29 feb Zoekmachine update: Je positie kopen in Google?
Afgelopen weekend heeft Google aangekondigd dat er wijzigingen zullen plaatsvinden in de lay-out van de zoekresultaten. In de huidige lay-out is het nog het geval dat er 3 advertenties in de linkerkolom worden weergegeven en de overige, relevante advertenties worden in de rechterkolom weergegeven. Zie hieronder een voorbeeld van de situatie vóór de update:
Update in de zoekmachine
In de nieuwe situatie zal de rechterkolom met advertenties verdwijnen. In de linkerkolom worden er in ieder geval 3 en in het geval van een “sterke aankoopintentie” 4 advertenties getoond. De overige advertenties (die normaliter in de rechterkolom staan) worden onder de organische zoekopdrachten getoond, dit zijn er maximaal 3. De uitrol is bij sommigen inmiddels al te zien, in de loop van deze week zal deze uitrol voor alle gebruikers wereldwijd te zien zijn. Hieronder tonen we het voorbeeld dat straks iedereen te zien krijgt:
Zoals je ziet zijn er hier 4 advertenties te zien. Aan de rechterkant wordt niets, of andere relevante informatie zoals Google Shopping resultaten of een Knowledge Graph getoond. (Zie het onderstaande voorbeeld op basis van de zoekterm “Picasso”).
Reden van Google om de layout te veranderen
Google zegt zelf al lang bezig te zijn met deze wijzigingen en heeft de veranderingen uitgebreid getest. In de mobiele zoekresultaten wordt alleen maar de linkerkolom getoond, waardoor de desktop- en mobiele resultaten nu meer met elkaar overeenkomen. Op mobiele apparaten zullen er slechts 3 resultaten bovenaan de pagina getoond worden. De officiële verklaring van Google is als volgt:
“We’ve been testing this layout for a long time, so some people might see it on a very small number of commercial queries. We’ll continue to make tweaks, but this is designed for highly commercial queries where the layout is able to provide more relevant results for people searching and better performance for advertisers.”
Wat zijn de consequenties?
Dat er een aantal consequenties aan deze verandering verbonden zijn, is onvermijdelijk. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
1. Toppositie in Ads verkrijgen is belangrijker dan ooit
Waar je voorheen ook nog kliks kon genereren met bijvoorbeeld positie 7 binnen Google Ads, is het nu een must om binnen de top 4 van de betaalde resultaten een positie te bemachtigen. Omdat alleen de bovenste resultaten (maximaal 4) boven de vouw worden getoond, in de oude situatie stond een advertentie op positie 7 ook nog boven de vouw. Staat je advertentie lager dan positie 4, dan wordt het resultaat naar de onderkant van de pagina verplaatst en is het praktisch onvindbaar.
2. SEO: Daling in CTR
Doordat de Ads resultaten de organische zoekresultaten nu verder naar beneden duwen, wordt het bijna onvermijdelijk om geen Ads-advertenties in te zetten. Je kunt op de 1e positie binnen de organische zoekresultaten staan, maar zolang er 4 Ads resultaten boven staan, is het vrij lastig om hiertegen te concurreren. We verwachten op zeer korte termijn daarom een daling in de CTR van SEO-advertenties te gaan zien. Een combinatie van SEA en SEO wordt steeds belangrijker.
3. De CPC gaat waarschijnlijk omhoog
Omdat het aantal advertenties wordt verkleind van 11 naar 6 of 7 advertenties, is het voor adverteerders nog belangrijker om de positie te behouden van vóór de update. Dit betekent dat waarschijnlijk de gemiddelde CPC omhoog zal gaan. Hoe groot de impact hiervan is, is niet bekend en zal hoogstwaarschijnlijk per branche verschillend zijn.
Wie gaan hier voornamelijk ‘last’ van ondervinden?
Adverteerders zullen gaan merken dat het duurder wordt om te adverteren via Google Ads, waardoor het lastiger wordt om de gewenste ROAS (Return On Advertising Spend) te behalen. Doordat het aantal ‘betaalde’ resultaten boven de vouw wordt verminderd en de CPC waarschijnlijk wordt verhoogd, wordt het behouden van de positie binnen Ads lastiger en dit zal vooral gevolgen hebben voor advertenties met een groot aantal concurrenten. Hierbij zullen met name de kleinere en de MKB bedrijven het afleggen tegen de grote bedrijven.
Het einde voor SEO/SEA?
Hoewel er weinig positieve kenmerken te vinden zijn over deze nieuwe ontwikkelingen, kunnen we wel nuances aanbrengen:
- Voor adverteerders die zich richten op mobiel verandert er niets. De opmaak blijft hier hetzelfde en er zijn slechts 3 advertenties bovenaan te zien.
- Uit ervaring blijkt dat de advertenties in de rechterkolom een aanzienlijk lagere CTR hebben. Deze conversies dragen wel bij aan het bereik, wat hierdoor zal afnemen. Op basis van omzet zal de impact hiervan kleiner zijn.
- Zoekopdrachten met de merknaam erin verwerkt converteren het beste. Wanneer de bezoeker nu zoekt op basis van de merknaam, zal er weinig veranderen omdat de meeste bedrijven worden gevonden op de eigen merknaam én het aantal concurrenten beperkt is.
Slimme stap van Google?
Er wordt vooral gedacht dat deze update voornamelijk voor Google positief gaat uitpakken, doordat zij meer geld aan de adverteerders gaan verdienen. Toen Google net in opkomst was, werd het gezien als zeer vriendelijke zoekmachine vanwege het feit dat er een lage prioriteit aan advertenties werd gegeven en dat advertenties duidelijk werden afgeschermd van onbetaalde zoekresultaten. Om deze reden won Google het uiteindelijk van de toenmalige meest gebruikte zoekmachine Altavista, welke advertenties boven onbetaalde zoekresultaten verkoos. Google lijkt nu hetzelfde pad te gaan bewandelen als Altavista destijds en het is de vraag of Google hier wél mee weg komt.


Geen reactie's