Wat is een Sitemap?

Wat is een Sitemap?

In deze blog leg ik je uit wat een sitemap precies is, welke type sitemaps er zijn en waarom een XML-sitemap een goede manier is om je site te laten indexeren in Google.

Lees snel verder voor meer informatie over een sitemap

Wat is een sitemap?

Een sitemap is een overzicht van de pagina’s in een website. Je kan het eigenlijk vergelijken met de inhoudsopgave van een boek. De onderwerpen in een sitemap zijn vaak geordend op hiërarchie, onderwerp of relevantie. Een sitemap biedt gebruiksgemak aan zowel de bezoeker van de pagina alsmede de zoekmachine bij het vinden van de juiste pagina.

XML- of HTML-sitemap?

Er zijn verschillende typen sitemap: namelijk een XML- en HTML-sitemap. Een HTML-sitemap zie je vaak terug in de onderkant (footer) van de pagina; hierin wordt de structuur van de website weergegeven. Kan je als bezoeker een bepaalde pagina niet terugvinden in het navigatiemenu? Grote kans dat je deze wel kan vinden in de HTML-sitemap (mits aanwezig). Tevens draagt een HTML-sitemap bij aan een betere linkstructuur; op deze manier is iedere pagina ten minste met één andere pagina gelinkt en zo ontstaan er geen ‘orphaned pages’.

Waar een HTML-sitemap zowel de bezoeker als de zoekmachine dient, is een XML-sitemap puur opgezet voor zoekmachines. Er is vaak geen duidelijke structuur zichtbaar voor de gemiddelde website bezoeker, maar biedt een overzicht van alle links/pagina’s op jouw website.

Heeft iedere website een sitemap?

Een XML-sitemap is niet standaard aanwezig in je website, maar de meeste webbouwers houden hier rekening mee. Een HTML-sitemap is niet meer dan een overzicht met linkjes; CMS’en zoals WordPress bieden hiervoor plugins zodat het toevoegen/verwijderen van pagina’s uit de sitemap dyanmisch wordt uitgevoerd. Wel zo handig als je regelmatig nieuwe content post. Een handige WordPress plugin hiervoor is WP Sitemap Page. Een HTML-sitemap is daarom vooral gericht op het toevoegen van waardevolle interne links en gemak voor de bezoeker. In dit artikel ga ik wat dieper in op de XML-sitemap.

Je XML-sitemap indienen bij Google

Een XML-sitemap dient voornamelijk als hulpmiddel voor zoekmachines om je site goed te indexeren, maar dan moet deze wel vindbaar zijn voor de zoekmachines.

Voordat je start met je online werkzaamheden, is het daarom raadzaam om een gratis Google Search Console account aan te maken. Dit programma kan je koppelen aan je Google Analytics account om de organische prestaties van je website te monitoren. Vervolgens kan je via index > sitemaps je sitemap inladen.

De XML-sitemap staat standaard ingesteld onder de dynamische url: /sitemap.xml. Omdat wij met wordpress werken, is onze XML sitemap gegenereerd vanuit de yoast plugin (hiervoor is geen webbouwer benodigd). Die ziet er wellicht dus wat anders uit dan xml sitemaps in het algemeen. Wil je ’n voorbeeld zien van de onze, dan ga je naar: https://markating.nl/sitemap.xml.

Sitemap laten inladen door een developer

Heb je niet de luxe waarin je plugins kan gebruiken in je CMS, dan kan je de XML sitemap laten opzetten door je webbouwer. Hoewel ik eigenlijk verwacht dat een sitemap al in je bestaande website aanwezig is. Voor de zekerheid kan je het controleren via www . [jouwdomein] .nl /sitemap.xml. Naast de XML-sitemap zijn er nog een aantal andere zaken waarvan wij vinden dat webbouwers dit standaard moeten meenemen bij de implementatie van de website, namelijk:

Weten hoe je je website helemaal goed inricht op het gebied van techniek, content & links (de 3 factoren van SEO)? Download dan onze gratis SEO kennispakket met een handige checklist.

Optimalisatie van je pagina’s

Zodra bovenstaande technische punten in je website zitten en je XML sitemap in search console is ingeladen, is het tijd om je website te gaan optimaliseren zodat je organisch gevonden wordt (zonder daaraan mediabudget te spenderen). Op deze pagina lees je meer hoe je hoger in Google kan komen aan de hand van een onderzoek op basis van 1 miljoen websites.

Liever meer leren aan de hand van een training? Bekijk dan onze zoekmachine optimalisatie (SEO) training.

Summary
Wat is een sitemap?
Article Name
Wat is een sitemap?
Description
In dit artikel leg ik je uit wat een sitemap precies is, waar je het in je site kan implementeren en hoe je je site kan laten indexeren door Google ✅
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Selma van Gils
selma@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie