20 mrt Wat houdt SEO precies in?
Wellicht hebben de meeste lezers van dit blog wel eens gehoord van de term “SEO”. SEO staat voor “Search Engine Optimization”, wat “zoekmachine optimalisatie” betekent. SEO is een manier om binnen de onbetaalde (organische) zoekresultaten een goede positie te verkrijgen van zoekmachines zoals Google.
Welke factoren spelen een rol om een goede positie binnen Google te verkrijgen?
Om een goede SEO campagne te kunnen ontwikkelen zijn kort gezegd 3 punten van belang om succesvol te scoren binnen de organische zoekresultaten, namelijk techniek, content & linkbuilding. Onder deze hoofdfactoren vallen een aantal factoren die ik hier verder zal toelichten.
SEO factor: Techniek
Allereerst dient de techniek op orde te zijn van de website. Dit is de basis van je website. Onderdelen die in ieder geval in je website dienen te zitten zijn een .xml sitemap, robots.txt bestand en SSL certificaat.
.xml sitemap
Dit is het grondbeginsel van de website: de websitebouwer dient de website goed te structureren door middel van een sitemap. Een sitemap is een “paginaboom” waarin de indeling van de website wordt beschreven. Je hebt 2 typen sitemaps: een HTML sitemap & een .xml sitemap. Een HTML sitemap is een statische sitemap die met name bedoeld is voor de gebruiker om de hierarchie binnen de website te tonen. Een .xml sitemap is een dynamische sitemap (die automatisch wordt bijgewerkt wanneer jij nieuwe pagina’s toevoegt) en instructies geeft aan zoekmachines zoals Google om de vindbaarheid te vergroten.
Je vindt hier een voorbeeld van een .xml sitemap
Robots.txt bestand
Een robots.txt bestand geeft instructies aan zoekmachines wat wel en niet geindexeerd mag worden. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde pagina niet geindexeerd wil hebben (dit resultaat hoeft niet in de zoekmachine als resultaat te verschijnen, denk aan het loginscherm) kan je dit aangeven in je robots.txt bestand. Je vindt hier een voorbeeld van ons robots.txt bestand.
voorbeeld van een robots.txt bestand
SSL Certificaat
Een SSL certificaat toont aan dat jouw website of webshop veilig is. Voorheen werd het vooral gebruikt voor webshops die betalingsverkeer verwerkten op de website, maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor websites, omdat Google ‘onveilige’ websites afstraft.
Content
On page SEO
Om je pagina goed vindbaar te maken is het belangrijk dat een aantal “on page” SEO-factoren voldoen aan bepaalde criteria. Google indexeert niet een hele website maar indexeert per pagina. Per pagina moet daarom bekeken worden welke zoekwoorden relevant zijn. Wanneer je deze zoekwoord(en) bepaald hebt, is het belangrijk deze terug te laten komen in de volgende punten:
URL
De URL is de link van de pagina. Er is verschil tussen een statische URL en dynamische URL. Een statische URL is de website zelf, bijvoorbeeld www.markating.nl. Een dynamische URL is dat wat erachter komt en dus kan veranderen (vandaar het woord dynamisch). In de dynamische URL is het belangrijk dat het zoekwoord voorkomt. Wanneer er als voorbeeld wordt gekozen voor het zoekwoord ‘contact’ op onze contactpagina, is een logische URL www.markating.nl/contact.
Metatitel
De metatitel staat bovenaan het tabblad en wordt weergegeven in het zoekresultaat van Google. Ook hier is het belangrijk dat het zoekwoord er in verwerkt wordt en dat de titel maximaal 60 tekens bevat.
Meta description
De meta description is een korte beschrijving van je pagina van maximaal 156 tekens. Deze beschrijving wordt getoond in de organische resultaten van Google onder de meta titel.
Koppen
In je tekst is het belangrijk om verschil te maken in je alinea’s en koppen. Maak gebruik van H1, H2, H3 enzovoorts (zoals je ook gewend bent in word met kop 1, 2, 3 etc.) en zorg dat ze op volgorde elkaar opvolgen. Zorg naast het zoekwoord in je titel van je artikel ook het zoekwoord in de eerste alinea van je pagina te plaatsen. Je tekst dient daarnaast meer dan 300 woorden te bevatten zodat Google duidelijker kan indexeren waar de tekst over gaat.
Relevante content
Het is belangrijk om alvorens de website wordt opgeleverd, te bepalen welke content gedeeld dient te worden met jouw doelgroep. Relevante content is erg belangrijk en wordt goed gewaardeerd binnen de organische zoekresultaten van Google.
De content op je website bestaat niet alleen uit de standaard informatie van je website of bedrijf, maar dient aangevuld te worden met andere interessante content. We sommen een aantal mogelijkheden voor je op:
Blogs
In blogs deel je relevante informatie aan je websitebezoekers. Wat voor informatie dit is, hangt af van het soort bedrijf dat je bent. Je kunt bloggen over nieuws, weetjes of evenementen binnen je branche. Het is hierbij de bedoeling dat je jezelf niet gaat verkopen, maar informatie geeft waar de lezer daadwerkelijk iets aan heeft. Om aan content te komen wat je kunt delen is het belangrijk om trends te volgen, in te schrijven voor nieuwsbrieven in je branche, vakbladen te lezen en je kunt je inschrijven voor Google Alerts. Dit programma koppel je aan de hand van je Google account en geeft je een melding wanneer er nieuws binnenkomt over het onderwerp waarop je filtert.
Afbeeldingen in je tekst
Maak je tekst visueel aantrekkelijker met afbeeldingen. Let er op dat de ALT tekst van de afbeelding een goede beschrijving geeft van de foto, zodat Google de afbeelding goed kan indexeren en begrijpt dat de afbeelding relevant is binnen de pagina. Bij het plaatsen van foto’s is het belangrijk om te bekijken of je wel foto’s mag plaatsen, de eigenaren van de foto hebben vaak rechten op de afbeelding staan. Als oplossing kan je gebruik maken van stockfoto’s, foto’s uit een database die je tegen een kleine vergoeding mag gebruiken.
Video’s
Naast het plaatsen van foto’s kan het ook aantrekkelijk zijn om video’s te plaatsen als content. Als productiebedrijf kan je bijvoorbeeld filmpjes tonen van het productieproces. Ook kan je je marketingcampagnes tonen met eventueel de resultaten van de campagne. Heineken is een voorbeeld van goede viral marketing. Bekijk hier de video.
Infographics
Een infographic is een soort rapport waarin cijfers en andere weetjes worden getoond. Wanneer je als bedrijf ergens onderzoek naar hebt gedaan kan je de resultaten ervan tonen in een infographic. Een handige tool voor het maken van een gratis infographic is bijvoorbeeld Piktochart.
Social media
Social media is voor veel bedrijven een must om in te zetten als content strategie. Op social media kan je met de juiste inzet van middelen een groot bereik creëren, waardoor je vindbaarheid beter wordt. Het is belangrijk om vooraf te bedenken welke kanalen je inzet bij je social media strategie. Ieder platform heeft namelijk een ander publiek en je wilt natuurlijk wel dat je content aan slaat bij jouw publiek.
Om het overzicht te kunnen houden en geen belangrijke evenementen te missen om over te posten, is het handig om een contentkalender te gebruiken.
Featured snippets
Door relevante content te schrijven voor je bezoekers (dus nee, niet vóór Google, maar als je bezoeker er goed op interacteert juicht Google dat wel toe!) maak je kans om een featured snippet te ontvangen, oftewel een uitgebreid zoekresultaat waardoor je meer kliks naar je website ontvangt.
Linkbuilding
Naast content en social media is het ook belangrijk om voldoende links van en naar je site te laten verwijzen. In ons artikel over linkbuilding beschrijven we verschillende technieken die gebruikt worden. De volgende aspecten zijn belangrijk bij een linkbuilding strategie:
Relevantie
Zorg voor relevante links die aansluiten bij je pagina. Als autoverkoper heb je er weinig aan om een backlink te krijgen van een bijvoorbeeld een blogger over papier.
Kwaliteit gaat boven kwantiteit
Het is prima om links te plaatsen op relevante startpagina’s, maar hou in je achterhoofd dat het met name om kwaliteit gaat en niet kwantiteit.
Zorg voor natuurlijke linkopbouw
Onnatuurlijke linkopbouw zijn betaalde links, spam of dubieuze websites. Wanneer hier te veel backlinks van zijn, wordt dit afgestraft door Google.
“Relevantie boven alles”
Bij een goede SEO strategie draait alles om relevantie. Google vindt het belangrijk dat een pagina ingericht is voor de bezoeker en beloont dit wanneer dit het geval is en straft het af van wanneer hier niet aan voldaan wordt. Op deze manier wordt Google gebruiksvriendelijker voor de bezoekers.
Download gratis onze SEO checklist!
Is jouw bedrijf SEO-proof?
Uit dit artikel blijkt dat zowel de techniek, content en links een goede kwaliteit dienen te hebben aan de hand van relevantie. Uiteraard is iedere website verschillend en dient er per geval bekeken te worden in hoeverre het van toepassing is per website. Op deze pagina kan je een SEO training aanvragen om zélf aan de slag te gaan met SEO.


Geen reactie's