10 feb Wat is AMP voor e-mail?
De afkorting AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Deze AMP-pagina’s zijn pagina’s die zijn ontworpen om mobiele gebruikers een razendsnelle ervaring te bieden. Google is de grote initiator van AMP. Wellicht ken je AMP al vanuit SEO. AMP gebruikt een open source structuur en kan worden geïntegreerd in een reeks Google-producten. Binnen SEO is AMP geen rankingfactor (volgens Google), hoe dan ook is de snelheid wel een steeds belangrijkere factor en levert AMP een snelle, betrouwbare webervaring. Benieuwd wat AMP voor e-mail kan betekenen? Lees dan snel verder!
Wat is AMP?
Eerst nog even kort wat achtergrond over het AMP-project van Google. Het wordt dus ondersteund met als doel om de inhoud van de pagina te versnellen. Kort door de bocht wordt er gebruik gemaakt van een uitgeklede code die bekend staat als AMP HTML. Simpel gezegd is AMP een manier om webpagina’s te bouwen voor statische inhoud (pagina’s die niet veranderen op basis van gebruikersgedrag), waardoor de pagina’s veel sneller kunnen laden (en vooraf worden weergegeven in Google Zoeken) dan gewone HTML.
AMP is uitgerold als reactie op projecten zoals Facebook Instant Articles, waarin Facebook content van uitgevers rechtstreeks in hun nieuwsfeed kan weergeven. Dit zorgt ervoor dat het bekijken van een stuk content veel sneller gaat dan het openen van diezelfde webpagina in een mobiele browser.
Google gebruikt AMP om snel inhoud op mobiele apparaten weer te geven zonder dat gebruikers door hoeven te klikken naar een website om de inhoud te bekijken. Pagina’s met een geldige AMP-versie worden in de mobiele resultaten weergegeven als een carrousel boven de rest van de resultaten voor een bepaald onderwerp.
AMP voor e-mail
Maar wat heeft AMP dan met e-mail te maken? Een e-mail is toch niet hetzelfde als een webpagina? Hoewel er inderdaad veel verschillen zijn tussen een e-mail en een webpagina is AMP op beide van toepassing. Net als een webpagina is ook een e-mail een uit HTML opgebouwde pagina.
Nadat Google al jaren binnen de zoekmachine bezig is om zo relevant mogelijke content aan te bieden, volgt het Amerikaanse techbedrijf met Gmail nu hetzelfde spoor. Bij SEO is het een bekend fenomeen dat als jij graag wil scoren op een zoekwoord je niet 1, 2, 3 bovenaan de zoekmachine wordt weergeven. Op basis van verschillende rankingsfactoren bepaald Google welke website bovenaan komt te staan. Relevantie is hierbij de sleutel tot succes.
Voor e-mail werkt dat in de basis niet veel anders. Niet elke e-mail die jij als marketeer verzend komt in de inbox van je klant. Dat is geen nieuws, maar er is wel een verschuiving waarbij Gmail steeds meer gaat oordelen of de content die jij verstuurt wel relevant is voor je klant. Net als in de zoekmachine zal Gmail steeds meer bepalen welke content er (bovenaan) wordt weergegeven. Het versturen van relevante content waarmee je klant interacteert wordt dus steeds belangrijker. En dat is maar goed ook, de tijd van de one-to-all boodschap is achterhaald en zal steeds minder succesvol worden door deze ontwikkelingen.

Ondersteuning AMP
Betekent dit dan dat alleen Gmail AMP ondersteunt? Nee. Hoewel de ondersteuning van AMP nog lange geen 100% is, bieden ook o.a. Microsoft Outlook, Yahoo Mail en mail.ru een vorm van ondersteuning. De wijze van ondersteuning is nog volop in ontwikkeling. Omdat dekkingsgraad dus geen 100% is, is een goede ‘fallback’ dus zeer belangrijk. Daarnaast loont het om vooraf uit te zoeken van welke Inbox Service Providers (ISP’s) jouw klant gebruik maakt. Op basis van die informatie kan je gemakkelijker beoordelen hoe zinvol een AMP-mail is.
AMP voorbeelden
Afgelopen tijd zijn er al verschillende mooie AMP voorbeelden verzonden. Toch blijft het nog zoeken in je inbox naar AMP mails. Onderstaand enkele voorbeelden die je in kan zetten met AMP voor e-mail:
Carrousel
Met een carrousel kan je meerdere images bekijken bij een item – net als in een webshop. Bijzonder handig als je verschillende producten in de spotlight wil zetten.

Accordeon
Met een accordeon kan je ervoor kiezen welk gedeelte je wel en niet wilt laten zien. Dus klik op een gedeelte in de email en er verschijnt meer of minder informatie. Vaak gebruikt bij bijvoorbeeld veelgestelde vragen. Hierdoor heel nuttig om in te zetten bij e-mails die wat meer content gericht zijn.
Formulieren
Met de formulieren optie ga je niet meer weg vanuit de mail naar een pagina, maar blijf je “in” de mail. De mogelijkheden zijn hier te over. Variërend van een ‘simpele’ dataverrijking tot het voltooien van een bestelling.
Lightbox
Wil je een image in de mail beter zien? Maak dan gebruik van de “Lightbox” functionaliteit en er verschijnt een groter plaatje naar wens – net als op een website.

Persoonlijk ben ik het meest overtuigd van de formulieren-optie. Het vergaren van meer data van de klant wordt hiermee een stuk makkelijker. Daarnaast merk ik dat veel klanten een grote hoeveelheid data van hun klanten bezitten. Zeker in het geval van herhaalaankopen loont het om direct vanuit de e-mail te bestellen.
Voordelen AMP
Wil je AMP in gaan zetten? Dan kan je jouw collega’s wellicht overtuigen met onderstaande voordelen.
Mobielvriendelijk
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar nog altijd kom ik e-mails tegen die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten. Dat levert uiteraard een mindere gebruikerservaring op. Met AMP is je e-mail standaard mobielvriendelijk.
Gebruik maken van een carrousel
Heel erg nuttig als je bepaalde producten in de etalage wilt zetten; de carrousel. Een mooie mogelijkheid om je klanten nog beter te inspireren.
Extreem snel
Een AMP-mail wordt opgeslagen op de Google-servers en is daardoor extreem snel. Heel handig dus als je weet dat mobiele gebruikers een langzaam ladende website 3 seconden de kans geven.
Kans op een hoger interactiepercentage
Één van de grote doelen van e-mailmarketing is interactie. Door middel van AMP wordt het makkelijker om te interacteren met je klant.
Nadelen AMP
Zoals al aangegeven zijn er ook enkele nadelen aan AMP voor e-mail, hieronder licht ik er een paar uit:
Minder flexibel design
Een AMP-template is ‘basic’ en daardoor minder flexibel. Fan van toeters en bellen in je design? Denk dan heel goed na voordat je een AMP-mail opzet.
Afhankelijker van Google
Je AMP e-mail wordt rechtstreeks opgeslagen op de Google-servers. Handig voor bijvoorbeeld de laadtijd, maar het zorgt ook voor een nog grotere afhankelijkheid.
Niet eenvoudig te implementeren
Omdat AMP een HTML-framework is, moet je wel over de juiste vaardigheden beschikken om AMP te gebruiken. Een developer is in dit geval dus onmisbaar. Hopelijk ontwikkelen partijen in de toekomst tools waardoor ook de marketeers makkelijker met AMP kunnen gaan werken.
Gebrekkige rapportage
Benieuwd hoeveel personen je tweede carrousselafbeelding zien? Of nieuwsgierig waar in het formulier je klant afhaakt? Dat zijn vragen waarop je met AMP helaas geen duidelijk antwoord kan geven. De mogelijkheden om te rapporteren zijn nog wat gebrekkig.
Conclusie
AMP voor e-mail kan je helpen om meer interactie op te bouwen met je klant. Op dit moment wegen in mijn ogen de baten echter nog niet op tegen de kosten. Een AMP e-mail is vaak slechts eenmalig te gebruiken en zal dus een groot publiek moeten hebben om rendabel te worden.
Ondanks dat ben ik absoluut overtuigd van AMP binnen e-mail. Zodra de grote spelers meer gebruik gaan maken van AMP zal ook de rest van de bedrijven volgen. Ik ben heel benieuwd wanneer AMP wat meer ‘mainstream’ wordt en toegankelijk zal zijn voor middelgrote bedrijven.
Mocht je nog vragen hebben of samen willen sparren over dit onderwerp, laat het mij dan gerust weten. Je kunt mij mailen via menzo@markating.nl. Ik denk graag met je mee!


Geen reactie's