“Retourtje Zuid Oost Azië”: 3 maanden backpacken in Azië

“Retourtje Zuid Oost Azië”: 3 maanden backpacken in Azië

Wellicht een ander artikel dan dat je verwacht op deze website of van mij gewend bent, maar toch relevant voor mijn werkzaamheden binnen mark@ing. Al zolang ik me kan herinneren ben ik gek op reizen. In een ver verleden (oké, 2003 t/m 2007) heb ik zelfs de opleiding MBO Toerisme gevolgd.

Tijdens deze opleiding stond marketing voor een groot deel centraal en heb ik besloten mijn horizon te verbreden en me verder te verdiepen in (uiteindelijk) online marketing.

Waar komt mijn reislust vandaan?

Tijdens mijn opleiding commerciële economie heb ik 5 maanden stage gelopen in Valencia, Spanje. De stage zelf was qua niveau niet te vergelijken met het niveau van Nederland, maar op persoonlijk vlak heb ik zeker veel geleerd. Een andere cultuur leren kennen, een ander werktempo leren kennen (we hoeven niet altijd zo gehaast te zijn), openstaan voor nieuwe contacten en op jezelf aangewezen zijn in een vreemd land en vreemde taal hebben een bijdrage geleverd in het maken van betere keuzes, kritisch zijn en de weg naar ‘volwassen worden’.

Dat reizen is altijd blijven kriebelen. Vanaf het moment dat ik destijds weer voet op Nederlandse grond zette wist ik dat dit niet de laatste keer zou zijn dat ik voor langere tijd naar het buitenland zou gaan. Mijn initiële plan was om direct ná mijn afstuderen te gaan reizen, maar dat is helaas niet gratis dus besloot ik eerst werkervaring op te gaan doen en te gaan sparen voor deze reis.

“Doen wat je gelukkig maakt”
Direct in mijn eerste week dat ik ben gestart bij mark@ing in 2015 heb ik bij eigenaar Koen Paquay aangegeven dat ik graag nog een keer voor langere tijd wil rondreizen, waarop hij meteen zei dat ik dat zéker moest doen en vooral moet doen wat mij gelukkig maakt. Als ik naar mijn omgeving kijk, dan merk ik dat vrij uniek is dat ik de mogelijkheid heb gekregen om 3 maanden rond te kunnen reizen. Een mogelijkheid waar ik dan ook heel dankbaar voor ben.

Net als ik heeft mijn vriend hetzelfde ‘geluk’ op z’n werk en kregen we beiden deze mogelijkheid om rond te reizen met behoud van onze functie. Het plannen kon daarom beginnen en hakten we uiteindelijk de knoop door om vanaf 5 november 3 maanden te gaan rondreizen. De keuze was al snel gevallen op Azië: een ideale bestemming voor backpackers, goedkoop en beiden waren we nog niet eerder in Azië geweest. Een plan vooraf hadden we niet: we zouden wel zien waar we terecht zouden komen.

D-day: 5 november 2017

Na lang wachten, inentingen halen, paspoorten verlengen, overdracht op het werk (ja, dat viel nog even tegen), veel inpakken, toch weer kleding uit de backpack halen (want ja, ik blijf toch een vrouw!) werden we op 5 november op Düsseldorf Airport afgezet. Met een nachtvlucht naar Dubai om daar onze eerste dagen door te brengen: lekker even tot rust komen, genoeg zon pakken en buurstaat Abu Dhabi bezoeken. Na een aantal dagen zijn we doorgevlogen naar Bangkok waar voor ons gevoel onze reis ‘echt’ is gestart.


De Burj Khalifa in Dubai

Onze route door Azië

In het kort neem ik jullie mee naar onze route door Azië heen, waarbij ik onze hoogte- (en dieptepunten) per land zal benoemen!

Thailand

Als je van lekker (pittig) eten houdt, ga dan zéker eens naar Thailand. Pad Thai, Thaise curry’s en lekkere kokossoepen kon ik daar iedere dag eten, of het nou ontbijt of diner betrof. Verder heeft Thailand ontzettend mooie eilanden met veel diversiteit, is het boeddhisme sterk aanwezig en is de bevolking ongekend aardig. Reizen met taxi’s door Bangkok is echter wel een kleine uitdaging: taxichauffeurs begrijpen niets van Google Maps en Thais is niet mijn sterkste taal 😉. Gelukkig zijn er op iedere straathoek wel familieleden die het beter begrijpen en uiteindelijk wordt zo’n obstakel ook wel weer opgelost.


Zelf thaise curry maken

Myanmar

Vanuit Chiang Mai (Noord-Thailand) zijn we verder gevlogen naar Myanmar. Ik wilde graag Myanmar bezoeken omdat het minder toeristisch is, mede doordat het land pas +/- 5 jaar opengesteld is voor toeristen. Vooraf was ik hiervoor wel huiverig, omdat het momenteel vrij onrustig is vanwege een oorlog tussen de Rohingya moslims en de regering van Myanmar. Dit geschil speelt zich met name af bij de westgrens met Bangladesh, waardoor we hier geen verhindering van hebben ondervonden. Ook in Myanmar zijn de bewoners ontzettend vriendelijk en verzorgend, boeddhistisch en in grote delen arm. Het meest indrukwekkende dat ik daar heb meegemaakt is een boottocht van grote stad Mandalay naar Bagan (minder dan 200km) waar we ongeveer 14 uur over hebben gedaan. Deze boot wordt voornamelijk gebruikt door locals voor de aanvoer van levensmiddelen en andere producten. Langs deze rivierdorpen zie je het échte leven van de Birmezen (Myanmar was voorheen Birma), met hutjes aan het water en de rivier die wordt gebruikt voor vermaak, vervoer en wassen.


De dorpjes aan de van de rivier in Myanmar

Cambodja

Vanuit Myanmar zijn we vervolgens in een reis van totaal 36 uur (nachtbussen, 2 vluchten en lange wachttijden) aangekomen in Cambodja. Cambodja heeft een treurige geschiedenis door de genocide die tot 1979 heeft geduurd onder leiding van dictator “Pol Pot”. De verschillende “Killing Fields” (waarvan de meest toeristische zich bevindt in hoofdstad Phnom Penh) geven een afschuwelijke inkijk in de tragedie waaronder het land heeft geleden.

Buiten deze tragedie heeft het land gelukkig ook veel moois te bieden, zoals bounty-strand Koh Rong en de oude stad van Angkor Wat. Helaas sloten we Cambodja af met voedselvergiftiging, wat toch een kleine stempel heeft gedrukt op deze reis.


Tempels in Angkor Wat

Vietnam

Per bus zijn we in Cambodja de grens overgestoken naar Vietnam. In Vietnam heb je eigenlijk maar 2 richtingen: van noord naar zuid en vice versa. Daardoor kwam je vaak dezelfde reizigers tegen en leer je mede-backpackers een beetje ‘kennen’. Ten opzichte van Thailand en Myanmar zijn de Vietnamezen wat gereserveerder en minder vriendelijk over het algemeen, maar ook hier hebben we grotendeels goede ervaringen met de lokale bevolking. Het eten is er overigens net zo lekker als in Thailand: de Vietnamese loempia’s en Bahn-mee (soort baguette maar dan véél lekkerder) moet je een keer geproefd hebben.

Daarnaast is het landschap in Vietnam redelijk contrasterend: zij kennen dezelfde wintermaanden en dat merk je in het klimaat: het zuiden kende temperaturen van rond de 30 graden, terwijl we richting het noorden meer temperaturen van rond de 20 graden hadden. Dat zorgt voor mooie, verschillende landschappen en veel diversiteit. Van beerpong met mede-backpackers in hostels tot smog en extreem verkeer in Ho Chi Minh City, motortrips en eten bij locals: we hebben het allemaal meegemaakt in Vietnam.


Achterop de motor door de bergdorpen van Vietnam

Maleisië

Vanuit Vietnam zijn we teruggevlogen naar Zuid-Thailand en vanuit daar over land naar Maleisië gereisd. De eerste bestemming was Georgetown, een stadje op het eiland Penang: wat mij betreft samen met Kuala Lumpur de leukste bestemming. Veel street art, food courts (ook wel ‘hawker centres’ genoemd) en met een ‘hippie’ gevoel was het hier prima vertoeven. Maleisië is ten opzichte van de andere landen (met uitzondering van Zuid-Thailand) heel anders op het gebied van religie: het grootste deel van de inwoners is moslim. Dit zorgt ervoor dat je meer moskeeën ziet in plaats van tempels en andere keukens en gerechten ontdekt, maar niet minder lekker (om eerlijk te zijn vind ik al het eten echt héérlijk in Azië). Voor ons had Maleisië verder geen extreme hoogte- of dieptepunten, het was een leuke afwisseling en verder een ‘herhaling’ van het eerdere dat we al hadden gezien. Met uitzondering van hoofdstad Kuala Lumpur, die héél erg gestructureerd is ten opzichte van hectische steden zoals Bangkok of Ho Chi Minh City. Helaas hebben we alleen het vasteland van Maleisië bezocht en niet Borneo, wat ik nog erg graag had willen zien, maar wat we vanwege tijdstekort niet meer hebben kunnen bezoeken.


Street art in Georgetown, Penang

Singapore

In Nederland hadden we al een terugvlucht geboekt op 8 februari terug naar huis, dus het was duidelijk dat hier onze reis zou moeten eindigen. (Of we zouden niet moeten komen opdagen, maar of mijn collega’s daar nou zo blij mee zouden zijn..?). Vanuit Maleisië zijn we per bus naar Singapore gegaan. Als je op een klein budget rondreist is Singapore wel even schrikken: een alcoholische versnapering kost al gauw € 12,-, hotels/hostels zijn vergelijkbaar (of duurder) dan in Nederland (maar na 3 maanden is dat toch even slikken), om nog maar niet te beginnen over de prijzen in de grote shopping malls.

Waar we Kuala Lumpur al ontzettend gestructureerd vonden ten opzichte van de rest van de Aziatische steden, is dit nog niks vergeleken met Singapore. Singapore handhaaft streng (alles wordt voorzien van camerabewaking), belasting ligt hoog op ongezonde producten (vandaar de hoge prijzen voor onder andere alcohol) en er is nooit file. Onder de stad bevindt zich nog een hele wereld met metro’s met aangrenzend complete winkelcentra en alles is prachtig afgewerkt. Een prima afsluiting van een fantastische reis, maar voor het in de hand houden van je budget is het raadzaam om er niet al te lang te vertoeven.


De skyline van Singapore

En nu?

Nu mag ik terugkijken op een fantastische reis waarvan ik dankbaar ben dat ik deze heb mogen maken. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, wat mij wat minder bevooroordeeld maakt. Wat ‘wij’ hier in Nederland voor waarheid aannemen, hoeft natuurlijk niet de volledige waarheid te zijn. Wat iemand drijft en waar dat vandaan komt vind ik interessant en ik probeer ‘een boek niet direct te beoordelen op z’n kaft’. Verder leer je alles wel wat extra te waarderen en is niet alles wat je hebt vanzelfsprekend.

Daarnaast heb ik goed kunnen nadenken over wat ik écht wil en ga ik met een aantal leuke projecten aan de slag. Zo ga ik het stuk trainingen, waarmee ik voordat ik deze reis maakte, verder opzetten en ga ik (onder andere) aan de slag met het voorlichten over de nieuwe (e-mail)wetgeving. Spreken deze onderwerpen jou nu al aan of wil je van mij in het écht horen hoe mijn reis was? Je kan me altijd een bericht sturen naar jody@markating.nl. En nu, nu ga ik écht aan het werk, terwijl ik nog even door m’n laatste vakantiekiekjes scroll om dit hoofdstuk af te sluiten.

Summary
“Retourtje Zuid Oost Azië”: 3 maanden backpacken in Azië
Article Name
“Retourtje Zuid Oost Azië”: 3 maanden backpacken in Azië
Description
Wellicht een ander artikel dan dat je verwacht op deze website of van mij gewend bent, maar toch relevant voor mijn werkzaamheden binnen mark@ing. Al zolang ik me kan herinneren ben ik gek op reizen. In een ver verleden (oké, 2003 t/m 2007) heb ik zelfs de opleiding MBO Toerisme gevolgd. Benieuwd waar ik heen ben geweest lees dan snel verder!
Author
Publisher Name
Mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie