Wat is redirect mapping?

Wat is redirect mapping?

Redirect mapping is het in kaart brengen van oude website URL’s die naar nieuwe pagina’s dienen te verwijzen, zodat de bezoeker naar de juiste pagina wordt geleid. Een redirect mapping wordt in de meeste gevallen via een htaccess bestand geüpload naar de root van je domein. Net als bij een fysieke adreswijziging, stel je de gebruiker op de hoogte van je ‘verhuizing’.

Wanneer de URL’s van een website veranderen (door aanpassingen van de indeling in de website, wijziging in het assortiment óf naamswijziging) is de oude URL voor de gebruiker niet meer benaderbaar. Met een redirect mapping wordt de link gelegd tussen de oude en nieuwe URL. Redirects kan je zien als adreswijzigingen voor je URL’s, net zoals je adreswijzigingen doorgeeft bij een fysieke verhuizing.

Wil je het aantal posities dat je verliest binnen een zoekmachine minimaliseren en wil je weten waarop je moet letten? Lees dan dit artikel over redirect mapping.

Voorbeeld van een redirect mapping

Om uit te leggen wat een redirect mapping binnen een SEO migratie inhoudt, pak ik een praktijkvoorbeeld erbij. Stel je voor, je gaat verhuizen. De definitie van een migratie is “de verplaatsing van (mensen) van de ene plaats naar de andere”.

Verhuizen van het domein

Wanneer je gaat verhuizen, verandert je postadres. Om ervoor te zorgen dat je nog steeds je post binnen krijgt is het belangrijk om je nieuwe postadres door te geven aan verschillende instanties. Doe je dat niet, dan ontvang je geen post. Dit werkt hetzelfde voor het verhuizen van een domein. Idealiter houd je het domein hetzelfde. Zo zorg je er namelijk voor dat de postbode (in dit geval zoekmachines zoals Google) je ‘post’ nog steeds op het juiste adres bezorgt.

wat is redirect mapping

Veranderen van de structuur binnen je domein

Doordat je gaat verhuizen, is de kans groot dat je de inrichting van je huis gaat veranderen. De boekenkast zet je op een andere plaats en je keuken is een stuk groter. Logisch, maar het kan wel voor verwarring zorgen. Dit werkt hetzelfde binnen de structuur van je website: grote kans dat je deze gaat aanpassen om de gebruiksvriendelijkheid van de bezoeker te vergroten, maar zoekmachines kunnen hierdoor in de war raken.

De inhoud van de boekenkast veranderen

Tenslotte heb je nog de indeling van een specifiek item binnen je nieuwe huis, bijvoorbeeld die desbetreffende boekenkast. Alle boeken zijn afgestoft en de oude boeken heb je weggegooid en vervangen door wat nieuwe boeken. Dit kan verwarring opleveren: waar staat nu welk boek? Dit geldt wederom ook voor je website: waarschijnlijk wil je de teksten vervangen omdat deze gedateerd zijn, maar je maakt het zoekmachines lastiger om de desbetreffende pagina te vinden (en opnieuw te indexeren).

Het is begrijpelijk dat je de inhoud van pagina’s, de structuur van je website en misschien wel het domein wil veranderen. Door een SEO migratie te voorzien kan de ‘schade’ beperkt worden, maar door het veranderen van bovenstaande zaken is het onvermijdelijk om niet te zakken in bepaalde zoekmachine posties. Hoe je dit traject zo goed mogelijk kan begeleiden en hoe je een dergelijke redirect mapping aanpakt, lees je hieronder.

Nog hoger in Google scoren met je website en er zeker van de zijn dat je geen resultaten verliest bij je verhuizing? Download het gratis SEO kennispakket met handige checklists en handleiding zodat je zelf direct aan de slag kunt!

Wat zijn redirects?

Een redirect zorgt ervoor dat een bezoeker naar een andere pagina geleid wordt. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Er zal dus per website bekeken moeten worden welke aanpak het beste is. Redirects kunnen eigenlijk gezien worden als een verhuizing. Met een redirect geef je een instructie aan de zoekmachine over een pagina die veranderd is. De zoekmachine zal je op deze manier automatisch doorsturen naar de nieuwe URL. Echter bestaan er wel verschillende redirects zoals een 301 en 302. Het verschil zal hieronder beschreven worden:

301 redirect

Tijdens een 301 redirect wordt een bezoeker doorverwezen naar een pagina die aangepast is. Stel je hebt een pagina zoals ‘markating.nl/SEO’ en je wilt de pagina veranderen in een algemene pagina over optimaliseren bijvoorbeeld: ‘markating.nl/optimalisatie’. De content van de SEO pagina zal dus verplaatst worden naar de pagina ‘optimalisatie’. De URL /SEO zal nu automatisch doorverwijzen naar /optimalisatie.

302 redirect

De 302 redirect wordt gebruikt wanneer je een nieuwe URL alleen maar tijdelijk gebruikt en de oude URL uiteindelijk weer gaat gebruiken. De linkwaarde die je dan hebt gebouwd zal dan dus ook op de oude pagina blijven staan. Tijdelijke redirects komen niet vaak voor en wij raden in de meeste gevallen dan ook 301 redirects aan.

Wanneer een pagina verwijderd wordt, waarbij geen redirect wordt ingesteld, kunnen bezoekers deze URL niet meer via de zoekmachine of andere websites openen. Hierbij komt de 404 pagina tevoorschijn in combinatie met “Page not found”. Voor zoekmachines bestaan deze pagina’s dus niet meer. Lees hier meer over technische obstakels in je webshop en hoe je dit kan verhelpen.

Hieronder zie je het verschil tussen een 301 en 302 redirect weergegeven.

Redirect mapping

Wat is redirect mapping?

Redirect mapping is het middel dat gebruikt wordt om een SEO migratie uit te voeren. Wanneer de gehele website veranderd wordt of er meerdere pagina’s op een website veranderd worden, kan er gebruik worden gemaakt van redirect mapping. Hierbij worden alle URL’s gebundeld in een overzicht  waardoor er een duidelijk beeld ontstaat van de redirects en de pagina’s die veranderd zijn of veranderd moeten worden. Voor een nieuwe website is het dus belangrijk om een goede SEO migratie toe te passen zodat de zoekmachine de juiste gegevens gebruikt.

https://markating.nl/social-media/   >   https://markating.nl/social-media-marketing/
https://markating.nl/news/ >  https://markating.nl/nieuws/

Hoe stel je zoekmachines op de hoogte van een SEO migratie?

De redirect mapping kan op verschillende manieren worden aangeleverd; bijvoorbeeld via een htaccess bestand of gewoon in excel. Hoe je dit het beste kan aanleveren, hangt af van je webbouwer. Normaliter plaatst je webbouwer dit bestand namelijk in de root van je website (zodat de server op de hoogte wordt gesteld). Nadat dit is uitgevoerd, wordt bij het raadplegen van de oude url, de nieuwe url getoond.

Hoe werkt een SEO migratie traject?

Voordat je start met het redirecten van url’s, dien je eerst te achterhalen welke url’s zich in de website bevinden. Dit kan doormiddel van het raadplegen van de sitemap (let wel op dat het een XML sitemap is, omdat deze anders niet dynamisch en daardoor mogelijk niet actueel is). Andere manieren om alle url’s te achterhalen zijn de tools Screaming frog en SemRush en Google Analytics kan ondersteuning bieden om te bekijken welke pagina’s het meest bezocht worden.

screaming frog       semrush

Zoals ik al aangaf, is positieverlies bij een migratietraject in veel gevallen onvermijdelijk. Dat is ook niet erg: wellicht zijn sommige zoektermen gedateerd en niet meer relevant. Voordat je de redirect mapping doorvoert, is het belangrijk om een zoektermen onderzoek uit te voeren: waar word je NU op gevonden? Gebruik alleen de top 10 van deze zoektermen; waar je nu namelijk niet op gevonden wordt, is niet interessant voor de redirect mapping (in dat geval ben je namelijk bezig met SEO optimalisatie). Vervolgens kijk je naar het zoekvolume & concurrentie (via de Ads zoekwoordplanner) om te bekijken of deze zoektermen daadwerkelijk relevant zijn.

Wij kunnen je helpen bij een website migratie! 

Na het doorvoeren van de redirects voer je een aantal checks uit: dit kunnen wat technische checks zijn (wat is de laadtijd van de nieuwe pagina’s binnen de website? Werken de redirects?) maar ook kijk je naar de posities van de zoektermen na migratie. Zie je dat deze gedaald zijn? Dan ga je een SEO optimalisatie proces in, waarin ik in dit artikel niet verder op inga.

Let op: nadat je redirect mapping is doorgevoerd, is het belangrijk om ongeveer 2-3 maanden je url’s niet te veranderen. De indexatie binnen de zoekmachines kan zolang duren en je wilt je bezoeker niet voorzien van 404-pagina’s.

Key takeaways voor een succesvolle SEO migratie

  • Een SEO migratie voer je uit om ervoor te zorgen dat je op je belangrijkste zoektermen het positieverlies minimaliseert binnen de zoekmachines
  • Bij een SEO migratie is positiebehoud het doel, redirect mapping (waarbij je 301 redirects gebruikt) het middel
  • Behoud (zover mogelijk) hetzelfde domein, paginastructuur en inhoud van pagina’s
  • Verander je url’s niet tot 3 maanden na migratie
  • Controleer je redirects & zoektermen na migratie!

Hulp nodig bij SEO migratie?

Heb je dit artikel gelezen en wil je vrijblijvend meer informatie over een dergelijk traject óf wil je dit traject laten begeleiden?  Dan kan je altijd contact opnemen of bellen of mailen naar 0416-533691 / info@markating.nl voor meer informatie.

Nooit meer afhankelijk zijn op het gebied van zoekmachine optimalisatie? Volg een zoekmachine optimalisatie (SEO) training! 

Summary
Wat is redirect mapping?
Article Name
Wat is redirect mapping?
Description
URL’s van websites kunnen heel makkelijk veranderd worden, bijvoorbeeld wanneer een website wordt vernieuwd en de indeling wordt veranderd. Voor gebruikers is het eigenlijk onzichtbaar wat er allemaal binnen de server gebeurt wanneer er URL's veranderd worden. Redirect mapping zorgt ervoor dat er een verband wordt gelegd tussen de oude link en de nieuwe, vervangende link. Wil je het aantal posities dat je verliest binnen een zoekmachine minimaliseren en wil je weten waarop je moet letten? Lees dan dit artikel over redirect mapping.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie