30 jan 13 SEO tools om je zoekwoordposities te meten
De online vindbaarheid van je organisatie is erg belangrijk. Hoe goed kunnen je (potentiële) klanten jouw website vinden? Het optimaliseren van zoekwoorden is één ding, maar welke SEO tools kun je gebruiken om je voortgang te meten? Je leest het hier.
Hoe start je met zoekmachine optimalisatie?
Voordat je wilt gaan beginnen met het inrichten van je webpagina’s is het belangrijk om goed na te denken wat het doel is van jouw SEO strategie. Voorbeelden voor van doelen waaraan zoekmachine optimalisatie aan kan bijdragen zijn:
- Meer verkeer naar je website
- Meer leads genereren (indirect)
- Meer naamsbekendheid genereren
- Beter dan je concurrent gevonden worden
- Autoriteit opbouwen binnen je branche
Zoekmachine optimalisatie is een doel om meer traffic naar de website te leiden en kan indirect leiden tot meer conversie/omzet. De bovenstaande doelen zijn vrij generiek, zodra je daadwerkelijk start met zoekmachine optimalisatie is het belangrijk om concrete doelen te stellen die SMART zijn geformuleerd.
Er zijn naast zoekmachineoptimalisatie ook andere traffic generators zoals E-mail, SEA, display, etc. De keuze om toch voor SEO te kiezen is dat zoekmachineoptimalisatie zorgt voor betere organische vindbaarheid op lange termijn. Dit zorgt ervoor dat je geen mediabudget hoeft te verspillen aan betaalde traffic generators zoals SEA.
Meten = weten: 13 onmisbare SEO tools
Meten is weten is binnen is een term die opgaat binnen online marketing. Zonder het analyseren van het verkeer naar je website, je zoekwoordposities en het on-site gedrag van je bezoekers heb je geen idee of de inspanningen die je verricht daadwerkelijk lonen. Om je een stapje in de goede richten te helpen, geven we informatie over de volgende SEO-tools om de informatie van jouw bedrijf de juiste kant op te laten sturen.
Volgens cijfers van de webanalist heeft Google nog steeds een marktaandeel van 90% binnen Nederland en de rest van de wereld. Het is bijna niet meer weg te denken. Het is daarom logisch dat Google analytics in dit lijstje terugkomt. Zodra je Google analytics account goed is ingericht kan de data zeer waardevol zijn. Naast dat je al het verkeer kan meten en volgen binnen je website geeft Google Analytics ook aan via welke zoekopdrachten je bezoekers op je website binnenkomen. Echter, het is alleen mogelijk je zoektermen in te zien wanneer je search console juist hebt gekoppeld aan Google Analytics.
Wat je ziet aan de afbeelding hiernaast is dat mark@ing veelal wordt bezocht op de zoekterm omnichannel. Een van de redenen dat wij inzetten op het term “omnichannel”, is vanwege het hoge maandelijkse zoekvolume. (Hierop kom ik later in dit artikel op terug). Met de zoekterm Omnichannel staan wij vermeld op de eerste pagina van Google én worden we op de zoekterm “wat is omnichannel” uitgelicht in de zoektermen, wat zorgt voor veel zichtbaarheid en dus veel kliks naar het desbetreffende artikel.
Met PageSpeed Insights wordt gekeken naar de prestaties van een webpagina op mobiele apparaten en desktopapparaten gemeten. Je krijgt verbeterpunten te zien en wat je op dit moment goed doet. De score die je krijgt varieert tussen de 0 en 100 punten. Hoe hoger de score, hoe beter.
Een snellere website wordt opgemerkt door Google en dat zorgt er dus voor dat je hoger binnen de zoekresultaten komt. Google indexeert deze websites beter omdat een snellere website gebruiksvriendelijker is voor de bezoeker.
Hoe zorg je ervoor dat jouw website sneller wordt?
Het is handig om te weten met welke SEO tool je de snelheid van je website of webshop kan raadplegen, het is daarnaast ook belangrijk om te bepalen hoe je deze factor kan verbeteren:
- Kleinere afbeeldingen plaatsen in je pagina (maximaal 300KB, installeer de plugin WP Smush voor WordPress om je afbeeldingen automatisch te verkleinen)
- Optimaliseer je broncode, deze kan je controleren via de W3c validator
- Zorg voor een goede hosting
De gratis versie van dit SEO meetinstrument geeft verschillende globale gegevens van je eigen website en die van je concurrent. Pas op met deze gegevens want uit ervaring klopt dit niet altijd. Het geeft daarnaast wel een mooie verhouding weer met je concurrentie. Er wordt onder andere gekeken naar direct traffic, referrals (links), search, social, mail en display. Wanneer ik SimilarWeb vergelijk met Google Analytics, zie ik dat de data niet gelijk is. Daarnaast worden er geen IP-adressen gefilterd. Bekijk je dus puur naar je eigen website, dan raad ik aan om Google Analytics te gebruiken in plaats van SimilarWeb.
De statistieken van het programma SEO Site Checkup geeft een hele gemakkelijke en duidelijke weergave van zaken die verbetering vergen binnen je website. Denk aan de technische factoren van je website (page speed, server) maar ook je posities binnen zoekmachines en zoekwoorden naar je website. Het vergt vervolgens enige kennis & tijd van je om uit te zoeken op welke manier je de verbeteringen kan doorvoeren.
Soms is het lastig om de juiste keywords te vinden voor je tekst. Deze SEO tool helpt je met het zoeken naar de juiste keywords. Deze SEO tool geeft aan de hand van het woord wat je invult long-tail suggesties. Long-tail zoektermen zijn zoekopdrachten met minimaal 3 woorden. Het voordeel van het gebruik van long-tail zoekwoorden is een lagere concurrentie en hogere (koop)intentie van de bezoeker. Deze tool is een goede aanvulling van de Google keyword planner van Google, waar ik hieronder over spreek.
Google Keyword planner is onderdeel van Google Ads. Hierdoor is een account nodig om te kijken wat de zoekvolume is van je zoekwoorden. Daarnaast is het sinds kort van toepassing dat er een campagne moet lopen binnen Google Ads om de zoekwoorden te zien. Hiervoor moet er dus een investering worden gedaan voordat er informatie wordt vertoond. Heb je geen account, dan toont Google een indicatie van het zoekvolume (tussen de 1 en de 100.000 zoekopdrachten per maand).
Zodra je aan dit alles voldoet kan Google Keywords planner dus makkelijk voldoen als SEO tool. Van de zoekwoorden die je opgeeft geeft Google de Cost-per-Click en het zoekvolume aan. Verder wordt er gekeken naar concurrentieniveau en krijg je suggesties op je ingevulde zoekwoorden. Hierboven benoemde ik het zoekvolume van de zoekterm “omnichannel”. Met de zoekwoordplanner heb ik eenvoudig het zoekvolume van deze zoekterm kunnen raadplegen en daarop zag ik dat dit een zeer interessante term is voor ons:
Let op: zoektermen met een hoog zoekvolume zijn niet altijd relevant. Houd rekening met de mate van concurrentie en Google op de term om erachter te komen of jouw pagina/artikel aansluit op de zoekopdracht.
Sommige zoekwoorden zijn zeer seizoensafhankelijk. Zodra de markt waarin het bedrijf zich bevindt last heeft van deze seizoensinvloeden, dan is het raadzaam om even goed te kijken naar Google Trends. Feestdagen zijn hiervan een voorbeeld. Zo zagen wij dat er op de term Black Friday rond november veel werd gezocht en vandaar dat we besloten een artikel te schrijven over Black Friday.
Via deze link kun je zien met welke zoekwoorden wij onder andere via Google trends hebben geanalyseerd in de afgelopen periode. Door deze informatie wordt dus duidelijk dat er al eerder actie ondernomen moet worden door het vervangen van landingspagina’s of het uitzetten van acties. Kijk ook naar onze blog om meer omzet uit de feestdagen te halen voor aanvullende tips.
SEMrush wordt door ons veelvuldig gebruikt om voor onze eigen site & die van onze klanten zoekwoordposities te analyseren voor de desbetreffende account en de belangrijkste concurrenten.
Daarnaast kan via SEMrush de website worden geanalyseerd op het gebied van bepaalde SEO-factoren. Net als SEO Site Checkup geeft SEMrush aan welk onderdeel meer aandacht veriest. Daarnaast wordt ook duidelijk aangegeven om welke pagina’s het gaat. Hierdoor kan er gemakkelijk en gericht verbeteringen worden toegepast.
Screaming Frog geeft je de mogelijkheid om een bot van Screaming Frog zelf door je website te laten gaan. Deze bot werkt net als een Google bot door alle linkjes in je website te volgen. Hier moet wel rekening gehouden worden dat pagina’s waar geen links van andere pagina’s naartoe leiden, niet worden meegenomen.
Nadat het programma klaar is laat de SEO tool alle pagina’s individueel zien met Title Tag, Meta discriptions, H1’s en H2’s. Dit is slechts een klein onderdeel van de SEO tool Screaming Frog. Wij zelf hebben een betaalde versie, het grote voordeel hiervan is dat wij en onbeperkt aantal pagina’s kunnen crawlen. Voor onze klanten was dit het handigst. Een keuze kan gemaakt worden om de gratis versie af te nemen. Hiermee zijn er maximaal 500 pagina’s te crawlen.
De tool Copyscape kan gebruikt worden voor het checken van duplicate content. Deze SEO-tool geeft een melding zodra een artikel dat gepubliceerd is op jouw website op een andere pagina verschijnt. Google straft duplicate content af en op deze manier kan je hierop actie ondernemen.
SEO SpyGlass is een onderdeel van het pakket van SEO PowerSuite. Het pakket wat afgenomen kan worden bestaat uit een Rank Tracker, een Website Auditor, de SEO SpyGlass en een LinkAssistant. Deze vier onderdelen samen zorgen voor een ideaal pakket om SEO bij te houden. Hoewel er veel gratis SEO tools op het internet te vinden zijn, kost afname van dit pakket $300,-.
Met SEO SpyGlass verkrijg je inzicht in alle backlinks van je website en de kwaliteit hiervan. Spammy links worden benoemd en kunnen via SEO Spyglass direct verwijderd worden. Het analyseren van de backlinks kan voor ieder domein via deze tool.
Buzzsumo is een website die je input geeft voor je content. Ben je bekend met de Skyscraper methode? Deze methode zorgt ervoor dat je een artikel over een bepaald onderwerp verbeterd. Wanneer je op buzzsumo zoekt naar een artikel over ’10 tips over Ads’ dat goed scoort, dan zorg jij dat je er 11 tips van maakt! Gebruik het artikel op Buzzsumo dat goed scoort om de belangrijkste learnings eruit te halen maar geef er je eigen draai aan verbeter het.
Ken je het gezegde: “keep your friends close and your enemies closer?” Nu zijn je concurrentie niet altijd je vijanden maar op het gebied van SEO en marketing is het belangrijk om te monitoren wat je concurrentie doet. Deze tool kan je hierbij helpen. Spyfu geeft je namelijk inzicht in je beste keywords en hoeveel clicks hiermee binnenkomen. Uiteindelijk geeft het een duidelijk beeld van waar je staat als bedrijf en hoe je verder moet.
Hoe weet ik welke SEO tool geschikt is voor mijn website?
Afhankelijk van je doelstelling kies je een tool. Hulp daarbij nodig? Wij helpen je graag. Zowel met het opstellen van de doelstelling, het maken van keuzes voor deze doelstellingen, als het helpen met het behalen van deze doelstelling!


Geen reactie's