13 mei Sticky navigation: wel of niet?
In dit artikel bekijken we de mogelijkheden met betrekking tot een sticky (of fixed) navigation. Wat zijn de voor –en nadelen ervan en biedt het toegevoegde waarde? Maar allereerst zullen we uitleggen wat een sticky navigation precies inhoudt.
Wat is een sticky navigation?
Wanneer je naar een website gaat, is in de meeste gevallen bovenaan een navigatiebalk met daarin de pagina’s. De meeste websitedesigners zijn het erover eens dat de navigatiebalk het belangrijkste is op een website. Wanneer een website gebruikmaakt van een sticky navigation, is deze navigatiebalk te zien op de hele website, dus ook wanneer er naar beneden wordt gescrold. Het woord zegt het eigenlijk al; de navigatiebalk blijft ‘plakken’ aan de gehele pagina.
Ook op de website van mark@ing gebruiken we een sticky navigation, deze is hierboven rood omcirkeld. Hier is te zien dat wanneer je naar beneden scrollt, de navigatiebalk nog steeds zichtbaar blijft.
De meningen over een sticky navigation zijn verdeeld. Daarom proberen wij in dit artikel iets meer duidelijkheid te geven zodat je hopelijk meer informatie hebt om een keuze te maken voor de navigatiebalk op jouw website.
Voordelen
- Gebruiksvriendelijk
Uit de bevindingen die hierboven beschreven zijn, komt het al duidelijk naar voren: een sticky navigation is gebruiksvriendelijk. De navigatiebalk is ten alle tijden gemakkelijk terug te vinden op de website.
- Tijdsbesparend
Dat een sticky navigation tijdsbesparend is mag duidelijk zijn. Zeker op websites waar lange nieuwsartikelen op staan, zoals bijvoorbeeld Facebook. Door de sticky navigation op Facebook hoeft de gebruiker niet eindeloos lang weer naar boven te scrollen, zie in de afbeelding hieronder.
- Voorkeur onder de gebruikers
Uit onderzoek van Smashing Magazine blijkt dat het overgrote deel van de respondenten de voorkeur geeft aan een sticky navigation. Met name door de tijdsbesparing en de gebruiksvriendelijkheid.
Deze voordelen klinken erg goed en waarschijnlijk vraag je je af waarom je nog geen sticky navigation hebt. Toch willen we proberen om een zo objectief mogelijk beeld te geven en daarom bekijken we kritisch ook de mindere punten van een sticky navigation.
Nadelen
- Het neemt ruimte in beslag
Net zoals niet iedereen dezelfde kledingsmaak heeft, zijn er ook verschillende meningen van gebruikers over de sticky navigation. Een deel van de pagina valt weg, waardoor het ruimte in beslag neemt. Door sommige gebruikers wordt de constante aanwezigheid van de navigatiebalk als vervelend beschouwd.
Door een menu niet prominent te maken in de sticky navigation kan ervoor gezorgd worden dat het minder afleidt van de content op de website. Voorbeelden van websites die dit goed hebben opgelost zijn Nibud en Global Orange.
- Problemen met mobiel
Hoewel het niet door iedereen wordt ervaren, kunnen websitebouwers problemen hebben met een sticky navigation in een mobile format. Een complex design kan daarnaast zorgen voor een verhoging van de websitesnelheid, wat een groot probleem is.
- Het kan als onnodig worden ervaren
Wanneer er amper gescrold hoeft te worden, kan een sticky navigation onnodig zijn. Deze wordt dan bijvoorbeeld geplaatst ‘omdat iedereen het doet’. Het is hierbij belangrijk dat er wel daadwerkelijk een gedachte achter zit. Hierop gaan we hier verder.
Wanneer is een sticky navigation een toegevoegde waarde?
Om te bekijken of een sticky navigation toegevoegde waarde heeft op je website, kun je jezelf de volgende punten afvragen.
- Is de website actiegericht?
Websites die gericht zijn op actie (het aanschaffen van producten, nieuwsbrief inschrijvingen etc.) kunnen nuttig zijn bij het gebruik van sticky navigation. Op deze manier zorg je ervoor dat de acties die er voor jouw website toe doen constant gemakkelijk te vinden zijn.
- Zijn de pagina’s van de website lang?
Webpagina’s die lang zijn (zoals het nieuwsoverzicht in Facebook) lenen zich ideaal voor sticky navigation. Op deze manier hoeft de gebruiker niet eerst terug naar boven te scrollen.
- Wie is het publiek?
Relatief jongere –én oudere personen hebben behoefte aan meer zekerheid aan op internet. Deze sticky navigation kan net de doorslag geven voor een website met meer gebruiksgemak en daardoor meer vertrouwen.
Hieronder hebben we een infographic gemaakt met daarin de keuze voor het maken van een sticky navigation:
Mocht je als bedrijf niet weten of jouw website geschikt is voor sticky navigation, of wil je graag weten hoe je dit op je website kan toevoegen? Wij adviseren hier graag in.
Bronnen & relevante artikelen
- Clicktale.com: 9 juni 2014, 3 golden rules of sticky navigation
- Smashingmagazine.com: 12 september 2012, Sticky menus are quicker to navigate


Geen reactie's