Wat is een SSL certificaat?

Wat is een SSL certificaat?

SSL is de afkorting van de Engelse term Secure Socket Layer. Een SSL certificaat is een encryptie-protocol dat wordt toegepast op de verbinding tussen de bezoeker en de website. Hierdoor worden gegevens die ingevuld worden op een website veilig verzonden.

Hoe kun je dit zien of een website dit heeft en waarom een SSL certicaat belangrijk is lees je in dit artikel.

 

Wat doet een SSL certificaat?

Ik kan nu wel heel erg moeilijke taal gaan gebruiken om dit uit te leggen, maar daarvoor ben je hier niet gekomen. Daarom zal ik het zo simpel mogelijk proberen te verwoorden.

Een SSL certificaat zorgt voor een beveiligde laag tussen de gebruiker en de website. Het certificaat bevestigt dat de website waarop je zit ook daadwerkelijk het bedrijf is wat je verwacht. Zo is markating.nl ook echt van mark@ing. Hoe je dit kan zien en waarom dit belangrijk is kom ik later op terug.

Extra laag over je website

Maar wat voor de bezoeker belangrijk is, is de verbinding die gemaakt wordt tussen jouw “profiel” (IP adres, locatie, etc.) en de website die je bezoekt. Zodra je een website bezoekt dan moet deze verbinding worden gemaakt om de informatie te verzenden. De ontvanger kan zien waar je vandaan komt en kan zo een profiel schetsen zonder persoonlijke informatie. Zonder SSL certificaat is deze stroom onbeschermd. Het kan dus in het ernstige geval worden gestolen door derden. Dit wordt pas erger wanneer dit om een webshop gaat waarbij je persoonlijke gegevens achter moet laten zoals naam, adres, postcode, huisnummer en het ernstige bankgegevens. Als ze hier achter komen dan heb je een groter probleem.

Een SSL certificaat zorgt er dus voor dat er een extra laag voor je website wordt geplaatst waarbij de toestroom van informatie alleen tussen de verzender en ontvanger blijft. Zo ontvangt alleen desbetreffende website jouw informatie om zijn spullen te versturen naar jou. Je krijgt in principe een sleutel tot de website die verder niemand heeft. Hierdoor blijven jouw gegevens van jou en van niemand anders. Toch iets visueler ingesteld? Bekijk dan onderstaande video waarin het gemakkelijk in staat uitgelegd.

 

Waarom is een SSL certificaat belangrijk?

Als jij je website of webshop in beheer hebt bij een webbouwer dan geef ik het een grote kans dat je al een SSL certificaat hebt. Heeft deze partij dit niet vermeld? Schop ze dan een keer onder de kont want dat kan echt niet! Je SSL is namelijk één van de standaarden die een webbouwer zou moeten adviseren.

Beveiliging

Vooral na de “aanscherping” van de privacywet middels het AVG stuk is het heel belangrijk dat je website als veilig wordt beschouwd. Zonder deze encryptie kan het namelijk voorkomen dat gegevens niet bij de juiste personen terecht komt en dat er verkeerde dingen mee gebeuren. Waar kan je dan aan denken? In het ergste geval kunnen de boefjes je volledige gegevens verkrijgen en met je identiteit ervan doorgaan, maar anderzijds kun je ook je geld naar de verkeerde sturen. Minder vervelend maar toch ook niet helemaal fijn.

Google ranking

Naast de beveiliging van je gegevens zorgt het ook voor een betere positie in zoekmachines. Bij Google staat de gebruiker voorop en rekent je af op het ontbreken van een SSL certificaat op je website. Daarnaast kan Google Chrome de bezoekers zelfs de toegang verbieden. Google geeft aan dat de website niet veilig is en beschermt in dat opzicht de bezoeker om hem niet op de website te laten. Voor een optimale vindbaarheid zorg je daarom dat jouw website is voorzien van een SSL-certificaat!

Vertrouwen

Verder is het voor de bezoeker onbewust ook een stukje vertrouwen wat je met een SSL certificaat verkrijgt. Wanneer een bezoeker op je webshop groot naast je URL te zien krijgt dat de website niet veilig is, dan zal de bezoeker misschien niet altijd afhaken, maar is de kans wel groter!

SSL certificaat te zien bij websites

Hoeveel kost een SSL certificaat?

Een SSL certificaat heb je in 3 verschillende vormen. Waarom 3? Het verschil zit hem in de registratie van bedrijfsgegevens ja of nee. Neem het voorbeeld van Comodo. Het goedkoopste pakket geeft je een domein validatie waarbij de encryptie met het domein gemaakt wordt en je domein als veilig wordt aangegeven. Het middelste pakket heeft een organisatie validatie waarbij ook daadwerkelijk gekeken wordt naar de organisatie die erachter zit. Naar de website bezoeker toe een hele verbetering natuurlijk. En als derde heb je ook de merknaam meteen in de URL balk staan. Bezoekers zullen dit sneller opvallen en je eigen bedrijfsnaam word dus twee keer vermeld.Kosten SSL certificaat

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de hoeveelheid bezoekers en de intentie van deze bezoekers kun je hierdoor de juiste keuze maken. Stel je hebt een kleine website waarbij alleen informatie wordt gegeven over het bedrijf, dan stel ik het goedkoopste pakket voor, maar is het een kleine webshop waarbij de klant gegevens moet achterlaten en geld moet overmaken om te betalen, dan is het verstandig om het tweede pakket te kiezen. Want voor de kosten wil je het niet laten.

Hoe vraag je een SSL certificaat aan?

Normaal gesproken kun je dit gemakkelijk doen via je webhostprovider. De webhostprovider zal dit vaker gedaan hebben en weet ook precies wat het beste voor jou is. Daarnaast zulle n zij ook degene zijn die het daadwerkelijk gaan installeren. Dat is ook meteen het nadeel wanneer je hem zelf koopt bij een certificaatautoriteit, je zal hem namelijk zelf moeten installeren. Toch zelf installeren? Bekijk hier hoe je zelf SSL certificaat zelf installeert.

Ben ik na het installeren van een SSL certificaat veilig van hackers?

Ik ben van mening dat dit hetzelfde geldt als bij inbrekers. Met een goed slot op alle deuren en ramen ben je in theorie veilig, maar als ze echt willen dan komen ze alsnog binnen. Het feit is dat je ze het een stuk moeilijker maakt. Daarom is het, net zoals een slot op je voordeur, aan te raden om het aan te schaffen voor je eigen website of webshop.

SSL in relatie tot online marketing

Naast de beveiliging waar het SSL certificaat voor bedoeld is heeft het onbewust ook een invloed op je online marketingactiviteiten waaronder SEO en conversie optimalisatie. Zo is al vermeld dat Google je afrekent op je posities wanneer je geen SSL certificaat hebt. Heb je net je stinkende best gedaan om zo hoog mogelijk te komen binnen de zoekresultaten, spreekt de techniek je tegen en kom je er alsnog niet omdat een SSL certificaat mist. En dat scheelt je bezoekers!

Weten hoe je er verder voor zorgt dat je geen bezoekers mist? Download onze gratis SEO checklist!

Summary
Wat is een SSL certificaat?
Article Name
Wat is een SSL certificaat?
Description
In deze blog lees je onder andere wat een SSL certificaat is, welke meerwaarde een SSL certificaat heeft en wat het kost om een SSL certificaat te krijgen.✅
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie