Wat is RankBrain?

Wat is RankBrain?

Veel mensen maken dagelijks gebruik van Google, maar weten zij ook welke factoren bepalen welke zoekresultaten zij te zien krijgen? Velen zullen gelijk denken aan content of linkbuilding. Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden is RankBrain. In dit artikel lees je wat RankBrain is, hoe het werkt en hoe jij het kan optimaliseren op het gebied van SEO.

RankBrain: wat is het precies?

Het hele doel van Google is vrij eenvoudig: zo veel mogelijk informatie toegankelijk maken voor de gebruiker in de kortst mogelijke tijd waardoor het leven van mensen verbeterd kan worden. Dit doet Google door technologie te ontwikkelen. RankBrain is zo een ontwikkelde technologie die helpt bij het beter interpreteren van zoekopdrachten en het bepalen van de zoekresultaat ranking in Google. Hiervoor wordt een machine learning systeem gebruikt wat artificial intelligence inzet dat door Google RankBrain wordt genoemd.

Maar hoe werkt RankBrain nu precies? Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden, is het handig om te weten wat de termen machine learning en artificial intelligence betekenen.

Wat betekent machine learning?

Machine learning is een onderdeel van artificial intelligence wat computersystemen de mogelijkheid biedt om automatisch te leren en zichzelf te verbeteren uit ervaring zonder voorgeprogrammeerde taken of hulp van een mens. Deze ervaring wordt door het computersysteem gemaakt door gegevens te verzamelen, te gebruiken en het te verbeteren voor zoekopdrachten en zoekresultaten. Net als bij datamining zoekt het door gegevens om patronen te vinden en gebruikt het die gegevens om de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van artificial intelligence.

Wat betekent artificial intelligence?

Bij de term artificial intelligence denken veel mensen aan sciencefictionverhalen. In werkelijkheid betekent artificial intelligence (AI), of in het Nederlands kunstmatige intelligentie (KI) de computersystemen die speciaal zijn ontworpen om zelf te leren en verbindingen te leggen, zoals in dit geval RankBrain. Ook wordt het onder meer gebruikt om de visuele relevantie te bepalen van afbeeldingen, voorgestelde voorkeuren voor jou in advertenties te laten zien en de vertaling tussen verschillende talen zo vloeiend en concreet mogelijk weer te geven. Wil jij meer lezen over artificial intelligence en hoe je dit op het gebied van online marketing kan toepassen? Lees dan hier ons artikel over artificial intelligence.

Hoe werkt RankBrain?

Hoe RankBrain nu precies werkt houdt Google goed geheim, maar door erover te speculeren op basis van wat Google er tot nu toe over heeft uitgebracht kunnen we het volgende concluderen. RankBrain maakt deel uit van het zoekalgoritme van Google, een computerprogramma dat wordt gebruikt om de miljarden webpagina’s te doorzoeken. In tegenstelling tot andere updates aan het algoritme welke zich meer richten op de waardebepaling van content en links, is RankBrain gericht op gebruikersintentie. Google begrijpt dat er verschillende zoekopdrachten zijn waarmee hetzelfde wordt bedoeld door de gebruiker. RankBrain is hiervoor een belangrijke hulpmiddel.

Senior Google Analyst Greg Corrado heeft zelfs aangegeven dat RankBrain de derde belangrijkste factor is geworden voor het rangschikken van zoekresultaten. Nu vraag jij je wellicht af welke de eerste twee factoren zijn. Andrey Lipattsev, een Search Quality Senior Strategist van Google, heeft in 2016 aangegeven dat de eerste en tweede factor content op de webpagina is (on-page SEO) en de hoeveelheden kwalitatieve links naar de webpagina wat deel uitmaakt van een off-page SEO strategie.

Om een voorbeeld te geven hoe RankBrain mogelijk inspeelt op het algoritme van Google voeren we een zoekopdracht uit. In dit geval wil ik graag weten wat het verschil is tussen een concurrentenanalyse en een concurrentieanalyse. Voor het gemak typ ik iets heel simpels in waaruit moeilijk op te maken is wat ik daadwerkelijk naar op zoek ben om mijn vraag te beantwoorden:

rankbrain

Vervolgens zoek ik wat gedetailleerder door meer woorden te gebruiken om achter het antwoord op mijn vraag te komen:

rankbrain1

Wat opvalt is dat 3 van de 4 zoekresultaten identiek aan elkaar zijn. Dit laat zien dat RankBrain de lastige en variërende zoekopdrachten gebruikt om verbanden te leggen van meerdere factoren om vergelijkbare zoekresultaten weer te geven aan de gebruiker. Eén van deze factoren is dat een gebruiker al een keer “concurrenten of concurrentie” heeft opgezocht maar geen relevante resultaten heeft gevonden om zijn vraag te kunnen beantwoorden. Vervolgens zocht de gebruiker op “wat is het verschil tussen concurrenten en concurrentie analyse” om toch antwoord te krijgen op zijn vraag. Hierdoor leerde RankBrain door middel van AI dat met deze vraag hetzelfde werd bedoeld als de eerste zoekopdracht van de gebruiker en voortaan soortgelijke zoekresultaten moet weergeven.

Het is dus vrij moeilijk om achter de daadwerkelijke vraag van de gebruiker te komen en door Google’s RankBrain wordt dit proces nu vereenvoudigd.

RankBrain optimaliseren voor SEO?

RankBrain is constant aan het leren en daardoor aan het veranderen. Ook wanneer je werkdag voorbij is of gaat slapen gaat RankBrain gewoon door. Hierdoor is het moeilijk om een vast stappenplan op te zetten om je webpagina’s voor RankBrain te optimaliseren. Een andere reden is dat Google het zoekalgoritme elk jaar ongeveer 600 keer wijzigt. Dat is bijna twee keer per dag. Het is dus bijna onmogelijk om bij te blijven met de voortdurend veranderende factoren van Google.

Als gevolg hiervan moet jouw campagne wendbaarder en aanpasbaar zijn aan veranderingen op het gebied van SEO factoren. Een manier om dit proces makkelijk te maken wordt hieronder beschreven. Vergeet niet dat dit in de toekomst mogelijk niet meer van toepassing kan zijn om invloed uit te oefenen op RankBrain.

Begin met het onderzoeken van de bedoeling achter elk zoekwoord dat je gebruikt. Als je zo veel mogelijk hetzelfde zoekwoord toevoegt waarvoor je zo hoog mogelijk in de zoekresultaten wil ranken gaat het niet werken. Probeer dus ‘keyword stuffing’ te voorkomen. Keyword stuffing betekent het overmatig gebruik maken van dezelfde zoekwoorden, zoals in dit voorbeeld gegeven door Google:

We verkopen op maat gemaakte humidors voor sigaren. Onze op maat gemaakte humidors voor sigaren zijn handgemaakt. Als u graag een op maat gemaakte humidor voor sigaren wilt kopen, neemt u contact op met onze specialisten op het gebied van op maat gemaakte humidors voor sigaren via custom.cigar.humidors@example.com.”

Zo moet het dus niet. In dit geval is het handig om een variatie aan synoniemen te gebruiken zoals “houten sigarenkisten” of “houtgewassen sigarendozen”.  Geef bovendien de veel gezochte kenmerken en eigenschappen van het product aan in de content zelf (zoals op de webpagina of in de meta-description). Hierdoor kan het zijn dat jouw webpagina zich richt op meerdere belangrijke zoekwoorden die jij gebruikt, wat juist prima is gezien RankBrain verbanden probeert te leggen tussen zoekwoorden. De kwaliteit van de content omtrent de zoekwoorden speelt hier dus een prominente rol in.

Vergeet in de tussentijd niet de factoren zoals content, linkbuilding en techniek te optimaliseren. Deze zijn immers niet meer weg te denken als het SEO betreft. Om meer inzicht te krijgen over het inzetten van deze verschillende SEO factoren kun je ons artikel genaamd “Wat houdt SEO precies in” lezen. RankBrain is slechts nog maar het begin in onze digitale toekomst van zoekmachines zoals Google. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en te beginnen met optimaliseren!

Benieuwd naar de mogelijkheden van RankBrain voor jouw bedrijf?

Mocht je meer advies willen over het optimaliseren van RankBrain op het gebied van SEO dan helpen we je graag! Volg bijvoorbeeld een SEO training om meer kennis op te doen over de verschillende factoren van zoekmachineoptimalisatie of vraag vrijblijvend advies aan via info@markating.nl.

Summary
Wat is RankBrain?
Article Name
Wat is RankBrain?
Description
Veel mensen maken dagelijks gebruik van Google, maar weten zij ook welke factoren bepalen welke zoekresultaten zij te zien krijgen? Velen zullen gelijk denken aan content of linkbuilding. Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden is RankBrain. In dit artikel lees je wat RankBrain is, hoe het werkt en hoe jij het kan optimaliseren op het gebied van SEO.
Author
Publisher Name
Mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie