Wat is UX design?

Wat is UX design?

Klakkeloos er vanuit gaan dat je met een nieuwe webshop of website meer geld gaat binnenhalen is gevaarlijk en wijst in de praktijk meestal wat anders uit. Het kan zo maar dat de doelgroep van jouw type branche of product zich beter kon vinden met het eerdere design dan met het nieuwe design.

In deze blog vertel ik je meer over wat UX design inhoudt, hoe wij het toepassen en hoe het meer voor jou kan opleveren. Lees snel verder!

Wat is UX design?


UX design is een afkorting van User Experience design, wat in het Nederlands vertaald wordt naar gebruikerservaring. User Experience is de ervaring van een bezoeker wanneer hij/zij door jouw website heen navigeert en informatie zoekt of producten bestelt. Jouw UX design draagt hier dus aan bij. De ervaring kan positief zijn als het vlekkeloos gaat bij het kopen van een product, of juist negatief wanneer het design  tegenwerkt en je de informatie niet kan bereiken. Het komt erop neer dat een goed UX design een positieve emotie oproept, omdat alles heel intuïtief verloopt en zonder enige moeite van de bezoeker.

UX design, Conversie optimalisatie & E-mail

Omdat wij vaak bij de beginfase van een nieuwe website of webshop betrokken zijn is dit voor ons een bekend terrein. Met verschillende partners (designers/webbouwers) wordt er vooraf goed gekeken naar wie de doelgroep is, hoe zij zich navigeren en wat het meeste converteert. Vooral bij webshops is het heel belangrijk dat hier naar gekeken wordt. Het kan soms duizenden euro’s schelen als er een structurele oplossing wordt gevonden.

Maar naast conversie optimalisatie op je website wordt ook in andere marketinguitingen gebruik gemaakt van UX design. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van bijvoorbeeld om je doelgroep te bereiken, dan moet ook hier nagedacht worden over het design/ontwerp van de e-mail. Het design van de e-mail moet in lijn zijn met wie jij bent als bedrijf, maar daarnaast ook de gebruiker aanzetten om daarna naar jouw website of webshop te gaan.

Een UX-design, hoe moet het niet?

Als design wordt genoemd dan komen de meest waanzinnige dingen op tafel te liggen. Felle kleuren met bewegende onderdelen die geweldig staan en vast en zeker voor meer interactie gaan zorgen of een toepassing met bewegende onderdelen die er geweldig uit ziet, maar onmogelijk te gebruiken is. Dit zal niet bevorderlijk zijn voor de ervaring van de bezoeker. En dat zou juist centraal moeten staan in het design zelf. Laat de gebruiker zelf door de website lopen en zijn irritaties uit spreken, want zelf is dat moeilijk te zien. Wat jij mooi en actiematig vindt, kan de bezoeker helemaal niets vinden.

Wanneer deze gebruiksvriendelijkheid niet centraal staat in het design dan kan het goed mis gaan. Hieronder benoem ik een aantal voorbeelden uit de praktijk waarbij niet vanuit de gebruiker gedacht is.

Snapchat

Denk aan de nieuwste update van de app Snapchat. Het social media platform waar veel gebruikers vanuit andere social media platformen naar toe gaan. Maar sinds de vorige update is er een petitie gesteund door 800.000 (!) handtekeningen tegen het design en het gebruiksgemak. Ook mijn telefoon heeft de update stilzwijgend doorgevoerd en beter is de app er zeker niet op geworden!

UX design - Snapchat update

iPhone X

Ook kan er gediscussieerd worden over de aanpassingen op de iPhone X. Door het verwijderen van de homebutton en de ingang voor je oortjes is het ineens een heel andere telefoon geworden. Ja, het ziet er beter uit, maar gemakkelijker wordt het niet. Zie ook de afbeelding hieronder waarbij de iPhone X gebruiksaanwijzing wordt uitgelegd. Door het ontbreken van de homebutton zijn er ineens veel meer handelingen bijgekomen dan voorheen. Als je het door hebt is het geen probleem, maar veel mensen zijn geïrriteerd tijdens het uitzoeken en daardoor kan je omzet missen. Er komen verschillende nieuwsberichten naar voren waaruit blijkt dat de verkoop van de iPhone X flink blijkt tegen te vallen.Iphone X handleiding

“Vraag niet wat JOUW doel is van je webshop, maar wat het doel is van jouw bezoeker”

Wanneer er niet wordt gedacht vanuit de bezoeker, maar vanuit de organisatie, is de kans klein dat je veel omzet gaat behalen. Afgelopen jaar waren wij aanwezig bij de YoastCon en tijdens deze presentatie (zie video), legt de spreker de vinger op de gevoelige plek op een humoristische manier.

 

UX design & conversie optimalisatie: hoe gaat dat samen?

UX design en conversie optimalisatie passen perfect bij elkaar. Waarom? Omdat elke verandering in je design een verandering kan opleveren ten opzichte van je Conversie percentage. Wil jij goed beginnen met het opmaken van je design? Bekijk dan onze conversie optimalisatie pagina en download onze gratis tips.

Conversie optimalisatie is een proces waar per stap getest wordt wat het beste converteert. Hierbij gaan wij altijd uit van data. Het is daarom ook heel belangrijk dat je de juiste meettools gebruikt. Hierbij kun je denken aan Google Analytics, maar ook tools zoals Hotjar, Visual Website Optimizer, Optimizely, etc. Met inzichten uit deze meetinstrumenten is te zien waar de bezoeker tegen problemen aan loopt en wat voor type bezoeker er op je website komen. Iedereen heeft zijn eigen mening over kleur, grootte en opmaak. Gelukkig is daar een theorie over geschreven, waarbij er uitgegaan wordt van 4 typen bezoekers.

Myer Briggs Type Indicator

Ook wel MBTI genoemd, is een theorie wat weergeeft dat bezoekers te onderscheiden zijn in vier type bezoekers:

Alle vier de type bezoekers hebben andere kenmerken en komen op jouw site. Probeer dan ook om met alle type bezoekers rekening te houden terwijl je een design opmaakt. Hier zal je het meeste resultaat mee behalen. Door jouw UX design aan te passen op de MBTI-typen op jouw website, zal je omzet enorm stijgen.

Zie ook onze andere blogs over de MBTI theorie >

Doelstellingen vaststellen en monitoren

Om te weten te komen of iets wel of niet heeft gewerkt is het belangrijk om van tevoren doelstellingen en KPI’s (ofwel Kritische Prestatie Indicatoren) op te stellen. Zonder deze doelstelling en KPI’s neem je aan dat het ligt aan de verandering die jij hebt gedaan, terwijl dit mogelijk niet de reden is. Een duidelijke doelstelling kan bijvoorbeeld zijn het aantal klikken binnen een bepaalde periode, de KPI is dan ‘meten van klikken’. Door bijvoorbeeld een kleur te veranderen binnen het design, kan dit zorgen voor meer of juist minder klikken. Dit moet gemeten worden en met die bewijzen is je verandering ook echt onderbouwd.


Lees ook het artikel over ”Wat is Conversie Optimalisatie” om te weten te komen wat je moet doen wanneer je dan eindelijk bezoekers op je website krijgt!


UX design later in het traject?

Wat als jij je hele webshop om gaat gooien en een nieuwe webshop laat bouwen. Moet je dan ook al naar de gebruiksvriendelijkheid van je huidige platform kijken? Jazeker. Waarom niet de bevindingen van de oude website testen op je nieuwe website!

Als je weet dat een nieuwe website eraan komt, dan kun je alvast verschillende tests gaan doen om te zorgen dat jouw nieuwe website zo goed mogelijk converteert. Webbouwers met een User Experience designer zullen er ook rekening mee houden, maar vaak is deze niet aanwezig binnen het team. De nadruk zal op het design liggen en niet op wat het beste werkt. Denk zelf dus ook na wat het beste zou kunnen werken en test dit. De enige manier waarop je dit te weten kan komen is met data. Anders is het een aanname en die zijn altijd gevaarlijk!

Daarnaast kan je ook je ontwerp toetsen door middel van Gebruikersonderzoeken. Waarbij je jouw klanten (of doelgroepen) mee neemt in een traject om hun gedrag op jouw webshop te tonen waar jij bij zit. Tijdens zo’n traject maak je gebruik van eyetracking, interviews, enquêtes, etc..

UX vs UI

 

Naast User Experience heb je ook nog het User Interface. Wat is een User Interface? En wat is het verschil tussen UX en UI? Dat lees je in een volgende blog met voorbeelden van goede en slechte UX designs, User Interfaces en nog veel meer. Blijf op de hoogte van onze mailings en mis de volgende blog niet.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsmailing!

Conversie optimalisatie: Hoe helpen wij hierbij?

Binnen het proces van idee naar concept en van concept naar daadwerkelijke webshop zijn wij de partij die kritisch blijven ten aanzien van het UX design. Dit doen wij vanuit een adviserende en uitvoerende rol doorgaans. Afhankelijk van de situatie en de behoefte kan het zijn dat de unieke waardepropositie nog geformuleerd moet worden of dat de doelstellingen nog bepaald moeten worden.

Om richting te geven aan de beste aanpak is er voor ons altijd maar één ding van belang. Inzicht in de statistieken van de huidige website of webshop. Wij maken dan een analyse van de huidige stand van zaken (Nulmeting) en formuleren een plan van aanpak.

Wil je een dergelijke vrijblijvende analyse ontvangen laat het ons dan weten, want dit doen wij graag in de hoop jouw daarmee een stap verder te helpen.

Het vervolg:

Ben jij in het stadium gekomen dat je meer resultaat wilt halen uit je huidige webshop, website of e-mail? Dan ben je de juiste blog aan het lezen! Neem contact met ons op om een dergelijke sessie voor jouw website te doen. Dan krijg jij hands-on mee hoe wij dit doen en waar je verder mee kan.

 

Geraadpleegde bronnen:

Why CRO and UX Are a Match Made in Heaven – VWO

The iPhone X Is A User Experience Nightmare

Summary
Wat is UX design?
Article Name
Wat is UX design?
Description
Klakkeloos er vanuit gaan dat je met een nieuwe webshop of website meer geld gaat binnenhalen is gevaarlijk en wijst in de praktijk meestal wat anders uit. Het kan zo maar dat de doelgroep van jouw type branche of product zich beter kon vinden met het eerdere design dan met het nieuwe design. In deze blog vertel ik je meer over wat UX design inhoudt
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie