22 feb UX: Maak een nulmeting van je website!
Wanneer je een nieuwe website maakt, zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Hoe uitgebreid moet de website worden? Op welk CMS wil ik mijn website laten draaien? Wat is het doel van de website? Hoe zorg ik ervoor dat mijn behaalde posities niet verdwijnen? Welke partij ga ik inschakelen voor de bouw? Zomaar een greep uit keuzes die je je moet afvragen vóórdat de bouw van de website start. Veel mensen gaan ná de bouw van de website pas nadenken hoe bezoekers naar de website worden getrokken en daar gaan converteren. In dit artikel leggen we je uit waarom je dit al zou moeten afvragen alvorens je start met de bouw van de website.
Voordat je start met de bouw van een nieuwe website, heb je waarschijnlijk al data verzameld (grote kans dat dit data uit Google Analytics is). Het is zonde om met deze data niets te doen, maar juist hiermee je nieuwe website te optimaliseren. Hoe je een dergelijk traject aanpakt, vertel ik je in dit artikel.
Hoe zet je een nulmeting website op?
Afhankelijk van het doel van de website die gebouwd wordt, bepaal je de KPI’s. Vaak wordt in samenwerking met een websitebouwer gekeken welke randzaken aanwezig moeten zijn in de nieuwe website. Op basis hiervan wordt een analyse gemaakt op basis van de volgende punten:
- Data vergaren uit Analytics
Om meer inzicht te krijgen van de online prestaties van de klant, heeft mark@ing een dashboard ingericht in Google Analytics met de belangrijkste statistieken die de website tot een succes maken. Op deze manier kan eenvoudig informatie vergaard worden die van belang is om de vraag van de klant te beantwoorden.
Wanneer je je in de rapportage in Analytics van een klant bevindt, zie je bovenaan een tab ‘Dashboards’, hier kunnen deze aangemaakt worden. Het voordeel hiervan is dat je ook andere Dashboards kan raadplegen, om ideeën te krijgen voor je eigen dashboard.
Voorbeelden die mark@ing heeft gebruikt voor deze analyse zijn onder andere de sessies en gebruikers, belangrijkste (landings)pagina’s en de pagina’s waar het meest wordt uitgestapt.
- Analyseer de bezoekers op de website
Bij de realisatie van een nieuw (UX) design wil je er niet alleen voor zorgen dat dit design er gelikt uitziet, maar ook dat dit design daadwerkelijk conversie verhogend is. Door de bezoekers on-site te analyseren bij bepaalde functionaliteiten, kan er gemakkelijker een keuze gemaakt worden voor het design.
Met een tool zoals Hotjar kan je gemakkelijk muisgedrag van een bezoeker tracken, zoals je in bovenstaande afbeelding ziet. Hier was de vraag of de bezoeker eerder filterde op datum, of op type voorstelling. Hieruit komt duidelijk naar voren dat de bezoekers de datum belangrijker vonden, belangrijk dus om mee te nemen in het nieuwe design.
- Maak een technische analyse van de website
Om ervoor te zorgen dat een website goed gevonden wordt, is het belangrijk dat deze goed presteert op onder andere laadtijd, responsiveness en andere prestaties. Door vooraf een analyse uit te voeren, weet je waar je website aan moet voldoen. Kom met ons in contact om een gratis analyse uit te voeren!
- Breng de huidige url’s in kaart
Wanneer je een nieuwe website realiseert, wil je niet dat je bezoeker verdwaalt omdat je je url’s hebt veranderd. Om dit tegen te gaan, maak je daarom een redirect mapping. Voordat je hiermee start, breng je alle URL’s in kaart (dit kan met software zoals Screaming Frog). Op deze manier weet je welke url’s er op dit moment zijn welke gemigreerd dienen te worden naar een nieuwe pagina.
- Bepaal de impact van de migratie achteraf
In de meeste gevallen heeft een migratie impact op je zoekwoordposities. Met een website migratie beperkt je de impact zoveel mogelijk, maar maak vooraf én achteraf een 0- en 1-meting van je zoekwoordposities. Op die manier kan je het verlies zoveel mogelijk beperken en bouwen aan een succesvolle Online (SEO) strategie!
Laat je website niet verdwijnen in de zoekresultaten: maak een nulmeting website!
Na het migreren van de website alsnog zorgen voor topposities in zoekmachines? Volg een SEO cursus of vraag gratis informatie aan voor een nulmeting.


Geen reactie's