4 trends van Google in 2017

4 trends van Google in 2017

Onlangs waren mijn collega en ik uitgenodigd voor een retail event van Google Partners & Nochii namens een retailklant van ons. Voor dit evenement werden verschillende retailers uitgenodigd om inzicht te krijgen in de belangrijkste trends voor retailers om meer online omzet te genereren. Uiteraard zijn deze tips niet alleen toepasbaar op retail: ook andere branches kunnen zeker baat hebben bij het optimaliseren van hun website om zich beter aan te passen op de ontwikkelingen binnen zoekmachines.

Bij deze presentatie moet ik wel een kleine kanttekening maken. Google heeft het (uiteraard) met name over Google Now en steekt daar de presentaties op in. Wanneer er echter in de zaal gevraagd werd naar het aandeel Android en iOS gebruikers, werd duidelijk dat het grootste gedeelte van de bezoekers in de zaal iOS gebruikt. Jammer dat ze het daarom alleen over Google Now hadden, terwijl Siri in veel gevallen wellicht relevanter was geweest.

 

Trend 1: De toename van voice search

Zoals ik hierboven al een beetje hebt verklapt door middel van het voorbeeld van Siri, gaat Google voice search steeds belangrijker vinden. Waar mobile search al een tijdje extreem belangrijk is, wordt het dus ook erg belangrijk om goed vindbaar te worden op het gebied van voice search, omdat het zoekvolume hierop sterk stijgt. 1 op de 5 zoekopdrachten in de Verenigde Staten is inmiddels al spraakgestuurd, wereldwijd is dit al 10%.

Ik merk het zelf ook vaak: je zit in de auto en wil navigeren naar een bepaalde plaats. In de auto je tevoice searchlefoon gebruiken is gevaarlijk en het liefst wil je je zoveel mogelijk focussen op de weg. Doordat je voortaan niet meer je bestemming hoeft in te toetsen maar alleen de bestemming inspreekt, kan jij je volledig focussen op het rijden.

In de toekomst is het niet ondenkbaar dat Google ook Shopping advertenties gaat aanbieden voor gebruikers van de spraakgestuurde zoekmachine. Zo kan je wellicht over een tijdje spraakgestuurd artikelen reserveren in een filiaal bij jou in de buurt, of zelfs direct aankopen!

Hoe kan jij nu aan de slag gaan met voice search?

Wellicht klinkt voice search nog een beetje ver van je bed, maar daarom is het juist nú belangrijk om ermee bezig te zijn, zodat je je concurrent hiermee kan aftroeven. Wij geven je alvast wat tips hoe jij als retailer aan de slag kan gaan met voice search:

  1. Geen SERP

Voice search heeft niet (zoals de gewone zoekresultaten binnen Google) een SERPSearch Engine Ranking Position‘. Dit betekent dat er een lijst van lange zoekresultaten ontstaat waarbij zoekresultaat 3 ook volstaat. In veel gevallen wordt bij voice alleen het topresultaat ‘getoond’, alleen nr. 1 volstaat dus! Uiteraard geeft Google niet prijs op welke manier je beter scoort binnen voice search, maar de verwachting is dat afstand, lokale vindbaarheid (Google Mijn Bedrijf) en recensies een belangrijke rol spelen bij de vindbaarheid.

  1. Niet toonbaar in Google Analytics

Op dit moment is binnen Google Analytics nog niet meetbaar hoeveel bezoekers je webshop of site bezoeken via voice search. De spraakgestuurde zoekopdrachten worden binnen het acquisitierapport van Google Analytics aangemerkt als direct of organisch, maar ook hier is de verwachting uitgesproken dat binnen afzienbare tijd dit een mogelijkheid wordt om in te zien via Google Analytics.

  1. Geen statische zoektermen, maar zoekzinnen

In plaats van zoekwoorden, korte zoektermen of afgehakte zinnen, zullen er meer natuurlijke zoekopdrachten geplaatst worden. Wanneer je spreekt, dicteer je een zin voluit en zijn losse zoektermen hoogstwaarschijnlijk niet meer afdoende. Jij als vooruitstrevend bedrijf wist natuurlijk allang dat onsamenhangende zoektermen op je webpagina totaal niet meer van deze tijd zijn als we kijken naar gebruiksvriendelijkheid!

longtail zoektermen

  1. Houd niet alleen rekening met de zoekmachine Google, maar ook met Bing

Google heeft het grootste marktaandeel wereldwijd (90%) maar Bing is een zoekmachine die je zeker in de gaten moet houden. Het aandeel iPhonehouders is hoog en gebruikt Siri voor voice search. Standaard gebruikt Siri de zoekmachine Bing in plaats van Google, tenzij je erom vraagt. Cortana gebruikt natuurlijk ook Bing omdat dit op Microsoft draait. Vergeet daarom niet om ook zoekmachine Bing mee te nemen in je analyses & optimalisaties.

  1. Speel in op ludieke vragen waarmee gebruikers voice search gebruiken 

Wellicht heb je het zelf ook weleens geprobeerd: ludieke of grappige vragen stellen via voice search om erachter te komen welk antwoord je ontvangt. Bekijk eens welke vragen er vooral worden gesteld en op welke manier je hierover content kan publiceren. Deze website heeft een artikel geschreven over de grappige dingen die vaak aan Siri gevraagd worden.

→ Waarom moet je NU starten met het verdiepen in Voice Search?

Het zoekvolume op voice search neemt toe
Je wilt je concurrent voor zijn
Er kan er letterlijk maar één de beste zijn (en dat wil jij zijn!)
Je wilt je klant/websitebezoeker optimaal bedienen
Je bent een vooruitstrevend bedrijf

 

Trend 2: Lokale SEO wordt steeds belangrijker

Zoals ik hierboven al aangaf, is lokale SEO mogelijk een belangrijke rankingfactor voor voice search. Dat het steeds belangrijker wordt om in te spelen op lokale zoektermen, blijkt wel uit het Google trends rapport op de zoekterm ‘in de buurt’ (zie onderstaande afbeelding).

lokale seo

Het aantal zoekopdrachten in combinatie met ‘in de buurt’ stijgt de laatste tijd. Niet alleen je doelgroep is dichter in de buurt en kan dus gemakkelijker langskomen in je fysieke winkel (indien van toepassing), je concurrentie is natuurlijk ook veel lager: je hoeft namelijk niet op landelijk niveau te concurreren, maar op lokaal niveau.

Hoe kan je aan de slag gaan met lokale SEO?

  1. Maak een uitdraai van je huidige zoektermen
  2. Bekijk op lokaal niveau (dat kan op provinciaal- of stadniveau zijn) wat het zoekvolume en de concurrentie is op de desbetreffende zoekterm en doe dit ook voor het zoekwoord in combinatie met ‘in de buurt’.
  3. Bekijk op zowel lokaal als landelijk niveau je posities op de betreffende zoekterm én de zoekterm in combinatie met ‘in de buurt’
  4. Bepaal welke zoektermen het meest interessant zijn

(een zoekwoord prioriteitenlijst kan je daarbij helpen!)

→ Waarom inzetten op lokale SEO?

Het aantal zoekopdrachten in combinatie met ‘in de buurt’ neemt toe
De concurrentie op lokaal niveau is lager dan landelijk niveau
De kosten (in Google Ads) zijn lager per klik
Je toont relevantere content voor je bezoeker
Je bedient je klant beter
Je trekt mogelijk meer verkeer naar je fysieke locatie (indien van toepassing)
 Het draagt hoogstwaarschijnlijk bij aan positieverbetering voor voice search

Trend 3: Target gerichter je search advertenties (search audiences)

Waar je bij advertenties in het zoeknetwerk van Google voorheen alleen maar kon targeten op locatie of interesses aan de hand van de zoektermen van de bezoekers binnen Google, kan je nu richten op demografische gegevens. Je kan hierbij de splitsing maken tussen geslacht en leeftijd. Voor webshops van bijvoorbeeld dameskleding is het uitermate interessant om alleen maar je advertenties aan vrouwen te laten zien om op die manier niet-relevant verkeer uit te sluiten.

Via Campaigns > Audiences kan je hiermee zelf aan de slag gaan.

→ Waarom gerichter targeten met je advertenties in het zoeknetwerk van Google?

 Meer relevant verkeer naar je website of webshop trekken
 Bezoekers waarvoor jouw advertenties niet interessant zijn sluit je uit
 Betere besteding van je Ads budget
 Lagere kosten per klik/conversie door een verbeterde kwaliteit van je zoekverkeer
Je bedient je klant beter

Trend 4: Haal meer uit YouTube

Net als Google, heeft ook YouTube (onderdeel van Google) haar eigen SERP. Meer uit YouTube halen draagt niet alleen bij aan een verbeterde vindbaarheid binnen de zoekmachine van Google én YouTube, het draagt daarnaast ook nog eens bij aan meer naamsbekendheid en meer interactie met je doelgroep. Hieronder vertel ik de verschillende toepassingen voor YouTube:

  • Contentstrategie met video’s

Ten eerste kan je natuurlijk je eigen content delen via je YouTube kanaal. Zo starten wij bijvoorbeeld binnenkort op ons eigen YouTube kanaal met video’s over conversie optimalisatie. Je kunt je content strategie inzetten op YouTube voor verschillende doeleinden:

  1. Informatie video’s voor meer interactie/naamsbekendheidyoutube video
  2. Inzet van tijdelijke acties
  3. Versterking van offline kanalen
  4. Aftersales
  5. Leadnurturing (aantrekken van leads)

 

Opbouw video’s

Wanneer je start met video’s binnen YouTube om je content strategie te versterken, is het belangrijk dat je video’s altijd volgens deze volgorde zijn opgebouwd:

  1. Wat kan de kijker verwachten?
  2. Licht de inhoudelijke boodschap toe
  3. Sluit af met een call to action (welke actie wil je dat de bezoeker nadat deze jouw video heeft bekeken) en zorg dat dit niet teveel moeite kost. Plaats dus buttons in de video’s of plaats links in de beschrijving van de video).

 

  • Embedden van je video’s op je eigen website of webshop

Naast het plaatsen van je video’s op je YouTube kanaal, kan je deze video’s vervolgens ook embedden op je eigen pagina. Navigeer naar ‘delen’ onder de video en kies voor de middelste optie ‘insluiten’. De link die nu wordt getoond kan je in de html-versie van je pagina plaatsen en desgewenst de hoogte en breedte aanpassen in deze code.

  • Adverteren binnen YouTube

Naast het plaatsen van eigen video’s, kan je er ook voor kiezen om in andere video’s te adverteren. Dit worden ‘trueview advertenties’ genoemd. Na 5 seconden komt er een button in beeld ‘skip ad’. Wanneer de bezoeker dan besluit verder te kijken, betaal je pas voor een vertoning. De advertentievideo kan maximaal 30 seconden duren. Om te adverteren is het belangrijk om de volgende zaken in acht te nemen:

  1. Zorg voor een duidelijke doelstelling: waarom adverteer je binnen YouTube?
  2. Bedenk een bijpassende ‘call to action’ en zorg dat deze klikbaar is
  3. Zorg dat de call to action zichtbaar is in de eerste 5 seconden van de video

 

→ Waarom meer doen met YouTube?

 Het draagt bij aan je organische vindbaarheid, zowel in de SERP van Google als YouTube
 Een goede manier om meer naamsbekendheid te genereren of tijdelijke acties te promoten
 Bij advertenties betaal je pas wanneer de bezoeker verder kijkt dan de 5 seconden

De trends van 2017 in Google: wat doe jij ermee?

Na het lezen van dit artikel ben ik benieuwd hoe jij omgaat met de trends die Google voorziet. In welke trends heb jij je verdiept of zijn wellicht al operationeel binnen jouw bedrijf en welke (mogelijke) beren op de weg zie je? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van voice search, lokale SEO, gerichter targeten in search advertenties en de inzet van YouTube voor jouw bedrijf. Mail me op menzo@markating.nl als je hierover wil sparren of tegen vragen aanloopt naar aanleiding van dit artikel.

Zélf aan de slag gaan met Google Ads, door een Ads? Volg een Ads cursus.

Summary
4 trends van Google in 2017
Article Name
4 trends van Google in 2017
Description
Onlangs waren mijn collega en ik uitgenodigd voor een retail event van Google Partners & Nochii namens een retailklant van ons. Voor dit evenement werden verschillende retailers uitgenodigd om inzicht te krijgen in de belangrijkste trends voor retailers om meer online omzet te genereren. Uiteraard zijn deze tips niet alleen toepasbaar op retail: ook andere branches kunnen zeker baat hebben bij het optimaliseren van hun website om zich beter aan te passen op de ontwikkelingen binnen zoekmachines.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Tags:
,
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie