18 sep Wat is marketing?
Marketing is het gehele proces van het onderzoeken van jouw doelgroep en mogelijke kopers tot het waarde geven aan het product waarmee je de behoefte van de klant kunt vervullen. Vervolgens het vergaren van informatie om aan te sturen op herhaalaankopen.
Het is dus meer dan alleen het extra waarde geven aan het product zelf. Ook de handelingen voor en na de aankoop geven een compleet beeld van marketing. Dit gaat stapsgewijs volgens het volgende stappenplan.
Stap 1: Ontdek wie je doelgroep is
Ga als eerste uitzoeken wie je doelgroep is en waarom de doelgroep voor jouw product moet kiezen. Dit kun je door iemand laten doen, maar dit kan ook gemakkelijk zelf. Door je klantenbestand door te spitten leer je al heel veel. Vooral als kopers zijn ingelogd met een persoonlijke account. Maar vaak is dit niet zo het geval. Daarom kun je je potentiële doelgroep in kaart brengen door gebruik maken van enquêtes of interviews.
Bijvoorbeeld : Je hebt een sieradenwebshop. Op deze webshop worden alleen sieraden voor dames verkocht. Je doelgroep zou vanzelfsprekend vrouwen zijn. Maar is dat wel zo? En is dit specifiek genoeg? Grote kans dat er ook mannen je armbandjes kopen voor hun vrouw/vriendin. Hiermee behoren zij ook indirect tot de doelgroep.
Stap 2: Waarom moet iemand jouw product halen?
Met de tweede stap ga je aan de slag met de waarde van het product en de behoefte van de klant. Welke voordelen bied jij aan de klant zodat hij of zij niet zonder jouw product kan? Daarna ga je ook bedenken hoe je je product wilt gaan presenteren. Welke vorm van reclame wil je gaan inzetten? Wat ook heel belangrijk is: wat voor reclame-uitingen passen bij jouw doelgroep? Waar hechten ze waarde aan en wat voor type uiting geeft het product nu meer waarde?
Bijvoorbeeld: Je verkoopt bijzondere handgemaakte sieraden die door vrouwen uit ontwikkelingslanden worden gemaakt. Een deel van de opbrengst gaat naar de makers van deze sieraden en je helpt daarmee aan de ontwikkeling van diegene. Dit kan een hele belangrijke reden zijn voor de klant. Daarnaast kan het voor een klant van belang zijn of een sieraad handgemaakt is of machinaal geproduceerd.
En natuurlijk het grote voorbeeld van allemaal: Apple. Een smartphone, die weliswaar de eerste was, maar het blijft nog steeds een smartphone. Een smartphone met een hogere prijs ten opzichte van zijn concurrentie en een loyale achterban die niet snel switcht tussen merken. Dat is dus de kracht van marketing en een extra waarde aan je product geven.
Stap 3: After sales, jouw unieke service
Als laatste maar absoluut niet het minst belangrijke is hoe je je after sales, ook wel je service, gaat inrichten. Hoe gemakkelijk kunnen mensen iets retourneren of ruilen? Krijgen mensen een bedankje na aankoop? Hoe reageer jij op klachten? Waarin kun jij jezelf speciaal maken waardoor de klant terugkomt?
Bijvoorbeeld: Je stuurt een leuke kaart mee met een foto van de vrouwen die aan de sieraden werken met een persoonlijk bericht bij de bestelling. Na de bestelling kun je een e-mail versturen of de klant tevreden is met het product en of zij een review wilt achterlaten op de site.
Zo kocht ik laatst een tas online, geheel ingepakt als cadeau, maar daarbij nog een handgeschreven bedankje voor mijn aankoop. Geheel onverwachts! Dat zorgt toch net voor iets extra’s.
Welke vormen van marketing zijn er?
Dan heb je het antwoord op de vraag “wat is marketing?” Blijken daar ook nog verschillende vormen in te zitten.. Eigenlijk kun je het verdelen in het traditionele offline marketing en online marketing.
Mond-tot-mond reclame
Er zijn verschillende vormen van marketing, de oudste en meest bekende vorm is toch wel mond-tot-mondreclame. Klanten delen zelf ervaringen met anderen, welke weer potentiële klanten voor je kunnen zijn. Waar dit eerst alleen offline gebeurde, wordt dit ook steeds meer aangesterkt door online. Door de vele communities gaat de mond-tot-mond reclame veel sneller en gemakkelijker.
Direct marketing
Direct marketing bestaat uit communicatie die direct bij de potentiële koper aan komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de veel voorkomende telefoontjes, of de fysieke folders. Vaak wordt dit soort marketing als irritant ervaren als het niet aansluit op de behoefte van de klant op dat moment. Het is daarom heel belangrijk om de juiste personen, op het juiste moment, met de juiste uiting te benaderen om aan de behoefte te voldoen. En dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Op online gebied is direct marketing ook te vinden. Namelijk in nieuwsbrieven, E-mailings en kortingscodes na aankoop. Ook hier gaat het om het juiste moment vinden dat de klant hier behoefte aan heeft.
Online marketing
Natuurlijk vergeten wij het stukje online marketing niet. De vorm van marketing die alleen nog maar belangrijker wordt. Hoe meer producten en diensten er online worden verkocht, hoe meer deze vorm van marketing gebruikt zal worden. Net zoals het begrip marketing bestaat ook online marketing uit meer dan alleen maar de reclame om het product heen.
Zo is er natuurlijk het altijd bekende zoekmachine marketing, maar zijn wij met name gespecialiseerd in conversie optimalisatie. En zo zijn er nog veel meer. Bekijk deze pagina voor de verschillende mogelijkheden.
Wat zijn de voordelen van online marketing?
Hét grote voordeel van online marketing ten opzichte van traditionele marketing is dat de resultaten die je behaalt ook meetbaar zijn. Je kunt dus goed overzien welke actie wat oplevert. Ook kun je makkelijk achterhalen wie je doelgroep is, waar je bezoekers vandaan komen en van welk geslacht je bezoekers zijn.
Bovendien kun je via online marketing veel beter het aantal weergaven op bijvoorbeeld je advertenties nagaan, dan wanneer je bijvoorbeeld een billboard langs de weg plaatst. Van een billboard zal je nooit precies weten hoeveel mensen het hebben gezien, terwijl je met bijvoorbeeld een online advertentie het aantal weergaven op de persoon nauwkeurig kunt weten. Hierdoor biedt het veel meer inzicht in je uitgaven en wat je er voor terug krijgt. Oftewel je return on investment.
Wat kun je bereiken met online marketing?
Voor online marketing is het heel erg belangrijk om je doelgroep te weten. Als je namelijk geen kennis hebt van op wie je richt met je website of advertentie dan is de kans groot dat je met hagel schiet, oftewel op de massa. Vaak zal dit ook niet het gewenste resultaat opleveren.
Door gebruik te maken van online marketing kun je onder andere meer bezoekers gaan genereren. Maar naast meer bereik te genereren kun je ook eerst kijken naar je eigen website en hoe veel je daarmee converteert. Hoeveel bezoekers komen op je webshop en hoeveel kopen er daadwerkelijk iets? Als je ziet dat dit percentage veel lager is vergeleken met de rest van de markt, dan is het aan te raden om eens te gaan kijken naar conversie optimalisatie.
Hoe gaat een marketingproject in zijn werk?
Een marketingproject of plan stel je op voordat het bedrijf is opgestart, of wanneer het bedrijf al staat maar een andere richting op wil gaan. Heb je dit nog niet gedaan? Kijk er maar eens snel naar! Om een marketingplan in elkaar te zetten is het belangrijk om te kijken naar de volgende aspecten:
- Doel
- Markt
- Organisatie
- Markt-fit
- Marktstrategie
- Marketingmix
- Marketing jaarplan
Om deze aspecten iets beter uit te leggen nemen we nogmaals een sieradenwebshop als voorbeeld.
Doel: Wat wil je doen met je bedrijf op lange en korte termijn? Wil je je alleen op sieraden richten? Wil je ook andere producten gaan verkopen om het rendabel te houden? Tot hoever reiken je ambities? Liggen die verder dan alleen Nederland?
Markt: Welke kansen en bedreigingen zijn er te vinden in de sieradenmarkt? Oftewel je externe analyse. Denk hierbij aan trends, ontwikkelingen, marktsegmenten en marktveranderingen. Het is bijvoorbeeld ook handig om te weten wat de marktomvang is. Daarnaast natuurlijk ook wat je concurrentie doet en hoe jij daar op kan inspelen.
Je organisatie: Wat zijn de sterktes en zwaktes van je bedrijf? Komen je missie en visie terug in je marketingplan?
Markt-fit: De organisatie confronteren met de markt zelf. Dus de interne analyse tegenover de externe analyse plaatsen. Dit wordt gedaan door middel van een SWOT-analyse. Oftewel een Strength, Weaknesses, Opportunities en Threats analyse. Vanuit deze analyse kan een strategie bepaald worden.
Marketingstrategie: Aan de hand van de opties die uit je SWOT analyse komen bekijk je welke haalbaar zijn voor jouw bedrijf. Welke strategie wil je gaan inzetten?
Marketing Mix: Aan de hand van de voorgaande analyses en de gekozen strategie zal de juiste marketing mix gekozen worden. Hierin komt aan bod hoe het product eruit gaat zien, waar het verkocht wordt, hoe de promotie eruit gaat zien en hoe de prijs bepaald wordt. Deze instrumenten worden gebruikt om de strategie in te vullen.
Een marketing jaarplan: Daarna ga je een jaarplan maken met alle doelen op een rij om alles er uit te halen. Daarnaast geeft een marketing jaarplan overzicht over je marketingactiviteiten. Daarnaast geeft het controle- en evaluatiepunten om te bekijken of de doelstellingen gehaald gaan worden.
Strategische brainstorm
Een strategische brainstorm is een marketingmiddel dat een aantal voordelen biedt.
Wij brengen middels een strategische brainstorm samen met de klant de inzichten van het bedrijf in kaart. Geen enkel idee is verkeerd of goed. We willen zonder enkele beperking er over nadenken en alle opties bezichtigen.
In de praktijk blijkt al vaak dat het niet makkelijk is om een richting te geven aan online plannen. Dat komt omdat het voor veel organisaties nog een onbekend terrein is en vaak ook onoverzichtelijk. Het is moeilijk om dan te zien welke factoren van belang zullen zijn.
Met een strategische brainstorm bieden wij de kans om alles visueel inzichtelijk te krijgen, zodat je kunt toewerken naar jouw doel. Daarnaast wordt er op een geheel andere manier naar het bedrijf gekeken en wordt er op een andere, meer creatieve manier nagedacht over het bedrijf. Bij de eerder genoemde marketingmiddelen is dit vaak niet het geval.
Tijdens een strategische brainstorm wordt er een roadmap gemaakt, met een planning voor de komende 2 á 3 jaar. In deze roadmap staat onder andere welke online marketingactiviteiten toegepast moeten worden en een overzicht van de wensen van jouw bedrijf. De roadmap wordt ingevuld op volgorde van prioriteit.
Door middel van een strategische brainstorm wordt er een stip aan de horizon geplaatst, daar waar het bedrijf naar toe wil in de toekomst. Door middel van de roadmap wordt dit inzichtelijk gemaakt, een helder stappenplan om je online doelen te realiseren.


Geen reactie's