08 aug Spontane bezoeker (MBTI): Werk actiegericht
In onze reeks over de verschillende MBTI typen gaan we dieper in op de 4 voorkeuren. Wanneer je ons eerdere artikel over MBTI hebt gelezen weet je wellicht al dat dit een model is om persoonlijkheden te classificeren. Deze persoonstypen zijn gemakkelijk te identificeren en hebben ieder hun typische kenmerken. De 4 typen zijn onderverdeeld in de humanistische bezoeker, de spontane bezoeker, de methodische bezoeker en de competitieve bezoeker. Vandaag vertel ik je meer over het MBTI-type de spontane bezoeker.
Waarom gebruik je MBTI?
Even nog een recap voor degenen die niet onze eerdere artikelen hebben gelezen over MBTI. Conversie optimalisatie is hetgeen waar we bij mark@ing het meeste mee bezig zijn. Aan de hand van conversie optimalisatie kan je ervoor zorgen dat je met hetzelfde aantal bezoekers méér uit je website of webshop haalt. mark@ing hanteert de onderstaande afbeelding hiervoor:
De 3 succesfactoren om je online omzet te verhogen
Afhankelijk van de doelstelling van je website of webshop bepaal je wat er nodig is om de conversies te verhogen. Zo hebben we onder meer voor Vakantiehuiswinkel het aantal leads (invullen van een contactformulier) verdubbeld door middel van een A/B test en adviseren we bedrijven regelmatig op basis van een usability onderzoek. Omdat je website verschillende bezoekers heeft die verschillend verdrag vertonen, is het lastig om deze goed in te richten voor alle gedragstypen. Aan de hand van het MBTI model geven wij echter tips om iedere bezoeker zo goed mogelijk te bedienen. Ben je al ooit eerder in aanraking met MBTI geweest en weet je dat jouw bezoekers snel de website bekijken en op basis van emotie hun beslissingen baseren? Waarschijnlijk heb je dan te maken met de spontane bezoeker. Lees in dit artikel meer over dit type MBTI bezoeker en voorbeelden uit de praktijk.
De spontane bezoeker: de gedragskenmerken
De spontane bezoeker laat zich net als de humanistische bezoeker leiden door emoties. Het verschil met de humanistische bezoeker is echter dat de spontane bezoeker snel afgeleid is. Waar de humanistische bezoeker tot in detail alles uit wil zoeken, wil de spontane bezoeker snel alle informatie tot zich nemen, omdat deze bezoeker snel afgeleid is.
Ik geef je een aantal tips om je website te optimaliseren specifiek voor de spontane bezoeker:
- Gebruik opvallende kleuren en toon foto’s van mensen of animaties
- Toon buttons in opvallende kleuren en duidelijke call-to-actions
- Zorg voor zo min mogelijk doorkliks gedurende het proces
- Toon direct voordelen van het product
- Laat zien welke producten direct leverbaar zijn
- Toon korte, krachtige USP’s
- Trigger de spontane bezoeker door zinnen zoals “direct leverbaar” of “gratis verzending”
- Deze bezoeker wordt vaak pas bewust van de behoefte als hij of zij getriggerd wordt; bied kassakoopjes aan
Voorbeelden die de spontane bezoeker aanspreken
- Bol.com
Je ziet in de artikelen over MBTI regelmatig Bol.com terugkomen. Persoonlijk vind ik dat Bol.com sterk is in het bedienen van alle MBTI typen op de website.
- Melding bovenaan het scherm: “Gratis verzending vanaf 20 euro, gratis retourneren en 30 dagen bedenktijd”. De spontane bezoeker weet direct waar deze aan toe is, wat kan triggeren om direct over te gaan tot aankoop.
- Sale: De sale staat duidelijk uitgelicht, met duidelijke call to actions die direct naar specifieke pagina’s leidt
- “Donderdagdeal”: Beslis vandaag en ontvang extra korting. Omdat ik enkele dagen daarvoor SD-kaarten heb bekeken wordt direct een relevante advertentie getoond (mbv cookies). Ze spelen hier goed in op de behoefte en triggeren de spontane bezoeker.
2. Coolblue
Coolblue is net als bol.com een partij die ervoor zorgt dat verschillende MBTI typen worden bediend op de website.
- Voordelen voor de bezoeker direct op de homepage: dit is voor de spontane bezoeker een trigger om bij Coolblue te bestellen in plaats van een andere aanbieder
- “Vaak samen gekocht”: Coolblue maakt de spontane bezoeker bewust van mogelijke behoeften
- “Best verkocht”: de spontane bezoeker is vaak gevoelig voor dit soort termen: het betekent dat de meeste mensen op de website dit product goed zullen vinden, de spontane bezoeker hoeft nu zelf geen onderzoek hier meer naar te doen.
3. Booking.com
Booking.com toont bij iedere accomodatie de actuele beschikbaarheid en er verschijnen veel pop-ups, afgestemd op hetgeen waar de bezoeker naar zoekt
- “Nog 1 kamer vrij”: het gevoel van urgentie werkt vaak in positieve zin op de spontane bezoeker. Wanneer het gezochte product of de dienst naar wens is, wil de spontane bezoeker dit niet laten lopen en maakt een snelle beslissing. Bij de principes van Cialdini wordt hier ook over gesproken: het creëren van schaarste helpt de bezoeker te overtuigen.
4. Opslagman.nl
Voor een klant van mark@ing, Opslagman.nl, wordt er aandacht besteed aan conversie optimalisatie. Aan de hand van onder andere MBTI modellen wordt de website optimaal ingericht voor alle bezoekers. De onderstaande afbeelding toont een voorbeeld waarmee de spontane bezoeker getriggerd wordt.
- “Gratis ophaalservice” boven de vouw: deze verhuurder van opslagboxen biedt dit gratis aan, een behoefte die kan ontstaan bij het afnemen van een opslagbox. Opslagman.nl speelt hier slim op in en de kans is groot dat de bezoeker hierdoor sneller voor deze aanbieder kiest in plaats van de concurrent.
5. Koopjedeal
Koopjedeal is een website die gedurende 24 uur deals aanbiedt op de website van uiteenlopende producten. Door het creëren van urgentie, schaarste en overtuigingskracht is deze website een ware trigger voor de spontane bezoeker.
- Direct 5% extra korting: de bezoeker ontvangt direct deze pop-up na aankomst op de pagina (korting triggert direct)
- Top 5 producten van de week: de meest verkochte producten worden weergegeven (overtuigingskracht
- Klok die aftelt totdat de deals eindigen (urgentie)
Wanneer richt je je website in voor de spontane bezoeker?
Idealiter richt je je website in voor ieder type bezoeker, tenzij je er zeker van bent dat bijvoorbeeld een type persoonlijkheid je website bezoekt. Om hierachter te komen, is het belangrijk om een doelgroeponderzoek te doen en een Usability-analyse, zodat je kan zien of het verwachte gedrag van je bezoeker overeenkomt met het daadwerkelijke gedrag op de pagina.
Lees ook ons artikel over de humanistische bezoeker
Lees ook ons artikel over de competitieve bezoeker
Lees ook ons artikel over de methodische bezoeker


Geen reactie's