13 jul Pokemon Go: de mark@ing Pokétest
Je kan het niet gemist hebben: PokémonGo! De razendpopulaire app heeft nu al meer gebruikers dan Tinder via Android en het aantal dagelijkse gebruikers komt in de buurt van dat van Twitter. mark@ing nam de proef op de som: hoe groot is Pokemon Go nou eigenlijk in de eigen omgeving?
Interesse in Nederland in de Pokémon app sinds de lancering
Op 6 juli 2016 is het spel geïntroduceerd in Amerika en Australië en bij collega’s van ons partnerbedrijf MaxServ zagen we al snel een aantal bedreven Pokémontrainers. Tijdens de vrijdagmiddagborrel werden er al een aantal Pokemons gevangen, hoewel toen nog niet iedereen overtuigd was. Na het weekend was dat wel even anders; ook de sceptische collega was inmiddels om en de jacht op de Pokémons in het nabijgelegen centrum was geopend. Op het gebied van mark@ing valt hier natuurlijk veel te halen: hoe gemakkelijk is het om bezoekers aan te trekken aan de hand van een spelletje wat al dagen voorpaginanieuws is? Om in te schatten wie de doelgroep is, hebben we een meting gedaan in het centrum van Waalwijk.
De pokétest: wie komt eropaf?
Als bedreven Pokemon trainer ben je vast al bekend met het principe Lure Modulator: wanneer je een Lure aankoopt kan je ervoor zorgen dat er meer Pokémons bij een Pokestop tevoorschijn komen. Iedereen in de buurt van deze Lure heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van dit voordeel. Is het écht zo dat de hele buurt naar de Lure komt toegerend nadat de Lure is geactiveerd, of merkt niemand het op?
Test 1: Waalwijk centrum, 13-07-2016
Tussen 12:45 en 13:15 hebben we een test gedaan met een Lure: vlakbij de Hema in hartje Waalwijk. Na ongeveer 10 minuten kwam de eerste gebruiker op de fiets naar onze Lure en verbleef daar ongeveer 5 minuten, totdat zijn verzameling was aangevuld. Grappig detail: deze gebruiker is daarna nog 2x terug gefietst naar dezelfde plek om nog meer Pokémons te vangen.
In totaal hebben 7 personen speciaal hun telefoon gebruikt bij onze Pokéstop, waarvan de meeste hoogstwaarschijnlijk per toeval even een stop maakten. Slechts enkelen hebben speciaal voor de Pokéstop een ommetje gemaakt. Voordat we met deze test begonnen hadden we verwacht dat het aandeel mannen veel groter zou zijn dan vrouwen: echter bleek niets minder waar: 4 vrouwen en 3 mannen bleken gevoelig te zijn voor onze Pokestop. De leeftijd voldeed aan onze verwachtingen: de spelers waren tussen de 18 en 30 jaar. Het winkelend publiek was overigens grotendeels ver boven deze leeftijd: de tijd (lunchtijd) is hoogstwaarschijnlijk niet de beste tijd om de app op dit moment te testen. We gaan daarom nog andere tijdstippen / locaties testen om meer informatie te kunnen genereren.
Pokétest: de conclusie
Kunnen we hier al conclusies aan verbinden? Nee, zeker niet. De groep was erg klein maar we hebben wel een eerste idee over welke typen personen het aantrekt. Zowel mannen als vrouwen spelen deze game, met name de jong volwassenen. De game is echter nog niet uitgerold in Nederland, waardoor wij verwachten dat het aandeel nog veel groter wordt, waardoor ook de doelgroep wordt vergroot. Het nadeel is dat je overigens niet overal de lures kan plaatsen: alleen bij de door Nintendo aangegeven Pokéstops. Ons advies? Heb je toevallig een Pokéstop in de buurt? Probeer ‘m als ondernemer uit! Je kunt een Pokéstop goedkoop inzetten: voor omgerekend €1,- per uur ongeveer kan je ‘m activeren. Baat het niet, dan schaadt het niet en het levert je extra inzichten, branding én wellicht zelfs extra verkopen op.


Geen reactie's