SEO optimalisatie in 7 stappen!

SEO optimalisatie in 7 stappen!

Hoe krijg je jouw website nu gestructureerd op een hoge positie in Google? In deze blog leg ik in 7 stappen uit hoe je SEO optimalisatie het beste aan kan pakken en zo dus geen omzet mis zal lopen. Lees hier snel verder om het 7 stappenplan met SEO tips te doorlopen!


Stap 1: Stel je doel voor het beste resultaat!

Wanneer je bezig bent met het optimaliseren van je website is zoekmachine optimalisatie erg belangrijk. Jouw website moet namelijk waardevolle inhoud en content aanbieden zodat bezoekers geïnteresseerd raken en Google een goede beoordeling kan geven. Het is vooral belangrijk om te weten wat je met je website gaat doen en waarom. Het verbeteren van je website positie in Google kan een bepaald doel zijn die je voor jezelf hebt gesteld. Ga dus voor jezelf na wat je met het optimaliseren van je website daadwerkelijk wilt gaan bereiken. Je hebt er namelijk niets aan wanneer je een groot aanbod van producten en/of diensten hebt maar niemand jouw website of webshop kan vinden. Daarbij zorgt een goede basis op het gebied van zoekmachine optimalisatie voor lagere advertentiekosten. Wanneer je niet goed weet wat SEO optimalisatie betekent lees dan eerst ons artikel over SEO Zoekmachine Optimalisatie!

Stap 2: Maak je website zoekmachine vriendelijker!

Het zoekmachine vriendelijk maken van jouw website is een van de eerste stappen in het SEO optimalisatie proces. Je wilt natuurlijk wel content op je website plaatsen die voor jouw doelgroep interessant is. Door middel van de Keyword Planner van Google kun je precies zien op welke woorden er veel gezocht wordt en hoe concurrenten hier op inspelen. Je krijgt zo een duidelijk beeld over het online zoekgedrag van jouw doelgroep. Daarbij laat de Keyword Planner eventuele suggesties van zoekwoorden zien die je op jouw website zou kunnen gaan toepassen. Door middel van deze tool kan je een zoekwoordanalyse maken met alle essentieel zoekwoorden voor jouw website en die van de concurrent. Verder zijn er ook websites die deze zoekwoorden functie gratis aanbieden, zoals Keywordtool.io. Echter heeft de Keyword Planner van Google meerdere mogelijkheden en krijg je een uitgebreider over- en inzicht over het online zoekgedrag van je doelgroep.

Wanneer je snel een overzicht wilt hebben van de zoektermen die voor jouw website relevant zijn, kun je dit ook op een andere manier doen. Wanneer je namelijk op Google een zoekopdracht invult, worden veelgezochte suggesties getoond.

Beneden in de zoekresultaten worden nog meer suggesties weergeven waarbij Google aangeeft dat deze zoekresultaten goed aansluiten op de zoekresultaten die jij hebt aangegeven. Je krijgt zo dus in een oogopslag een beeld van de woorden die gebruikt kunnen worden wanneer er naar jouw website gezocht wordt.


Stap 3: Zorg dat je website gebruiksvriendelijk is

Als website krijg je in principe maar één kans om een goede indruk achter te laten. Je moet er namelijk niet vanuit gaan dat elke unieke bezoeker weet wat jouw organisatie doet. Wanneer je hier wél van uit gaat, zal de website niet gebruiksvriendelijk zijn. Het is belangrijk dat iedereen meteen begrijpt waar hij of zij terecht is gekomen en welke acties er mogelijk zijn op jouw website of webshop. Wanneer de website niet volledig werkt of een bezoeker te lang moet wachten, zal hij snel weg gaan en naar een andere, concurrerende website op zoek gaan. Een gemiste kans dus! Om dit te voorkomen wil je er dus voor zorgen dat je website zo goed mogelijk geoptimaliseerd is en bezoekers niet snel weg zullen klikken. Op welke manier ga je ervoor zorgen dat jouw website zo gebruiksvriendelijk mogelijk is?

Is het direct duidelijk op wat voor soort website je terecht gekomen bent wanneer je naar jouw eigen website gaat? Maak het voor de bezoeker meteen duidelijk wat voor website het is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een bijvoorbeeld een duidelijk logo, relevante content en een tagline bij je logo. Dit is een kleine bijschrift, zonder reclametaal of verkooppraatjes, dat je in de buurt van het logo plaatst. Hierdoor wordt het voor bezoekers duidelijk op wat voor website ze terecht zijn gekomen en heb je al een goed indruk gemaakt.

Verder is het belangrijk om als website betrouwbaar over te komen, wanneer je dit niet doet zullen bezoekers snel geneigd zijn om verder te zoeken naar een website die wel betrouwbaar genoeg overkomt voor ze. Het plaatsen van een keurmerk of een Google partner logo, kan het voor bezoekers betrouwbaarder maken omdat deze keurmerken een soort aanzien creëren. Probeer daarom ook zo serieus mogelijk over te komen en juist gebruik te maken van een rustig design. Zorg ervoor dat er witte ruimtes op je pagina beschikbaar zijn. Deze zorgen voor rust en eenvoud. Dit maakt het voor de bezoeker allemaal iets overzichtelijker en kun je de belangrijke content op je pagina meer aandacht geven. Verder kun je je betrouwbaarheid vergroten door bijvoorbeeld het maken van een professioneel logo en het gebruik van normale titel koppen. Hierdoor creëer je een professionele en betrouwbare houding naar de doelgroep van de website toe. Eveneens is het belangrijk om de laadsnelheid van je pagina zo snel mogelijk te maken zodat bezoekers niet om deze reden weg zullen klikken. Bovenstaande tips leiden niet direct meer voor hogere posities van je website, maar dragen wel bij aan een betere pagina/domeinautoriteit. Meer over conversie optimalisatie op je website of webshop lees je hier.

Een snellere website of webshop is wél een rankingfactor van Google. Benieuwd hoe jouw site scoort? Vraag de gratis SEO scan aan!


Stap 4 en 5: Verbeter de kwaliteit en relevantie van je pagina’s

Het is voor je website belangrijk om de pagina’s en de content logisch in te delen en wanneer het nodig is deze te verbeteren. Jouw bezoekers (en daardoor Google dus ook) zullen je website relevanter en kwalitatief beter gaan vinden wanneer je dit goed hebt ingedeeld. Daarnaast is het belangrijk om een goede meta description te schrijven en te implementeren om meer bezoekers naar je pagina te krijgen. Een bezoeker moet eigenlijk meteen kunnen zien wat hij op jouw website pagina kan vinden door middel van de meta description. Door middel van een call to action (aanzet tot actie) in de meta description probeer je de bezoeker naar je pagina te trekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘Bekijk hier al onze mogelijkheden’ of ‘Klik hier voor meer informatie!’. Je geeft hier eigenlijk aan waarom je bezoeker verder moet klikken om jouw pagina te bekijken.

Ook zitten er aan het schrijven van een meta description regeltjes. Het aantal tekens dat wordt aanbevolen ligt tussen de 140-160 tekens. Een minimum van 140 tekens is verplicht, anders ziet de zoekmachine Google niet goed waar de websitepagina daadwerkelijk over gaat. (UPDATE: Echter, over de laatste stand van zaken rondom meta descriptions heb ik onlangs een nieuw artikel geschreven.. lees hier over de zin en onzin van Google meta descriptions)

Wist je overigens dat een goede meta data belangrijk is maar dat relevante content een absolute key is om een uitgelicht zoekresultaat te genereren en daarmee meer bezoekers naar je website te ontvangen én op te vallen in de zoekmachines? Door relevante content te schrijven kan het zo zijn dat jouw zoekresultaat wordt uitgelicht als featured snippet! Op deze pagina lees je er meer over.

Je ziet dat het woord conversie dikgedrukt is. Dit betekent dat dit de zoekterm is waar een bezoeker op zoekt en deze verwerkt staat in de meta description. Dit kan leiden tot een hogere Click through rate (CTR), omdat het woord nu meer opvalt in de zoekresultaten.

seo-tips

Wanneer het gaat om de kwaliteit van je pagina’s, is het belangrijk om relevante linkjes op je website te plaatsen. Als je bijvoorbeeld een website hebt die gaat over SEO optimalisatie, heeft het totaal geen zin om een linkje te plaatsen naar een webshop over fietsen. Er staat dan wel een link op je pagina, maar het heeft totaal geen aansluiting op het onderwerp van jouw website. Dit kan juist vaak tot negatieve beoordeling leiden door Google. Echter kun je wel een goede strategie vormen wanneer je links van andere relevante websites verzameld en deze op jouw pagina plaatst. Je zult zo hoger in de zoekresultaten gerankt worden en heeft het positieve gevolgen op je SEO optimalisatie. Via de website van Open site explorer kan je een overzicht krijgen van websites die naar jouw pagina linken en waar zij weer naar toe linken. Verder kun je met deze tool ook zien naar welke websites jouw concurrenten linken en wat handige informatie voor jou kan zijn.

Hyperlinks zijn erg belangrijk voor het internet. In principe vormen zij het ‘net’ in het internet. Zij zorgen voor de verbindingen binnen het internet. Wanneer je dus content op je webpagina gaat schrijven is het belangrijk om goede hyperlinks te verwerken. Tevens verbeter je hier de kwaliteit van jouw website mee. Wanneer jij een aantal goede hyperlinks op jouw website verwerkt, ziet Google dit als een maat voor de autoriteit van jouw pagina. De pagina wordt steeds belangrijker wanneer er meer binnenkomende links aanwezig zijn.

Lees hier meer over linkbuilding >

Stap 6: Begin met het creëren van relevante content op je website

Op het moment dat de bezoeker op jouw website of pagina is gekomen is de eerste stap gemaakt. De bezoeker is nu heel nieuwsgierig en is benieuwd wat jij allemaal op de website te bieden hebt. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van de zoektermen die in de tekst verwerkt moeten worden, kun je beginnen met het schrijven van relevante content op je website pagina. Een artikel met meer dan 1.500 woorden is een goede lengte om je zoektermen in te verwerken. Niet alleen is dit goed om autoriteit uit te stralen, het zorgt er ook voor dat zoekmachines je pagina beter kunnen indexeren. Let wel op dat het niet een al te lange tekst wordt, dit kan bezoekers namelijk afschrikken! De traditionele zinsopbouw die je op de basisschool geleerd krijgt is niet echt geschikt voor het internet. Op het einde heb je het dan eigenlijk pas over de belangrijkste informatie van je hele stuk. Voor het internet is het juist belangrijk om hier mee te beginnen. Je wilt namelijk bezoekers nieuwsgierig maken om juist naar jouw pagina door te klikken. Het helpt ook om jouw pagina teksten en artikelen in spreektaal te schrijven. Het blijkt namelijk dat je hersenen de tekst veel beter opnemen wanneer het in spreektaal geschreven is dan in formele taal.

Wanneer je bezig bent met het schrijven van content, probeer dan een unieke paginatitel te verzinnen. Dit gaat namelijk vaak fout. Elke pagina heeft namelijk een andere naam. Wanneer je jouw verschillende pagina’s dezelfde naam geeft, zal Google hier geen onderscheidt meer in kunnen maken. De bezoeker moet eigenlijk meteen kunnen zien waar jouw pagina over gaat. Verder heeft een uitnodigende paginatitel een positieve invloed op de Google ranking en de CTR (click through rate).

seo-tips-adwords

Content is pas relevant wanneer een bezoeker herkent wat hij leest, wanneer zijn of haar probleem besproken wordt. Zorg daarbij dan ook dat je feedback krijgt van jouw bezoekers, waardoor je de geschreven content nog beter kan aanpassen op jouw bezoekers. Deze feedback kan op verschillende manieren gevraagd worden. Door middel van ranking of het aanbieden van een chatfunctie kom je erachter waar bezoekers tevreden over zijn en welke aanpassingen er op de website kunnen worden doorgevoerd. Probeer er wel op te letten dat je niet op basis van de feedback je hele website moet gaan omgooien. Kleine denkbare aanpassingen zijn op dat moment dan beter voor jouw pagina. Let er dus ook op dat je jouw bezoekers niet te vaak om feedback gaat vragen, dit kan namelijk irritant worden en zullen ze naar andere websites gaan zoeken waarbij ze niet worden ‘lastig’ gevallen.

Stap 7: Verbeter je online zichtbaarheid

Om je zichtbaarheid online te verbeteren is het handig om als organisatie social media kanalen te beheren. Belangrijk is om te kijken welke nu écht relevant zijn voor jouw bedrijf. Content die je namelijk op jouw pagina plaatst kan je makkelijk via verschillende kanalen zoals Facebook, Twitter of LinkedIn delen. Zo creëer je weer nieuwe bezoekers die deze pagina’s eventueel kunnen delen.

Er ontstaat zo een steeds grotere groep bezoekers van jouw website. Door middel van de verschillende social media kanalen kun je connecties opbouwen. Het is als bedrijf dan ook goed om veel connecties te hebben en hier dan ook goed mee om te gaan. Wederkerigheid is in dit geval belangrijk. Wanneer jij een artikel een ‘like’ of reactie geeft, zullen jouw connecties geneigd zijn om dit terug te doen. Bouw dus relaties op via de verschillende sociale kanalen en haal hier profijt uit! Wanner jouw pagina of artikel veel likes krijgt, krijgt hij automatisch meer aandacht en zullen steeds meer mensen jouw organisatie gaan kennen en herkennen.

Lees hier het artikel over Facebook marketing >

SEO optimalisatie is een proces wat je continu moet herhalen en verbeteren. Hierdoor zal je een groeiende stroom gaan zien van je bezoekers en zal je positie in Google verbeteren. Door middel van dit SEO optimalisatie stappenplan kan jij nu aan de slag. Vergeet niet om stappen 4 en 5 continu te herhalen zodat je een optimaal resultaat krijgt voor jouw website! En nu, let’s begin! Gaat dit jou lukken?

Hulp nodig bij SEO optimalisatie?

Heb je dit artikel gelezen maar heb je toch nog een aantal vragen over het optimaliseren van SEO of wilt je hier meer over weten? Dan mag je altijd contact opnemen of bel naar het nummer 0416-301050 voor meer informatie. Wij helpen je graag!

Nooit meer afhankelijk zijn op het gebied van zoekmachine optimalisatie? Volg een zoekmachine optimalisatie (SEO) training! 

 

Summary
SEO optimalisatie in 7 stappen
Article Name
SEO optimalisatie in 7 stappen
Description
Hoe krijg je jouw website nu gestructureerd op een hoge positie in Google? In deze blog leg ik in 7 stappen uit hoe je SEO optimalisatie het beste aan kan pakken en zo dus geen omzet mis zal lopen. Lees hier snel verder om het 7 stappenplan met SEO tips te doorlopen!
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie