Wat is een social media strategie?

Wat is een social media strategie?

Je plaatst regelmatig iets op al je social media platformen en reageert zo nu en dan. Je plant verschillende berichten in, maar hebt geen idee waarvoor deze berichten eigenlijk bedoeld zijn. Je krijgt het gevoel dat het succes van social media niet voor jou is weggelegd. Ben jij bij deze fase aangekomen? Treur niet! In dit artikel geven we je verschillende tips over hoe je de social media strategie van je bedrijf kunt verbeteren.

Wat is een social media strategie?

Een social media strategie zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in welke kanalen en content het beste aansluiten bij de doelstelling van je bedrijf en bij je doelgroep.

Wanneer je een social media strategie op gaat stellen voor je bedrijf is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

Stappenplan voor het creëren van een social media strategie

  1. Bepaal je platformen

Wellicht zijn niet alle social mediaplatformen geschikt voor je doelstelling en de content welke je wilt gaan delen met je doelgroep. Zo zijn Instagram en Pinterest heel erg geschikt voor het delen van afbeeldingen, is de insteek van LinkedIn vooral netwerken en het delen van artikelen en kun je via Facebook het gemakkelijkst een waardevolle connectie opbouwen met je volgers. Bepaal van te voren dus welke platformen je in wilt gaan zetten.

Pro-tip: ook al is niet ieder kanaal interessant voor je doelgroep: je doet er wel slim aan om op zoveel mogelijk kanalen een account aan te maken. Je gaat deze dan niet actief onderhouden, maar hebt wel meer zichtbaarheid, mocht een potentiele klant naar je zoeken op een specifiek kanaal. Daarnaast zorgt het voor extra links naar je website en dus meer autoriteit. 

Om te bepalen welke social media platformen het beste bij je strategie passen, moet je jezelf het volgende afvragen:

  • Op welke social media kanalen is mijn doelgroep aanwezig?
  • Welk platform sluit het beste aan bij de content welke ik wil delen?
  • Welk platform wordt veel gebruikt in mijn branche?

Houdt hierbij altijd in je achterhoofd dat het social media platform wat je kiest goed bij je bedrijf, product of dienst moet passen en het ervoor moet zorgen dat jij het verhaal van je bedrijf op een zo efficiënt mogelijke manier over kan brengen via dit platform.

2. Leer je doelgroep kennen

Op je social media platforms wil je je doelgroep persoonlijk aanspreken. Je wilt geen boodschap schrijven die voor iedereen bedoeld is maar je wilt dat je doelgroep zich aangesproken voelt. Een van de belangrijkste dingen die je wilt weten van je doelgroep is waar de pijnpunten liggen. Welke problemen en frustraties spelen er onder de doelgroep? Het hoeven geen ernstige problemen te zijn, zolang jij er maar een oplossing voor kunt bieden met jouw product of dienst. Zodra je weet wie je doelgroep is en welke pijnpunten er spelen, kun je gaan beginnen met het delen van content op social media. Denk hierbij goed na over welke waarden je mee wilt geven in je posts en of deze positief bijdragen aan de ervaring van je doelgroep.

Probeer ook verschillende dingen uit en ga A/B testen. Test bijvoorbeeld eens 2 verschillende afbeeldingen, of 2 verschillende teksten. Zo kom je er steeds meer achter wat het beste werkt bij je doelgroep.

3. Bepaal je doelstelling

“Waarom wil ik social media in gaan zetten en wat wil ik hiermee bereiken?” Zonder een duidelijke doelstelling weet je niet wat je meet. Dat maakt het lastig om de resultaten van je social media strategie inzichtelijk te maken en succes te realiseren. Voorbeelden van doelstellingen zijn een x aantal volgers, het binnenhalen van leads, intensief contact met je doelgroep etc. Bepaal dus voorafgaand aan je strategie een doelstelling en zorg dat deze SMART is (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden). Denk hierbij niet in aantal likes, maar eerder in percentages.  Het aantal likes is namelijk veel minder belangrijk, zolang de likes maar relevant zijn. De betrokkenheid van je doelgroep is een stuk belangrijker. Een goede doelstelling zou bijvoorbeeld kunnen zijn: ik wil dat 10% van al mijn volgers op de link in mijn bericht klikt.

4. Bepaal je budget

Bepaal voorafgaand aan je social media strategie wat het budget is en hoe je dit budget denkt in te gaan zetten. Laat niet het aantal conversies afhangen van je budget, maar bepaal op basis van je doelstelling het verwachte budget. Zo optimaliseer je op basis van de kosten per conversie in plaats van dat je op basis van het budget zorg je voor meer zicht op de kosten en heb je voor jezelf scherp of het budget bijdraagt aan de eerder geformuleerde doelstelling.

5. Zet je social media strategie op

Er zijn een aantal hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij het opzetten van je social media strategie. Zo is een contentkalender een goede basis voor het inplannen van social media berichten en het bepalen van de content. Je kunt een contentkalender ook vullen met relevante feestdagen of gebeurtenissen en hier op inspelen op social media. Zorg ervoor dat je content gemakkelijk te consumeren is door je doelgroep en houdt het vooral toegankelijk en leuk.

In een contentkalender plan je je social media berichten in voor een bepaalde periode. Zelf doen wij dit altijd voor een heel jaar, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit iedere maand of per kwartaal te doen, afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Zorg ervoor dat er minimaal één iemand de monitor is van deze contentkalender en dat deze persoon ervoor zorgt dat alle content op tijd aangeleverd wordt om online geplaatst te kunnen worden.

6. Ga de interactie met je doelgroep aan

Wanneer je veel likes en reacties ontvangt op je social media post, dan weet je dat deze succesvol is. Wil je deze nog succesvoller maken? Ga dan de interactie aan met je doelgroep en probeer op zoveel mogelijk reacties te reageren. Dit zorgt voor een betere connectie met je doelgroep en wellicht kun je er nog een conversie uithalen.

7. Analyseer en optimaliseer

Nadat je content hebt gepost op social media is het belangrijk om deze posts te analyseren en vervolgens te optimaliseren. Wanneer je A/B tests hebt uitgevoerd zul je merken dat een versie beter werkt dan de andere. Deze kennis kun je gebruiken om je volgende social media post te optimaliseren. Hoe meer je post, hoe meer je zult leren en hoe meer je je volgende posts kunt optimaliseren.

De basisregels voor een goede social media strategie

Om bovenstaande nog eens samen te vatten vind je hieronder alle basisregels voor een goede social media strategie op een rijtje:

  • Bepaal je platformen: kies de juiste platformen welke aansluiten bij de content die je wilt delen en waar je doelgroep aanwezig is
  • Leer je doelgroep kennen: onderzoek je doelgroep en probeer te achterhalen waar hun problemen en frustraties liggen
  • Bepaal je doelstelling: formuleer een SMART doelstelling
  • Bepaal je budget: Houd overzicht over de kosten
  • Ga de interactie aan met je doelgroep: reageer op je doelgroep en beantwoord waar nodig vragen
  • Highlight de unieke waarden van je bedrijf: bied een oplossing voor de problemen van de doelgroep door de unieke waarden van je bedrijf in te zetten
  • Consistentie: blijf content plaatsen zodat je niet vergeten wordt
  • Meten is weten: analyseer en optimaliseer je content

 

Kun jij nog wel wat hulp gebruiken met het opzetten van je social media strategie, het creëren van content of het onderzoeken van je doelgroep? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@markating.nl of bel ons op 0416 – 53 36 91.

Summary
Wat is een social media strategie?
Article Name
Wat is een social media strategie?
Description
Je plaatst regelmatig iets op al je social media platformen en reageert zo nu en dan. Je plant verschillende berichten in, maar hebt geen idee waarvoor deze berichten eigenlijk bedoeld zijn. Je krijgt het gevoel dat het succes van social media niet voor jou is weggelegd. Ben jij bij deze fase aangekomen? Treur niet! Ik dit artikel geven we je verschillende tips over hoe je de social media strategie van je bedrijf kunt verbeteren.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Nienke Jansen
nienke@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie