07 feb Wat is Big Data?
Big data is de benaming voor een zeer grote set aan gegevens die dagelijks binnen komen. Die gegevens, ook wel data genoemd, verschillen sterk in vorm. Zo kun je denken aan cijfers, maar ook audio, tekst of video vallen onder de noemer data. De hoeveelheid data die wordt verzameld, groeit ieder jaar. In zo’n grote hoop aan data kun je je voorstellen dat het belangrijk is om orde in de chaos te scheppen.
Waar kan big data voor gebruikt worden? En wat zijn de voordelen en risico’s bij het analyseren van deze data? Dit en meer lees je in dit artikel.
Kenmerken van big data
De afgelopen jaren is het verzamelen van data steeds belangrijker geworden. Bedrijven gebruiken deze gegevens namelijk om in te kunnen spelen op de behoeften van hun klanten. Maar wanneer noem je iets nu big data? Wat zijn de kenmerken? Hieronder geven we je een overzicht.
1. Volume
De naam Big Data zegt het eigenlijk al: de hoeveelheid gegevens is een belangrijke factor. Deze datasets zijn zo omvangrijk dat ze niet meer via traditionele systemen geanalyseerd kunnen worden. Hier ligt nu juist de uitdaging: hoe ontdek je verbanden en hoe geef je betekenis aan deze grote hoeveelheid aan data?
2. Snelheid
De data die nu verzameld wordt, komt ‘realtime’ bij bedrijven en instanties binnen. Dat verklaart ook de grote hoeveelheid van deze data. Het is zaak om snel met deze gegevens aan de slag te gaan, om mee te kunnen liften op trends. Zo behaal je optimaal resultaat uit de analyse van data.
3. Diversiteit
Het grootste gedeelte van alle data komt ongestructureerd binnen. Denk bijvoorbeeld aan video, beelden en tekst. Dit maakt het analyseren van deze informatie erg lastig. Denk ook eens aan Google Voice Search: erg nuttige informatie maar hoe moet je die analyseren?
Wat kan je met big data?
De mogelijkheden van big data zijn eindeloos. Neem bijvoorbeeld Netflix. Zij zijn groot geworden met het analyseren en interpreteren van ons kijkgedrag. Op die manier bieden ze zeer gepersonaliseerde content én creëren ze zelfs nieuwe series die volledig bij de wensen van de consument aansluiten. Ze weten wat hun doelgroep graag ziet en spelen er direct slim op in.
Wat zijn de risico’s?
Deze eindeloze stroom aan informatie heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Privacy van persoonsgegevens is niet voor niets een zeer actueel thema. Want wat mag je allemaal van iemand vragen en gebruiken? Dat lees je in onze blog over de AVG wetgeving.
Daarnaast is Big Data een verzameling van informatie. Deze informatie komt van allerlei verschillende bronnen en leveranciers. Wanneer je informatie haalt uit Big Data die niet origineel is, zou het kunnen dat deze informatie tot verkeerde conclusies leidt.
Big data is een momentopname; het is data die op een specifiek moment binnen een specifieke samenleving wordt verzameld. Hierdoor is Big Data een afspiegeling van de normen en waarden die op dat moment speelde en is Big Data dus niet neutraal of objectief. Hier moet je dus op letten wanneer je Big Data voor bijvoorbeeld een onderzoek wilt gebruiken.
Een ander risico van Big Data is dat je in een Filter Bubble terecht komt. Een Filter Bubble is een persoonlijk profiel wat van je gemaakt wordt wanneer je surft op het internet. Binnen dit profiel worden gegevens opgeslagen die betrekking hebben tot je zoekgeschiedenis, e-mailverkeer, koopgedrag en berichten op social media. Aan de hand van dit profiel worden aanbiedingen en advertenties gepersonaliseerd. Zo’n Filter Bubble zorgt ervoor dat je ervaring online compleet anders wordt en je weinig andere meningen tegen komt. Een makkelijke manier om dit te voorkomen is door via Google Chrome een Incognito venster te openen wanneer je op zoek gaat naar Big Data.
Big Data in de praktijk
We hebben in deze blog besproken wat Big Data is, wat je ermee kunt en wat de risico’s zijn. Maar wie maken gebruik van Big Data? Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
1. Bedrijven
Bedrijven gebruiken Big Data om geld te verdienen of om geld te besparen. Dit gebeurt vooral bij bedrijven waarbij data verzamelen een van de primaire processen is. Goede voorbeelden hiervan zijn bedrijven zoals Netflix en Spotify. Zij gebruiken Big Data om zoveel mogelijk informatie over je gedrag te verzamelen, zodat zij je automatisch nieuwe suggesties voor series, films of muziek kunnen geven. Dit doen zij zodat de gebruikers hun abonnement behouden.
Anderzijds kan Big Data ook ingezet worden om geld te besparen. Koeriersbedrijf UPS kwam er door Big Data achter dat ze minder kosten zouden maken als de chauffeurs minder bochten naar links zouden maken. Dit werd in de praktijk gebracht waardoor er miljoenen kilometers minder zijn gereden. Naast een fikse besparing in kosten heeft dit ook voor een verlaging in de CO2 uitstoot van UPS gezorgd.
2. Gezondheidszorg
Binnen de gezondheidszorg wordt Big Data gebruikt om voorspellingen te doen, bijvoorbeeld over een griep epidemie. Door de grote hoeveelheid aan gegevens over voorgaande epidemieën kan voorspeld worden wanneer de volgende begint. Daarnaast wordt Big Data ook gebruikt voor kunstmatige intelligentie. Zo kunnen verschillende diagnoses vergeleken worden met anderen uit de database om zo tot de juiste behandeling te komen.
3. Overheid
De overheid maakt veel gebruik van Big Data wanneer het gaat om fraudebestrijding. Daarnaast wordt Big Data ook toegepast binnen de infrastructuur. In Amsterdam wordt gebruik gemaakt van Beacons die in straten en andere voorzieningen worden geplaatst. Beacons zijn punten die Bluetooth signalen versturen naar andere apparaten, zoals mobiele telefoons. Op deze manier konden hardlopers in Amsterdam precies zien welke route zij hadden genomen en hoe snel ze deze hadden afgelegd.
4. Persoonlijk
Op persoonlijk vlak kun je Big Data vooral gebruiken om metingen te doen. Denk hierbij aan het meten van trainingen, voeding, slaap, productiviteit, gezondheid etc. De vraag voor de toekomst is nog hoe je context kunt geven aan deze data. Hoe kun je al deze analyses toepassen in je leven?
Big Data heeft dus zijn voor-en nadelen, maar speelt wel een belangrijke rol in ons leven. Ook wanneer je zelf geen gebruik maakt van Big Data is de kans groot dat je gegevens wel voorkomen in de Big Data van de overheid of de gezondheidszorg. Big Data zal in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen in zowel het bedrijfsleven als in onze persoonlijke levens.
Weten hoe je er verder voor zorgt dat je geen bezoekers mist? Download onze gratis SEO checklist!


Geen reactie's