Wat is Location Based Marketing?

Wat is Location Based Marketing?

Location based marketing is het toepassen van marketing tools afhankelijk van een bepaalde locatie waarop iemand zich bevindt. Aan de hand van deze locatie wordt er contact gemaakt met de mobiele telefoon van deze persoon om hem of haar te informeren of aan te zetten tot een actie. Er zijn verschillende manieren om location based marketing toe te passen. Meer weten? Lees dan snel verder!

Wat is location based marketing?

Om location based marketing in te kunnen zetten zijn er een aantal dingen nodig. Allereerst moet degene die location based marketing in wilt zetten gebruik maken van Geofencing of Beacons om het GPS of bluetooth signaal van een mobiele telefoon op te kunnen vangen. Wat Geofencing en Beacons precies zijn leggen we je later in dit artikel verder uit.

Daarnaast is het van belang dat de mobiele gebruiker toestemming heeft gegeven om de huidige locatie van zijn of haar apparaat te gebruiken. Mocht iemand een app downloaden, een website bezoeken of inloggen op social media dan zal de gebruiker een melding krijgen of zijn of haar locatie gebruikt mag worden. Zodra dit geaccepteerd wordt door de gebruiker is het mogelijk om location based marketing toe te passen op dit mobiele apparaat.

Ondanks dat Location Based Marketing een makkelijke manier is om een consument te bereiken, roept het wat betreft privacy wel wat vraagtekens op. Wanneer iemand toestemming geeft voor het vrijgeven van zijn of haar locatie wordt vaak niet begrepen wat dit precies inhoudt en hoeveel informatie er daadwerkelijk vrijgegeven wordt. Het is als marketeer dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden in je boodschap en de consument niet meteen af te schrikken met té persoonlijke informatie.

Het verschil tussen beacons en geofencing

Zoals we eerder in dit artikel al benoemde zijn er 2 verschillende manieren om de locatie van een mobiel apparaat op te vangen: een GPS-signaal of een bluetooth verbinding. Beiden verbindingen vragen om een andere tool:

Beacons

Beacons zijn kleine bluetooth-apparaatjes welke je op een bepaalde locatie kunt plaatsen. Denk hierbij aan bepaalde plekken in een winkel of in een paskamer. Een beacon triggert een actie wanneer het mobiele apparaat bluetooth ingeschakeld heeft én wanneer de app welke gebruikt wordt beacons ondersteund. Deze actie wordt in werking gezet wanneer je met je mobiele apparaat in de buurt komt van een beacon.

In tegenstelling tot Geofencing kan een beacon niet precies aangeven waar een mobiele gebruiker zich bevindt. Deze methode maakt het lastiger om data te verzamelen.

Voorbeeld: Je bent in de H&M een nieuwe trui aan het passen. Ineens krijg je via de H&M App een melding op je telefoon: speciaal voor jou een kortingsvoucher van 10%. De app heeft verbinding gemaakt met de beacon in de buurt van de kleedkamer en probeert je te overtuigen om een aankoop te doen.

Geofencing

Geofencing is wat geavanceerder dan het gebruik van beacons. Geofencing gebruikts GPS-coördinaten om in een bepaald gebied mobiele gebruikers op te vangen aan de hand van zijn of haar GPS-coördinaten. Op deze manier kun je een groter gebied coveren dan wanneer je gebruik maakt van beacons. Ook kun je door middel van geofencing precies zien of iemand ergens binnen is gelopen, net naar buiten komt of al voor een langere tijd op één locatie is. Ook kan het gebruik van geofencing meer inzicht geven in je klant; zijn ze hier wel eens eerder geweest, wat is hun aankoopgeschiedenis etc. Op deze manier kun je zeer gepersonaliseerde service aanbieden. Door middel van Geofencing kun je op 3 verschillende manieren acties triggeren:

geofencing

  • Statisch: deze trigger is gebaseerd op de positie van een mobiele gebruiker binnen een vooraf bepaald gebied. Denk hierbij aan een winkel, restaurant, park etc. Een voorbeeld hiervan is de melding van Starbucks. Phil komt in de buurt van een Starbucks vestiging en krijg een speciale aanbieding op zijn favoriete drankje.

 

  • Dynamisch: deze trigger is gebaseerd op de positie van een mobiele gebruiker én op binnenkomende data over deze locatie. Een voorbeeld hiervan is een parkeergarage; een mobiele gebruiker is aanwezig in de parkeergarage en krijgt een melding over een vrijgekomen plek op de derde verdieping.

 

  • Persoon-tot-persoon: deze trigger wordt geactiveerd wanneer personen dicht bij elkaar in de buurt komen. Een goed voorbeeld hiervan is de app Happn. Dit is een dating app welke iedereen binnen een straal van 250 meter weergeeft (indien zij ook gebruik maken van de app). Zo kun je contact leggen met personen die je buiten tegen komt.

 

Hoe kun je location based marketing toepassen?

Er zijn veel verschillende manieren om location based marketing toe te passen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een app, het adverteren via Google Ads of het adverteren via Social Media. In dit artikel gaan we wat dieper in op het toepassen van location based marketing op social media.

Via Facebook Ads is het tegenwoordig relatief simpel om location based marketing toe te passen door middel van ‘Facebook Local Awareness Ads’. Door middel van deze advertenties kun je mensen bereiken die je bedrijf daadwerkelijk bezoeken, je winkel op de kaart zetten en je fysieke winkel koppelen aan een online etalage. Zo verplaats je de offline ervaring door naar je online platformen.

Om deze advertenties toe te kunnen passen zul je eerst de locatie van je winkel door moeten geven aan Facebook. dit doe je door een winkelpagina te koppen aan de Facebook-pagina van je bedrijf. Heb je meerdere vestigingen? Geen probleem! Je kunt meerdere locaties toepassen in de advertenties.

Advertentiesoorten:

  • Dynamische lokalisatie: Door middel van deze advertentie kun je personen die zich in-of om je winkel of bedrijfslocatie bevinden bereiken en aanzetten tot acties afhankelijk van waar ze zich bevinden ten opzichte van je locatie.
  • Systeemeigen winkelzoeker: Facebook heeft zelf een winkelzoeker ontwikkeld. Op deze manier kunnen mobiele gebruikers de dichtsbijzijnde locatie zoeken of hier naartoe navigeren zonder dat ze je advertentie hoeven te verlaten.

 

Deze advertenties zijn geschikt voor zowel Facebook als Instagram. Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende verhoudingen met betrekking tot de visuals. Wil jij weten hoe je aan de slag kunt gaan met adverteren via Facebook? Download dan onze handleiding. Al wat meer ervaring? Download dan deel 2 van onze handleiding en leer meer over het gebruiken van een Facebook-ads funnel.

Hulp nodig bij het toepassen van location based marketing?

Wij denken graag met je mee! Ga vrijblijvend met ons in gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Voor meer informatie kun je mailen naar info@markating.nl of bellen naar 0416 – 301050.

Summary
Wat is Location Based Marketing?
Article Name
Wat is Location Based Marketing?
Description
Location based marketing is het toepassen van marketing tools afhankelijk van een bepaalde locatie waarop iemand zich bevindt. Aan de hand van deze locatie wordt er contact gemaakt met de mobiele telefoon van deze persoon om hem of haar te informeren of aan te zetten tot een actie. Er zijn verschillende manieren om location based marketing toe te passen. Meer weten? Lees dan snel verder!
Author
Publisher Name
Mark@ing
Publisher Logo
Nienke Jansen
nienke@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie