Review: webshop vakbeurs

Review: webshop vakbeurs

De webshop vakbeurs werd op 4 mei voor de eerste keer gehouden in België en wij waren daarbij. Niet als exposant of spreker maar gewoon één van de 3000 bezoekers die er op deze twee dagen rondlopen. Voor mij persoonlijk het eerste digital event wat ik mee maak. Samen met mijn collega Jody zijn wij naar de beurs gegaan om onze kennis bij te houden met de rest van de digitale wereld en daarnaast ook de verschillen tussen de denkwijze van Nederland en België te zien. En dat is echt wel duidelijk geworden!

Verschillende lezingen op de webshop vakbeurs

Tijdens de webshop vakbeurs was er genoeg tijd om rond te lopen in een relatief kleine zaal met genoeg aanbieders die je allemaal iets willen vertellen over wat zij doen. Heel interessant voor de ondernemer die een nieuwe webshop wilt bouwen of juist zijn platform wilt uitbreiden, maar voor ons misschien iets minder. Waar ik persoonlijk ook meer online marketing bureaus met een stand had verwacht, viel dit tegen. Uiteindelijk waren er drie seminar ruimtes waar inspirerende gastprekers hun praatje kon doen. Er was niet een duidelijke scheiding te zien in onderwerp maar dit was niet hinderend. De onderwerpen op de dag dat wij aanwezig waren liepen uiteen van omnichannel, online marktplaatsen en service experience tot logistiek, ondernemerschap en personalisatie. Wij hebben uiteindelijk een aantal sprekers moeten kiezen in de tijd die we hadden.

Bezochte lezingen

We hebben vooral gekeken naar onze interesses over de gehele dag en daarbij hebben we een aantal lezingen uitgekozen. Hieronder kun je per lezing een kleine samenvatting vinden.

Refurbishment => Innovatieve kansen in duurzaamheid en omnichannel – Werner Bruyns (Leapp)

De eerste lezing begon meteen op het moment dat wij binnenkwamen. Deze lezing kwam van het grote Leapp wat in de Benelux steeds meer vestigingen krijgt en daarmee ook steeds meer klanten. “Leapp” is een anagram van “Apple”. Zij ontwikkelen “Refurbished” iPhones, Macbooks en iPads. Deze lezing bestond voornamelijk uit het businessmodel van Leapp en een mooi verkooppraatje. Ik zelf miste verdieping in onderdelen zoals: de manier van communiceren naar de klant, onderbouwing in cijfers en strategieplannen voor de toekomst.

Meer verkopen over de grens en via online marktplaatsen – Mike Boon (eWINGS) & Jonathan Gillyns (BOL.com)
De lezing begon met Bol.com die zeer interactief met het publiek de verschillen tussen Nederland en België liet zien, zoals de producten die op Bol.com in België / Nederland staan en de verschillen tussen de webshops. Zo verkopen ze in België bijvoorbeeld kortere bedden dan in Nederland, omdat Nederlanders nou eenmaal langer zijn. Dit zijn kleine aspecten die een groot verschil kunnen hebben in de verkoop van je producten en waar je als webshophouder dus altijd onderzoek naar moet doen.

Het tweede gedeelte van de lezing ging over het partner programma van Bol.com. De tweede spreker sprak vooral over de voordelen van dit programma. In mijn ogen een redelijk verkoop verhaal wat goed is opgepoetst door Bol.com zelf. Uit de zaal werd ook terecht de vraag gesteld wat de onderneming zelf qua data krijgt over de klant. De manier waarop beide sprekers reageerde was eerst ontwijkend, maar uiteindelijk kwam naar voren dat Bol.com alle data zelf houdt en dat op marketing technisch gebied de ondernemer er weinig mee opschiet. Verkopen zorgt Bol.com voor, maar je leert er als ondernemer niet veel van.

B2B webshop: Een beginnersgids, best practices, ERP-integratie, barrières,
voordelen en hoe van start gaan? – Egon Maddelein (Encima)
Deze lezing was bedoeld voor bezoekers die met het plan speelde om een B2B webshop op te starten. Waar de verwachting lag om dieper in te gaan op details, werd het een globaal verhaal over de aanpak, zonder daarbij concrete stappen te benoemen. De uitvoer ervan lag bij hen en het was een gemiste kans om transparantie te geven in het plan van aanpak.

Lunchpauzewebshop vakbeurs Maurice
Uiteindelijk was het lunchpauze voor de sprekers en ook voor ons. Wij hebben wat rondgelopen door de verschillende stands en hebben met onze eigen ogen kunnen zien wat Virtual Reality inhoudt. Wij zelf verzorgen ook een Virtual Reality event in onze hotspot in Waalwijk. Klik op de Virtual reality afbeelding aan de rechterkant en vul het formulier om jezelf aan te melden!

Personalisatie van uw webshop: wat u kan leren van Colruyt en Nationale Loterij – Tim Sturtewagen (Adhese)
Een lezing van de Co-founder van Adhese die heel veel had te vertellen maar op een globaal niveau. Heel veel data werd geanalyseerd en het belang hiervan kwam nadrukkelijk aan bod. Er werd daarentegen niet veel in detail gepraat over de aanpak ervan en mogelijke vervolgstappen hierop. Voor een beginnend ondernemer interessant, maar voor de gevorderde online ondernemer minder. Wat wel zeer duidelijk werd gemaakt is dat data het belangrijkste is wat je kunt hebben. Als je exact weet wie je bezoeker is en wat hij wilt, dan kun je precies dat product/dienst aanbieden. Dit staat ook in lijn met wat wij adviseren aan de klant. Zorg dat je het vanaf het begin bijhoudt wat er gebeurt op je website, want hier kun je uiteindelijk het onderbouwd mee testen. Meten = weten!

Omnichannel bij een klassieke fashion retailer – Ronald  Boeckx (e5 mode)
Zoals de titel al beschrijft ging deze lezing over onmichannel. Een aspect waar wij regelmatig artikelen over schrijven. Leuk om te zien hoe een retailer dit in de praktijk uitvoert. De retailer had een oudere doelgroep, maar dat neemt niet weg dat een omnichannel strategie hier prima past. Ook hier zien we weer een groot verschil met België en Nederland: omnichannel in Nederland is duidelijk een stuk verder. Waar deze case in België als innovatief wordt ervaren, is het in Nederland redelijk basic.  Positief aan deze lezing was de transparantie: de spreker probeerde zoveel mogelijk data te delen met de toehoorders zoals meest gekozen betaalmethodes (Bancontact), resultaten via social media en een globale bedrijfsbalans.

Vente-Exclusive.com, An online retail platform to create value for brands – Peter Grypdonck (Vente-Exclusive)
Misschien wel de meest interessante spreker van de dag. Blijkbaar een bekend spreker ook met een bekend platform, maar ik wist hier persoonlijk niets vanaf. In tegenstelling tot de lezingen voor de lunch was dit iemand die echt dieper in ging op de zaken achter de schermen. In plaats van een verkooppraatje te geven gaf hij ook echt inzichten mee. Zo bieden zij een platform aan merken om hun overschot te verkopen. Maar in tegenstelling tot andere outlets wordt hier niet de focus gelegd op de prijs maar op de exclusiviteit van de merken. Hierdoor zorgt het ervoor dat de grootste merken zich aansluiten. Daarnaast brachten zij op een leuke manier resultaten visueel in kaart.

Realtime personalisatie, Let’s Get Personal Now! – Norman Blokdijk (Retail Rocket)
Onze laatste spreker van de dag en een mooie om mee af te sluiten. Retail Rocket zorgt voor personalisatie binnen webshops. Dit in de vorm van de juiste producten tonen of een advies voor de volgende aankoop in je mail ontvangen. Zij gaven leuke inzichten in wat er allemaal mogelijk is met specifieke data van je klant. Dit werd op een leuke manier aangevuld met feitjes en cijfers. Ook gaven zij een belangrijke mededeling mee: je kunt veel “big data” verzamelen, maar voordat je dat doet, moet je eerst bepalen wáárom je bepaalde data verzameld. Bepaal dus eerst je doel, dan je middel.

Uiteindelijk was het een dag voor mij met veel verwachtingen, en misschien zijn die niet helemaal waar gemaakt, maar het was zeker de moeite waard!. Misschien is het voor ons als mark@ing ook wel leuk om op de webshop vakbeurs te staan en treffen we elkaar hier in de toekomst.

Wil jij nou iets meer weten over de kennis die wij zelf beschikken? Ik kom graag met je in contact! Bel naar 0416 30 10 50 of stuur een e-mail:  maurice@markating.nl.

Summary
Review: webshop vakbeurs
Article Name
Review: webshop vakbeurs
Description
De webshop vakbeurs werd op 4 mei voor de eerste keer gehouden in België en wij waren daarbij. Niet als exposant of spreker maar gewoon één van de 3000 bezoekers die er op deze twee dagen rondlopen. Voor mij persoonlijk het eerste digital event wat ik mee maak. Samen met mijn collega Jody zijn wij naar de beurs gegaan om onze kennis bij te houden met de rest van de digitale wereld en daarnaast ook de verschillen tussen de denkwijze van Nederland en België te zien. En dat is echt wel duidelijk geworden!
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie