06 feb Wat is Voice Search?
De term voice search heb je waarschijnlijk weleens voorbij horen komen. Maar wat is voice search nu precies en wat zijn de voordelen? Wist jij bijvoorbeeld dat voice search je ook kan helpen bij je SEO strategie? In dit artikel leggen wij het je uit!
Wat is Voice Search?
Voice search oftewel gesproken zoekopdracht betekent dat je jouw stem gebruikt om te zoeken. Waar je gewoonlijk je toetsenbord gebruikt om een vraag te typen, is het nu mogelijk om je stem te gebruiken door een vraag te stellen. Je stelt een vraag aan een zoekmachine of virtuele assistent en die zoekt het juiste antwoord voor je op. Deze zal vervolgens automatisch voorgelezen worden of het verschijnt op je scherm.
Voice search ontwikkelt zich zeer snel en dit is niet te ontkennen, want spreken gaat nu eenmaal makkelijker en sneller dan typen. Volgens een onderzoek spreekt de gemiddelde Nederlander 150 woorden per minuut terwijl iemand die blind kan typen 50 woorden haalt. Stel je dus voor dat je voortaan 3 keer zo snel informatie op kan zoeken door alleen je stem te gebruiken.
In het voorbeeld hieronder is te zien hoe je op Google gebruik kan maken van voice search. Probeer het zelf eens uit als je op de webpagina van Google bent. Klik op het microfoontje en spreek wat in!
Wat kun je ermee?
Het is niet meer de vraag of voice search een belangrijke rol gaat innemen, maar wanneer. Grote spelers in de markt zoals Google, Apple en Microsoft zetten zich volledig in voor voice search. Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van Siri of gebruikt het soms zelf. Siri is een virtuele assistent van Apple voor de iPhone, iPad en iMac waarmee je gesproken zoekopdrachten kan uitvoeren. De nieuwste statistieken van Apple rondom het gebruik van Siri geven aan dat voice search via Siri op maar liefst een half miljard apparaten wordt gebruikt.
Nu kan jij je afvragen welke zoekopdrachten deze gebruikers eigenlijk inspreken? De meest gesproken zoekopdrachten zijn algemene vragen over het weer, de betekenis van een begrip of welke film er vanavond op tv te zien is. Ook onderwerpen over het nieuws zijn vaak gesproken zoekopdrachten van de voice search gebruikers.
De mogelijkheden van voice search zijn dus enorm, en dit is ook gelijk de reden waarom het gebruik hiervan erg aan het toenemen is. De volgende punten geven een aantal voordelen aan wat je kan doen met voice search:
- Snel vragen beantwoorden: vragen zoals ‘Hoe is het weer vandaag?’ of ‘ Waar vind ik de dichtstbijzijnde supermarkt?’ kun je nu heel snel opzoeken door alleen de vraag te stellen aan je apparaat. Hiermee heb je toegang tot heel veel informatie waar je ook bent.
- Makkelijk te gebruiken: voor voice search heb je alleen je stem nodig. Zo kun je tijdens het koken, auto rijden of tv kijken voice search gebruiken zonder je handen of ogen nodig te hebben. Zo hoef jij je ook niet meer te ergeren aan typefouten of ingewikkelde menu’s. Dit is ideaal voor mensen die vaak multitasken.
- Voice search voor Apps: voice search kan je ook gebruiken om bepaalde apps te openen, te gebruiken en te sluiten. Denk hierbij aan muziek afspelen via Spotify of een afspraak in je agenda plannen. Met de applicatie Shazam bijvoorbeeld, kunnen gebruikers de titel of de artiest van een nummer herkennen door met de app een geluidsfragment op te nemen.
- Het is leuk: veel mensen vinden het leuk om nieuw en snel ontwikkelende technologieën uit te proberen. Dit komt vaak door een gevoel voor nieuwsgierigheid of een trend die aanslaat. Omdat voice search door iedereen die kan praten gebruikt kan worden is het geschikt voor heel veel mensen die vaak gebruik maken van zoekmachines en applicaties.
Invloed op SEO
Tegenwoordig speelt voice search een grotere rol als het gaat om SEO. Webpagina’s die hoog scoren op het gebied van SEO komen veel vaker in aanmerking als voice search resultaat. Daarom proberen veel marketeers het meeste uit voice search te halen door hun website hier op in te richten.
Maar hoe pak je dit precies aan? Hieronder leggen wij je stap voor stap uit hoe jij je website kan optimaliseren voor het gebruik van voice search.
1. Zoekwoord analyse
Om te achterhalen welke voice search termen er vaak gebruikt worden doe je een zoekwoord analyse. Je moet rekening houden met het verschil tussen spreken en typen. Mensen spreken namelijk heel anders dan dat ze typen. Stel dat een student een laptop op het internet koopt. Met zijn toetsenbord zoekt hij op ‘laptop kopen’, maar met een gesproken zoekopdracht kan hij zeggen: ‘Welke laptop past het beste bij een student?’. Longtail zoekwoorden zijn in het geval van voice search dus heel belangrijk. Met drie of meer zoekwoorden die zich specifiek richten op het beantwoorden van de vraag kan je met longtail zoekwoorden beter inspelen op voice search.
Je moet je dus goed verdiepen in wat voor vragen mensen kunnen stellen en welke woorden zij daarvoor zullen gebruiken. Veel tools kunnen je hierbij helpen. Answer the Public is bijvoorbeeld een populaire SEO-tool. Hier hoef je maar één relevante zoekwoord in te typen en vervolgens geeft het je een overzicht met veel gestelde vragen met betrekking tot het ingetypte zoekwoord:
2. Content creëren
Met waardevolle content waar je veel product of dienst informatie deelt en vragen van de gebruikers beantwoordt scoor je hoger op het gebied van voice search. Dit kan je doen door bijvoorbeeld handleidingen te maken, blogs te schrijven of nieuwsbrieven op je website te delen. Denk ook aan het toevoegen van een pagina met veelgestelde vragen (FAQ) aan je website. Het is van belang dat de termen die je tijdens de zoekwoord analyse hebt gevonden terug komen in je content. Zo heb je meer kans om via een gesproken zoekopdracht bovenaan te verschijnen op zoekmachines.
Een andere vorm van content zijn featured snippets, ook wel rich snippets genoemd. Een featured snippet is een antwoord op een zoekopdracht en staat bovenaan de zoekresultaten weergegeven. Bij een gesproken zoekopdracht is de kans groot dat een virtuele assistent dit antwoord gaat geven aan de gebruiker. Een voorbeeld van een featured snippet zie je hieronder:
3. Laadsnelheid
De laadtijd van je webpagina is eveneens belangrijk om een hoger gesproken zoekresultaat te krijgen. Dit kan zelfs de beslissende factor zijn om bovenaan de resultaten van een zoekmachine te verschijnen en door een virtuele assistent als antwoord gekozen te worden. De gemiddelde laadtijd van een voice search resultaat is 4,6 seconde. Wil je testen of jouw webpagina hieraan voldoet? Test de laadsnelheid van jouw pagina’s met Google PageSpeed Insights.
4. Voice search voor smartphone
Tegenwoordig loopt bijna iedereen rond met een smartphone. Deze is ook niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. De meest gesproken zoekresultaten zijn dan ook gedaan met een smartphone. Daarom moet de prioriteit liggen bij het optimaliseren van voice search op de smartphone. Is de content goed leesbaar en is de laadsnelheid gunstig voor op de smartphone? Daardoor is een mobielvriendelijke website uiterst belangrijk voor een goede voice search ranking.
Zelf aan de slag met Voice Search?
Ben jij van plan voice search te gaan gebruiken? Probeer het een keer met je smartphone, laptop of desktop. Misschien bevalt het je enorm en wordt het een deel van je dagelijkse routine!
Wil je voice search verwerken in je SEO strategie? Wacht niet langer. Hoe eerder, hoe beter! Door nu aan de slag te gaan met voice search op de juiste manier toe te passen, zul je daar in de toekomst profijt van hebben. De verwachting is dat voice search de komende jaren een steeds belangrijker rol gaat innemen. Het is goed om hier al zoveel mogelijk op voorbereid te zijn.
Hulp nodig bij je SEO strategie?
Heb je dit artikel gelezen en wil je vrijblijvend meer informatie over een SEO traject of wil je dit traject laten begeleiden? Dan kan je altijd contact opnemen door te bellen of mailen naar 0416- 53 36 91 / info@markating.nl voor meer informatie.


Geen reactie's