorbeelden van platformen met groot bereik zijn:

 • Youtube
 • Facebook
 • Linkedin
 • Instagram
 • Twitter
 • Blog(s)
 • Vimeo

YouTube is eigenlijk altijd aan te raden. YouTube is na Google de grootste zoekmachine ter wereld en is qua video’s het grootste platform wereldwijd. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de video op meerdere platformen te plaatsen. De overige benoemde platformen zijn ook uitstekende kanalen om je video te promoten.

6.Analyseer en optimaliseer

Nu de videomarketing campagne is gestart, is het van belang om de resultaten te meten. Je hebt namelijk niet voor niets doelstellingen bepaald. Indicatoren die daarbij kunnen helpen is het bereik, het aantal views, kliks, inschrijvingen, kosten, kosten per conversie, doorklikpercentage en nog veel meer.

Mocht je SMART doelen hebben opgesteld, dan kun je binnen het termijn bepalen of jouw doelen zijn gerealiseerd. Naar aanleiding van deze analyse kun je de video’s optimaliseren of een volgende video campagne opstellen.

Voor- en nadelen van videomarketing

Wat is nou eigenlijk het verschil met andere marketingtechnieken en wat is de toegevoegde waarde van videomarketing? Hierbij de voor- en nadelen:

Voordelen:

 • Beelden zeggen meer dan tienduizend woorden!
 • De boodschap is door middel van beeld, geluid, uitbeeldingen en tekst beter over te brengen.
 • Volgens het Analytics-blog Kissmetrics is de kans op aankoop of inschrijving na een productvideo 64%-85% groter.
 • Het brengt nieuwe advertentiemogelijkheden met zich mee in tegenstelling tot tekstadvertenties. De verwachting is dat de mogelijkheden de komende jaren flink zullen stijgen.
 • Het is gemakkelijker om emoties en gevoel te tonen waardoor je dit bij de kijker versterkt.
 • Het houdt bezoekers langer op de website.
 • Een stukje professionaliteit. Een ‘gelikte’ video geeft een professionele uitstraling.
 • Je bereikt een breder publiek. Zodra je tekst, afbeeldingen en video inzet bereik je een groter publiek. De ene houdt meer van lezen en de ander van kijken.

 

Nadelen: 

 • Een professionele videomarketing campagne is vaak een financiële en tijdrovende investering.
 • Niet ieder apparaat of platform ondersteunt video’s waardoor sommige bezoekers de betreffende video niet kunnen zien.
 • De inhoud kan niet worden gelezen door zoekmachines.

Video advertising via Youtube en andere platformen

Het is mogelijk om via Youtube te adverteren met je video’s. Hierbij wordt je video getoond vóór een Youtube fragment. Naast Youtube zijn er ook andere publishers waarbij je jouw video’s kunt tonen. De verschillen worden hierbij verdeeld in merkveiligheid, zichtbaarheid en gerichtheid.

Merkveiligheid

YouTube is het grootste videoplatform ter wereld, echter brengt dit ook nadelen met zich mee. De hoeveelheid video’s is zo enorm groot, dat het voor YouTube haast onmogelijk is om iedere video te controleren op betrouwbaarheid en kwaliteit. Hierdoor staat er nog steeds veel rubbish op YouTube. YouTube bepaald de kwaliteit door middel van het algoritmisch systeem en de menselijke ervaring. Helaas is deze kwaliteitscontrole niet helemaal perfect. Hierdoor loop je het risico dat jouw video wordt getoond vóór video’s met slechte content en/of kwaliteit. Dit gaat ten koste van je merkveiligheid.

Doelgroep gerichtheid

Wanneer je een video richt op een specifieke doelgroep is YouTube wellicht niet het juiste kanaal om in te zetten. De intentie van YouTube gebruikers is veelal anders dan bijvoorbeeld Google gebruikers. De koopintentie bij YouTube ligt lager waardoor conversiegerichte video’s minder converteren dan bijvoorbeeld Google Ads.

Zichtbaarheid

Kijkers van YouTube filmpjes screenen de ad video’s minder dan andere advertenties. De advertentievideo’s worden vaak gebruikt als achtergrond muziek waardoor er in de tussentijd andere taken worden uitgevoerd. Dit zijn dus irrelevante views die je kwijt bent.

Overige video publishers

Advertentieruimtes kopen bij andere video publishers is vaak duurder dan bij YouTube. Het is bij andere video publishers echter wel een stuk overzichtelijker. Je kunt namelijk gerichter kiezen op welke platformen je wel en niet wil adverteren. Je hebt dus meer invloed op jouw advertentieruimtes wat ten goede komt voor je merkveiligheid. Met een reisvideo adverteren bij RTL travel is bijvoorbeeld een gerichte advertentie.

Benieuwd naar de mogelijkheden van videomarketing voor jouw bedrijf?

Mocht je meer advies willen over videomarketing voor jouw bedrijf, dan helpen we je graag! Volg bijvoorbeeld één van onze trainingen of vraag vrijblijvend advies aan via info@markating.nl.

Summary
Wat is videomarketing?
Article Name
Wat is videomarketing?
Description
Door middel van een video jouw boodschap over te brengen met als doel om de bezoeker/klant te interesseren, informeren, amuseren en informeren. Hierbij dien je jouw product, organisatie en/of dienst te presenteren zodat de doelen van de videomarketing campagne worden bereikt. Soms zijn hier meerdere video's voor nodig. Videomarketing hangt samen met de doelstelling van de campagne en doelgroep van je bedrijf. Hierdoor is het van essentieel belang om goed na te denken over de video's. Om je hierbij te helpen hebben we een kort stappenplan in elkaar gezet om videomarketing op een effectieve manier in te zetten.
Author
Publisher Name
Mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie