17 apr Wat is een 404 pagina?
Je krijgt een 404-pagina te zien. Irritant! Blijkbaar heb je de foute URL opgezocht of ben je fout doorverwezen. In dit artikel lees je wat een 404 pagina is en hoe het je, als websitehouder, helpt om de bezoeker te voorzien van een optimale gebruikerservaring.
Webpagina’s krijgen een code mee die de status aangeven. Je kan het eigenlijk vergelijken met je eigen gezondheid. Wanneer je je niet lekker voelt en je gaat bloedprikken, wordt er in de diagnose aangegeven wat er niet goed is. Dat geldt ook voor statuscodes. Status 200 staat voor een ‘gezonde’ pagina. Een pagina met een 404 statuscode is een pagina die niet (meer) bestaat. Dit kan komen doordat er gelinkt wordt naar de pagina die niet meer bestaat, of omdat de bezoeker de foute URL ingeeft. Een 404 pagina geeft de bezoeker de melding dat deze fout zit en is eigenlijk niet meer dan een instructie naar de bezoeker toe.
Verschil tussen een 404 statuscode en 404 pagina
First things first: een 404 statuscode is iets anders dan een 404 pagina. Iedere webpagina krijgt een statuscode mee. Een standaardpagina krijgt de statuscode 200 (deze pagina is oké) mee. Wanneer een pagina verplaatst is (omdat het assortiment of de naam is gewijzigd), krijgt de pagina statuscode 301 mee (zie het als een permanente verhuizing). Een pagina die niet (meer) bestaat krijgt als statuscode een 404 mee. Zie het als een label van de pagina. Een 404 pagina zorgt ervoor dat de bezoeker wordt geïnformeerd over de ‘error’ die zich voordoet. Het is het meest logisch wanneer een pagina statuscode 404 meekrijgt de bezoeker een 404-pagina te zien krijgt. Andersom geldt hetzelfde: wanneer je een 404-pagina te zien krijgt, mag je er vanuit gaan dat de server een statuscode 404 teruggeeft. Wanneer dit niet het geval is, kan dit zorgen voor het onjuist indexeren van pagina’s, waardoor verlies in posities een mogelijk gevolg is.
Hoe ontstaat een 404 statuscode?
Zoals ik al aangaf, ontstaat een 404 statuscode wanneer je landt op een niet-bestaande pagina. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:
- Wijzigingen in menu-items
- Wijzigingen of typfouten in hyperlinks
- Het verwijderen van een pagina of product
- Het navigeren naar een onjuiste url
Vergelijk het met een klant die een rekening open heeft staan, maar inmiddels verhuisd is. Hij heeft z’n adreswijziging niet aan je doorgegeven en jij vangt bot wanneer je de klant probeert te benaderen. Niet netjes en onhandig. De klant kan er ten minste een melding van maken dat hij is verhuisd (404 pagina), maar nog beter is een verhuisbericht door te geven met het nieuwe adres (301 redirect).
Hoe ziet de ideale 404 pagina eruit?
Wanneer je klant onverhoopt op een niet-bestaande pagina landt, wil je in ieder geval het ‘verhuisbericht’ delen. Zorg er daarom voor dat je 404 pagina ten minste aan de volgende eisen voldoet:
- Leg de bezoeker duidelijk uit waarom deze de pagina krijgt te zien
- Geef de bezoeker (boven de vouw) de mogelijkheid om te navigeren naar een alternatief dat wel werkt
- Maak het eventueel ludiek, om de pijn te verzachten
- Zorg dat de pagina de statuscode 404 mee krijgt (dit is iets wat je webbouwer het beste kan oppakken, download onze SEO checklist voor meer uitleg)
Hoe voorkom je weergaven van 404 pagina’s?
Dat je een nette 404 pagina hebt die je bezoeker weer het juiste pad op stuurt, is essentieel. Echter, voorkomen is ongetwijfeld belangrijker dan genezen. Zorg er daarom voor dat jouw website geen dode links bevat (ook wel broken links genoemd). Oftewel: zorg ervoor dat je links werken. Er zijn verschillende manieren om snel errors te achterhalen:
- Gebruik de tool SEMRush: deze tool is niet weg te denken uit je SEO strategie. Naast het bijhouden van posities, houdt deze tool ook de gezondheid van je website bij. Indien gewenst, kan je een seintje krijgen wanneer er een toename is in het aantal 404 pagina’s.
- Search console: De basis voor je website. Indien er in één keer veel 404 errors zijn, geeft Search Console het aan.
- Google Analytics: wanneer je de titel van een 404 pagina uniek maakt, kan je het aantal keer dat de 404 pagina is weergegeven achterhalen. Een 404 pagina is géén contentpagina, dus deze zal je waarschijnlijk door je webbouwer moeten laten aanpassen. Bij aangepaste rapporten in Google Analytics kan je dit vervolgens zelf instellen.
Tot slot: zorg dat oude pagina’s worden geredirect (301) of worden verwijderd uit de index van Google (410). Op die manier loop je niet het risico dat url’s vanaf externe domeinen per ongeluk naar een niet-bestaande pagina van jou verwijzen.
Zelf aan de slag met je SEO strategie? Volg dan een SEO training!


Geen reactie's