Wat is videomarketing en hoe zet je het in?

Wat is videomarketing en hoe zet je het in?

Videomarketing wordt steeds belangrijker binnen de online marketing. Het is bijna een vereiste om videomarketing toe te passen voor jouw bedrijf. Op deze manier blijf je op een interactieve manier zichtbaar voor je klanten.

Wat is videomarketing?

Videomarketing is een breed begrip. Videomarketing zijn alle type video-uitingen die je kunt gebruiken om in verbinding te komen met je doelgroep. Dit kan een hele directe manier zijn, waarbij je je alleen richt op verkoop, denk hierbij aan tv-reclames of video advertenties. Videomarketing kan ook op een wat softere manier worden toegepast, hierbij kun je denken aan video content marketing. Daarbij wil je wel iets verkopen, maar niet op een directe manier. Videomarketing kan dus op verschillende manieren worden ingezet om de doelgroep te bereiken.  

Waarom is videomarketing belangrijk?

Het wordt steeds makkelijker om video’s te maken en te delen. Steeds meer bedrijven gaan hier zelf mee aan de slag. Het delen van video en data wordt steeds makkelijker en goedkoper, waardoor het voor bedrijven aantrekkelijker is om dit ook daadwerkelijk te doen. Iedereen heeft tegenwoordig een goede camera op zijn of haar telefoon, waardoor iedereen video’s kan maken. Daarom moet je als bedrijf ook innovatief blijven, omdat de techniek zich blijft ontwikkelen. Je moet ervoor zorgen dat jouw video’s van toegevoegde waarde blijven.

Videomarketing strategie i.c.m. het STDC-model

Het STDC-model bestaat uit verschillende fases, namelijk: see, think, do en care. Per fase kan videomarketing op een andere manier worden ingezet om de doelgroep op een juiste manier te bereiken.

See-fase

In deze fase kunnen uitlegvideo’s een goede bijdrage geven. Deze video’s zijn vooral gericht op het delen van waarde en op het beantwoorden van een bepaalde vraag. Deze video’s kunnen bijvoorbeeld ook op een landingspagina worden geplaatst. Het gaat hierbij vooral om het delen van informatie en niet persé op het willen verkopen. In de see-fase moet je vooral je klant een antwoord geven.

Think-fase

Bij de think-fase is het belangrijk om video’s te maken die inspelen op het gevoel van de doelgroep. Hierbij kun je denken aan video’s waarmee je een band en vertrouwen opbouwt met de klant. Je creëert hierdoor een gunfactor. Hierbij kun je denken aan een voorstelfilmpje van je bedrijf of klant testimonials waarin klanten vertellen hoe zij geholpen zijn. Op deze manier herkent de doelgroep hetzelfde probleem, waardoor ze zich meer aangesproken voelen.

Do-fase

In de do-fase worden de video’s wat commerciëler. Hierbij kunnen promotievideo’s worden ingezet om een product of dienst te verkopen. Het is dan ook belangrijk om in deze fase concreet aan te geven welk product of dienst je verkoopt. Hierbij speel je ook in op het gevoel van de klant. Als laatste kun je een Call-2-Action inzetten om je product of dienst daadwerkelijk te verkopen.

Care-fase

In deze laatste fase gaat het vooral om het klantcontact behouden en in de ‘top of mind’ blijven van de klant. Denk hierbij aan het inzetten van leuke content, waarin je subtiel kan doorlinken naar andere producten op diensten. 

Welke emoties worden er getriggerd bij videomarketing?

Video’s zorgen uiteraard voor andere emoties dan een stuk tekst. Bij videomarketing worden er vooral positieve emoties getriggerd zoals blijdschap en enthousiasme. Video’s creëren vaak een positief gevoel. Doordat video’s vaak persoonlijk zijn, gaat de kijker ook sneller meeleven. Je kunt zelfs nog bepaalde middelen inzetten, om die positieve emoties nog sneller naar voren te laten komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van muziek.

Dit blog is geschreven a.d.h.v. een interview met Niels de Groot van Promotionfilm.nl. In het interview heeft Niels de Groot zijn kennis over videomarketing gedeeld met mark@ing.

Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie