Wat is Google Search console?

Wat is Google Search console?

Google Search console is een gratis dienst van Google dat je inzicht geeft de organische resultaten van je website. Zo kan je de aanwezigheid van je website en pagina’s in de index van Google bijhouden en controleren. Voorheen was Google Search Console Google webmastertools.

Je website vindbaar maken in Google: hoe start je?

In een eerder artikel op onze website heb ik antwoord gegeven op de vraag of je je website dient aan te melden in zoekmachines zoals Google om ervoor te zorgen dat deze vindbaar wordt. Dit is niet het geval, maar Google Search console is wel een belangrijk programma om je pagina’s in de index van Google toe te voegen en vervolgens de prestaties te optimaliseren.

De index van Google

De index van Google kan je vergelijken met een grote archiefbak. Wanneer je uit een archiefbak een document nodig hebt zoek je op een betreffend kenmerk, bijvoorbeeld bij de ‘A’ van administratie. Dit gestructureerde systeem zorgt ervoor dat je altijd het juiste document vindt. Deze werkwijze is vergelijkbaar met de index van Google. Google slaat in de index geen hele websites op, maar losse pagina’s van websites. Wanneer een gebruiker van een zoekmachine een zoekopdracht intypt, bijvoorbeeld ‘fiets kopen’, bekijkt Google welke pagina’s hierbij het beste passen door de index te doorlopen. Google laat hier vervolgens een ingewikkeld algoritme op los en op basis hiervan wordt getoond welke resultaten de gebruiker te zien krijgt. Wanneer je pagina’s niet in de index van Google staan, is het voor Google onmogelijk om één van deze pagina’s als zoekresultaat te vertonen.

search console

Pagina’s in de index van Google opslaan

Gelukkig is de ‘archiefbak’ van Google, oftewel de Google-index niet vol. Plaats voor nieuwe pagina’s is er altijd. Er zijn verschillende manieren waarop je de vindbaarheid van je pagina’s mogelijk maakt of verbetert. Op de volgende manieren zorg je ervoor dat Google je pagina’s opneemt in de index:

  1. Linken vanuit andere pagina’s (intern) en externe domeinen

Waarschijnlijk zijn er nog 100.000 onontdekte pareltjes op aarde, maar wanneer er geen pad naartoe leidt, is het onmogelijk die te ontdekken. Dat geldt eigenlijk ook voor pagina’s binnen je website. Wanneer je een pagina hebt gemaakt die niet terugkomt in je navigatie, je footer en waar op geen enkele manier naartoe wordt gelinkt, zal deze net zo drukbezocht worden als de planeet Pluto. Dat is niet wat je wilt. Linken dus!

  1. Een sitemap.xml toevoegen aan je website

Een sitemap is een hiërarchisch overzicht van alle pagina’s binnen je website, ook wel de ‘paginaboom’ van genoemd. Er zijn 2 soorten sitemaps: een html sitemap en een xml sitemap. Een html sitemap zie je vaak in de footer van een website is handig voor je bezoeker om deze de weg te wijzen. Daarnaast zorgt deze sitemap weer voor extra interne links wat Google weer extra wegen geeft naar de pagina. Want net als de weg naar Rome geldt: meerdere wegen zijn mogelijk.

Een sitemap.xml is een dynamische sitemap die automatisch bijwerkt en met name relevant is voor zoekmachines zoals Google. Binnen search console kan je je sitemap.xml inladen via sitemaps onder de kop dekking. Het verschil leren tussen die 2 sitemaps? Hier vind je onze html sitemap en hier vind je onze xml sitemap.

  1. Individuele pagina’s indexeren in Google Search console

Wanneer je website al langer draait, dan kan je er ook voor kiezen om losse pagina’s sneller te laten indexeren. Wanneer er links naartoe leiden en je pagina is technisch goed ingesteld, zal Google uiteindelijk de pagina toevoegen in de index (mits relevant). Dit proces kan je echter versnellen door in Search console te kiezen voor url inspectie. Hierin geef je de desbetreffende pagina in en kan je een indexering aanvragen voor de pagina.

Je pagina’s optimaliseren met search console

Naast het indexeren van pagina’s voor de 1e keer is het ook mogelijk om je organische vindbaarheid te verbeteren met search console. Dit kan op de volgende manieren.

  1. Pagina’s (opnieuw) laten indexeren

Het kan voorkomen dat een pagina wel al een tijd online staat, maar dat deze nog niet is geïndexeerd. Je gaat dan op dezelfde manier de pagina laten indexeren via url inspectie, zoals ik hierboven heb aangegeven. In sommige gevallen kan het voorkomen dat een pagina niet (goed) wordt geïndexeerd. Binnen search console kan je dan achterhalen wat de achterliggende oorzaak ervan is.

Search console indexeren

  1. Crawlfouten achterhalen

Worden bepaalde url’s maar niet geïndexeerd? Wordt je harde werk op het gebied van SEO maar niet beloond met een prominente plaats in de zoekresultaten van Google op de 1e pagina? Mogelijk is er sprake van een indexeringsprobleem. Onder het tabje ‘dekking’ vind je mogelijke problemen. Denk hierbij aan een toename in 404-pagina’s (verwijzingen naar een niet-bestaande pagina), uitgesloten pagina’s door je robots.txt bestand of er is misschien iets anders aan de hand.

Onder de tab Index, bij dekking, wordt visueel weergegeven tegen welk probleem je aanloopt. In de meeste gevallen spreekt de error redelijk voor zich en kan je je webbouwer briefen of de fout zelf oplossen.

Google Search Console crawlfouten

Tip: voer je een website migratie uit? Check na het migreren van de url’s het aantal 404 pagina’s binnen search console!

  1. Organisch verkeer naar je website toe analyseren

Je hebt verschillende tools om erachter te komen op welke zoektermen je doelgroep zoekt en hoe je je positie binnen zoekmachines achterhaalt. Maar of je daadwerkelijk bezoekers hieruit haalt, is een tweede. Je kan uit Google Analytics het verkeer analyseren vanaf de bron, maar je hebt search console nodig om de organische zoektermen te achterhalen.

Search console geeft onder de kop prestaties overzichtelijk weer op welke zoektermen je wordt vertoond en hoe vaak erop geklikt wordt.

Echter, helaas geeft Google Search console niet heel veel zoektermen weer, het grootste gedeelte is namelijk not provided. Er zijn echter andere tools om meer zoektermen naar je website inzichtelijk te maken, zo gebruiken wij hier o.a. organic traffic insights van Semrush voor.

Deze gegevens gebruik ik met name om inspiratie op te doen voor nieuwe zoekwoordideeën en om inzicht te krijgen in het verkeer naar de website. Gebruik dit niet als heilige graal maar zie het als een ondersteuning op de huidige data.

  1. Mobiel verkeer naar je website analyseren

Dat je website responsive moet zijn is oud nieuws. Het zoekverkeer op smartphones blijft toenemen en om ervoor te zorgen dat je website ook op kleine schermpjes goed wordt weergegeven, kan je de mobiele bruikbaarheid optimaliseren. Search console geeft hierbij tips op het gebied van de elementen op je website en het optimaliseren AMP pagina’s (Accelerated Mobile Pages).

Meer weten over search console?

Je hebt nu de startersgids om ervoor te zorgen dat je website de zichtbaarheid ontvangt die het verdient. Om er vervolgens achter te komen op welke zoektermen jouw doelgroep zoekt kan je ons artikel over een zoekwoordenonderzoek bekijken. Wil je meer weten over het optimaliseren en instellen van Google Search Console óf wil je je kennis breder trekken en meer weten over zoekmachine optimalisatie (SEO) in het algemeen? Volg onze SEO training!

Summary
Wat is Google Search console?
Article Name
Wat is Google Search console?
Description
In deze blog lees je wat Google Search console is en hoe jij je pagina's kan optimaliseren door middel van Google Search console!
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie