28 sep De UTM code: meten = weten
Zijn mijn social media-inspanningen de moeite waard? Leest de doelgroep mijn blogs? Zijn de conversies op mijn website verhoogd door de advertenties die ik heb ingezet? Dit is slechts een greep uit de vragen die je jezelf kunt stellen bij de inzet van online marketing. Het voordeel van online marketing is dat het veel gemakkelijker te meten is dan offline inspanningen: De weg op het internet door de bezoeker is eenvoudig te achterhalen. We kunnen daarom ook niet vaak genoeg zeggen dat het belangrijk is om je inspanningen te meten; alleen op die manier weet je of je investeringen daadwerkelijk de moeite waard zijn.
UTM codes
Met een UTM-code (Urchin Traffic Monitor) kun je aan de hand van je URL’s je bezoekers volgen. Bijvoorbeeld: je post een bericht op Facebook met een link naar de betreffende pagina op je website. Je ziet vervolgens een toename in bezoekers op die pagina, maar wil wel zeker weten dat dit komt door het Facebookbericht. Door een aangepaste URL te genereren door middel van een UTM code, kan je je bezoekers gemakkelijk herleiden.
Hoe maak je een UTM code?
Google heeft een gemakkelijke tool gemaakt om een UTM code te genereren in je URL. Klik hier voor de tool. Wanneer je iets naar beneden scrollt, heb je een aantal velden die ingevuld dienen te worden. Hier wordt het Facebookvoorbeeld opnieuw gebruikt.
• Website URL (verplicht): hier vul je de pagina in waar je heen wil linken
• Campagnebron (verplicht): in dit geval is het social, omdat je via sociale media de link verspreidt
• Campagne medium (verplicht): het medium is Facebook
• Campagneterm: dit veld is niet verplicht, maar handig om betaalde zoekwoorden te herkennen. Bij organische zoekresultaten is het daarom niet nodig om dit veld in te vullen.
• Campagne-inhoud: de inhoud is handig wanneer je advertenties van elkaar wil scheiden, dit is ook niet verplicht om in te vullen.
• Campagnenaam (verplicht): de campagnenaam dient een duidelijke omschrijving te bevatten van URL waar je naar toe linkt. Zelf plaats ik de datum er ook altijd achter, zodat het gemakkelijk te herleiden valt.
Vervolgens klik je op ‘URL GENEREREN’, waarna onderaan de code verschijnt. Deze code plaats je vervolgens in je Facebookbericht, in plaats van de normale URL.
Hoe kan je een UTM code meten?
Om te achterhalen hoeveel personen via dit Facebookbericht op jouw website zijn gekomen, ga je naar Google Analytics. Je kiest hierbij Aquisitie > Alle verkeer > Kanalen (zie afbeelding):
Vervolgens zie je alle informatie terugkomen in de tabellen. Je kunt hierbij ook nog filteren op bron of medium, zoals je het vooraf hebt ingevuld in de URL builder:
Bezoekers herleiden zonder UTM code
Via Aquisitie > Alle verkeer > Kanalen is het ook mogelijk om in te zien waar je bezoekers vandaan komen. Echter hoeft dit niet te zijn vanwege de berichten die je plaatst. Wanneer een bezoeker eerst via de browser op social media heeft gekeken en vervolgens naar jouw website is gegaan, valt dit ook onder social, terwijl deze dan niet via jouw bericht op de website terecht is gekomen. Door meetcodes te gebruiken ga je verwarring daarom tegen en kan je je cijfers beter meten en onderbouwen.


Geen reactie's