Twitter Polls: zó genereer je meer interactie!

Twitter Polls: zó genereer je meer interactie!

Iedere (online) marketeer is op zoek naar interactie met zijn of haar klanten. Maar hoe genereer je nou interactie met je doelgroep? In dit artikel ga ik in op een relatief nieuwe mogelijkheid om in contact te komen met je potentiële en huidige klanten via social media: Twitter polls.

Twitter polls in de kinderschoenen

Op 21 oktober 2015 heeft Twitter voor alle gebruikers van het social media platform Twitter de mogelijkheid geïntroduceerd om polls in tweets te plaatsen. Bij het grote publiek zijn de peilingen nog relatief onbekend. Hoewel het dus nog wachten is op de definitieve doorbraak, maar de polls lijken vooralsnog een blijvertje. De echte doorbraak zal volgen als Twitteraars van het kaliber Katy Perry (meeste volgers wereldwijd), Robin van Persie (Nederlander met de meeste volgers) of Youtube (bedrijf met de meeste volgers wereldwijd) de polls gaan gebruiken.

Wat kan je eigenlijk met een Twitter poll? Je hebt mogelijkheid om een vraag te stellen in je tweet waarbij je maximaal vier antwoordmogelijkheden toe kan voegen van ieder maximaal 25 tekens. Het aantal tekens dat je gebruikt in de poll neemt een aantal tekens van je tweet in. Om een poll in te voegen raak je 24 van de 140 tekens kwijt. De antwoordmogelijkheden gaan niet ‘ten koste’ van de 140 tekens, je kan dus 4 keer 25 tekens extra kwijt. Als je je tweet met poll verstuurd hebben je volgers 24 uur de tijd om te reageren. Na dit etmaal sluit de poll en krijgt iedereen die op de poll gestemd heeft een melding dat de resultaten beschikbaar zijn. Hierdoor wordt dus een tweede contactmoment met je volgers gecreëerd.

De polls op Twitter lenen zich prima voor het snel peilen van de opinie. Het wordt gemakkelijker om bij actuele gebeurtenissen als sportwedstrijden, mensen via Social Media te laten stemmen op een stelling. Daarnaast blijft het mogelijk om op de tweet te reageren, deze te retweeten of te liken.

twitterpoll1

Twitter kreeg er volgens de NOS ‘slechts’ drie miljoen gebruikers bij in het derde kwartaal van 2015, concurrent Facebook groeide met liefst 60 miljoen gebruikers in hetzelfde kwartaal. Twitter blijft om die reden experimenteren om het aantal gebruikers sneller te laten groeien. Naast de Twitter polls introduceerde het Amerikaanse bedrijf ook “Moments” (een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen) en de laatste tijd duikt steeds vaker het gerucht op dat Twitter de limiet van 140 tekens wil laten varen. Veel fanatieke Twitteraars zijn hier fel op tegen, het afschaffen van de limiet zou een ware revolutie betekenen.

Wat doe je met de data?

Na het formuleren van je doel ga je een strategie bepalen. Als je daar intern akkoord over bereikt hebt kun je de Twitter polls implementeren in je contentkalender. Na het inzetten van de eerste polls en het ontvangen van de eerste reacties rijst de vraag: wat doe je met de data? Dat is uiteraard afhankelijk van je doelstellingen. Leads genereren via Twitter polls is in mijn ogen geen realistische doelstelling. Ik adviseer om het achterhalen van informatie of het intensiveren van het contact met de doelgroep als uitgangspunt bij het formuleren van je doelstellingen te nemen. Formuleer deze doelstellingen SMART zodat je periodiek het inzetten van de Twitter polls kunt evalueren en eventueel de doelstellingen kunt bijstellen.

Goede voorbeelden

Met name in de sportsector wordt gebruik gemaakt van de polls op Twitter. Clubs, media en (in mindere mate) individuele sporters vragen de achterban om input. Met name in Amerika zijn de polls inmiddels gemeengoed geworden.

Volgens Twitter is de introductie van de polls een schot in de roos. Gevalletje ‘wij van Wc-eend wij adviseren Wc-eend’ of de waarheid? Vermoed helaas dat eerste. Twitter wordt als social media platform voorbijgestreefd door kanalen als Instagram en Snapchat. De Amerikaanse eigenaren pretenderen positivisme om zoveel mogelijk gebruikers te behouden en nieuwe gebruikers te werven. Cijfers over de ‘engagementrate’ zijn nog niet officieel gepubliceerd. Volgens de eerste berichten van bronnen dichtbij Twitter geeft 10% van de volgers die de tweet in de tijdlijn te zien krijgen zijn mening via de Twitter poll. In Nederland zijn er nauwelijks voorbeelden van Twitter-accounts die deze 10% engagementrate daadwerkelijk halen.

adsport

Het nadeel van tijdsgebonden polls

Het plaatsen van een tweet die betrekking heeft op een tijdsgebonden element kent voor- en nadelen. Zo genereren deze tweets binnen korte tijd een hoge piek. In het voorbeeld van de FOX Sports-tweet werden binnen een paar uur veel stemmen gegenereerd. Van de ruim 430 duizend volgers stemde uiteindelijk echter slechts 1.598 volgers, wat een slechte engagementrate van 0,37% tot gevolg heeft.
Om 19.33 werd de tweet geplaatst, tweeëneenhalf uur later (om 22.00 uur) start het TV-programma ‘Natafelen met Kees’. In de resterende 21,5 uren werd er nauwelijks meer gestemd, een logisch gevolg omdat de stelling reeds besproken is in de studio van FOX Sports. De melding die alle volgers die gestemd hebben ontvangen na sluiting van de poll valt hierdoor volledig in het water. FOX Sports had in mijn ogen beter een etmaal voor het TV-programma de poll online kunnen plaatsen, bij het begin van de uitzending nog een oproep kunnen doen om te stemmen en vervolgens tijdens de uitzending de uitslag van de poll bekend te maken. Op die manier krijgen alle volgers die gestemd hebben tijdens ‘Natafelen met Kees’ een melding met de uitslag. Deze tweede melding kan een goede trigger zijn om in te schakelen en het TV-programma te gaan kijken.

AD Sportwereld hield beter rekening met de doorlooptijd van de peiling. Vierentwintig uur voor aftrap van de bekerklassieker in oktober 2015 werd de vraag gesteld wie de winnaar zou worden in De Kuip. Er werd massaal gestemd (ruim 7% conversieratio) én het resultaat werd handig gebruikt in de liveblog van het Algemeen Dagblad.

Poll-verloop-FOX-Sports-1024x589

Conclusie

Hoewel de Twitter polls absoluut voordelen bieden is het potentiële effect in mijn ogen nihil. Alleen met een goed uitgedachte strategie en SMART-doelstellingen kan je als marketeer winst halen uit de Twitter polls. Af en toe voor de fun een peiling lanceren is schieten met hagel. Bedenk daarom goed om Twitter polls wel het juiste middel voor jouw organisatie (of jouw klanten) zijn om de online doelstelling te behalen. Een goede tip om extra aandacht voor je poll te genereren is het vastmaken van de tweet én het gebruiken van de hashtag #TwitterPoll, zie bijvoorbeeld de tweet van Peter Hulsen.

Polls met tijdsgeboden inhoud zijn in mijn ogen minder geschikt. De manier van communiceren wordt steeds vluchtiger en korter, dat geldt in extreme mate voor social media. De 24 uur die elke volger de tijd krijgt om zijn mening te geven staat mijns inziens haaks op deze manier van communiceren. De lange responstijd is mijns inziens een minpunt aan de Twitter polls. Van dit minpunt kun je als marketeer uiteraard profiteren door de polls tijdig in te zetten. Het strategisch inzetten van een (tijdsgebonden) Twitter poll en een duidelijke strategie zijn daarom noodzakelijk om je volgers daadwerkelijk te activeren.

Summary
Twitter Polls: zo genereer je meer interactie!
Article Name
Twitter Polls: zo genereer je meer interactie!
Description
Iedere (online) marketeer is op zoek naar interactie met zijn of haar klanten. Maar hoe genereer je nou interactie met je doelgroep? In dit artikel ga ik in op een relatief nieuwe mogelijkheid om in contact te komen met je potentiële en huidige klanten via social media: Twitter polls.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Tags:
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie