Nieuwe mediawet: hoe pak je het online aan?

Nieuwe mediawet: hoe pak je het online aan?

Voor streekomroepen is het een roerige tijd. Eind maart dit jaar presenteerde Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) een nieuwe mediawet om het aantal streekomroepen in Nederland drastisch terug te dringen. De reden: meer subsidie per omroep waardoor de kwaliteit van de overgebleven omroepen wordt verhoogd. Momenteel zijn er ruim 250 omroepen aanwezig, dit wil de NLPO terugdringen naar 62. [1] 

Eigen voorstel indienen voor de nieuwe mediawet

Nadat het voorstel door de NLPO was voorgesteld, werd er door verschillende omroepen kritiek geuit op de samenwerkingen die werden geopperd. De omroepen hebben daarom de kans gekregen om een nieuw voorstel bij de NLPO neer te leggen met aangepaste samenwerkingen. In dit artikel leggen we uit waarop je, als regionale omroep, je keuze van samenwerking kan baseren met behulp van online tools.

Bereik

Stel jezelf allereerst de vraag wat het huidige bereik van de zender is. Regionale omroepen krijgen vaak een subsidie per luisteraar in het gebied of per kabelaansluiting. Breng het bereik in kaart van het nieuwe voorstel én het bereik van de gewenste verdeling.

Data uit Google Analytics

Als website is het een must om gebruik te maken van een webstatistieken programma zoals Google Analytics. Via Google Analytics kan je eenvoudig je bezoekers meten op de website, onder andere op basis van locatie en type apparaat. Gebruik deze data als onderbouwing voor de keuze van de gewenste streekomroepen. De onderstaande uitleg wordt toegespitst op Google Analytics, omdat deze webstatistieken tool het meest wordt gebruikt door websites. Voordat je data uit Google Analytics put, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat Google Analytics goed is ingericht. Lees in de volgende alinea’s hoe je ervoor zorgt dat je Analytics account goed is ingereicht.

1.     Eigen IP-adressen uitsluiten

Om ervoor te zorgen dat de data die je analyseert ‘schoon’ is, is het belangrijk om de eigen/interne IP-adressen uit te sluiten. Een IP-adres is het adres waarop je netwerk op je computer (via wifi of netwerkkabel) verbonden is met het internet. Je eigen IP-adres kan je achterhalen via http://www.mijnip.nl/. Door je eigen IP-adres uit te sluiten in Google Analytics, worden jouw bezoeken (of die van je collega’s, als het een IP-adres op het werk is) niet meegeteld. Hierdoor is de data zuiverder. Je kan meerdere IP-adressen op één account uitsluiten.

IP’s uitsluiten:

(Dit is alleen mogelijk als de desbetreffende gebruiker bewerkersrechten heeft in Google Analytics. Indien dit niet het geval is, neem contact op met de beheerder van jouw Google Analytics-account)

  • Ga naar analytics.google.com en log in met je eigen gegevens
  • Ga naar het tabje ‘beheerder’ bovenaan in het menu
  • Kies in de rechterkolom voor ‘filters’ en klik ‘nieuwe filter toevoegen’
  • Vul de naam van de filter in (bijvoorbeeld “eigen IP-adres”), kies voor “uitsluiten” en “verkeer van IP-adressen”
  • Vul het opgevraagde IP-adres in en kies op “Opslaan”

ipadres-uitsluiten

Voorbeeld voor het uitsluiten van een IP-adres

2.     Maak gebruik van Google Search console

Search console is een gratis programma van Google dat inzicht biedt in het zoekverkeer naar je website en status van de technische punten op de website. Via https://www.google.com/webmasters/tools/ kan je search console koppelen via Google Analytics, waardoor je niet in de code van je website hoeft te zijn. Verderop in dit artikel wordt uitgelegd op welke manier Search Console je kan helpen op online vlak met de vernieuwde mediawet.

 

Analyseer de regio’s van je bezoeker

Wanneer je bent ingelogd in je Google Analytics account, zie je in de linkerzijbalk het kopje ‘Doelgroep’. Klap dit menu uit en ga naar Geo > Locatie. Hier kan je per locatie zien waar je bezoekers vandaan komen. Dit kan op land- maar ook plaatsniveau. Rechtsboven kan vervolgens de gewenste periode aangevinkt worden. Bekijk of het beoogde bereik overeenkomt met het gewenste bereik. Zo niet, dan kan je overwegen om het voorstel aan te passen.

regio-analytics

Hoe groter en donkerder de ronde is, hoe meer bezoekers op je website zich op het moment van bezoeken zich in de desbetreffende periode bevinden. 

Haal uit search console de zoektermen waarop je gevonden wordt

Search console is een gratis programma van Google dat je gemakkelijk kan koppelen aan je Google Analytics account. Niet alleen is dit programma handig om erachter te komen of je website technische mankementen bevat, het is ook handig op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Ontdek op welke zoektermen je wordt gevonden

Met Search console (voorheen Google Webmaster tool) kan inzicht verkregen worden in het zoekverkeer naar je website. Via https://www.google.com/webmasters/tools/ ga je direct naar de interface van Google Search console. Wanneer je meerdere websites beheert via Search console, dien je eerst de juiste ‘property’ aan te klikken. Vervolgens kom je in het desbetreffende dashboard terecht. Aan de rechterkant zie je daarna een menu staan, ga naar Zoekverkeer > Zoekanalyse. Hier zie je een overzicht waarop de website de afgelopen 28 dagen op is gevonden en of erop geklikt is.

menu-search-console

Aan de hand van deze analyse kan je inzichten halen, beantwoord met de analyse de volgende vragen:

  • Waarop komt mijn website naar voren?
  • Waarom wordt met name geklikt?
  • Zijn de zoektermen waarop ik word gevonden relevant voor mijn website?
  • Voorzie ik in de behoeften waarop gezocht wordt?
  • Wordt er specifiek op een regio gezocht?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kan je zien waarop je nu gevonden wordt. Indien dit hetgeen is waarop je daadwerkelijk gevonden wil worden, kun je bekijken welke andere omroepen binnen de regio zich hierop ook richten. Daarnaast kan het voorkomen dat je veel wordt gevonden op een bepaalde regio, bijvoorbeeld “omroep Tilburg”. Wellicht wil je dit behouden en versterken met omroepen in en rondom de regio Tilburg.

Weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken?

Dit onderwerp is momenteel erg actueel en mark@ing verdiept zich hier daarom in. Indien je hulp nodig hebt bij het (online) onderbouwen van je keuze, of als je hulp nodig hebt bij het formuleren van de keuze, helpt mark@ing je hier graag bij. Vul het formulier aan de rechterkant van deze pagina in of neem direct contact op met ons.

[1] http://www.olon.nl/nieuws/artikel/bekijk/2041617505/nlpo-presenteert-voorstel-62-streekomroepen

Summary
Nieuwe mediawet: hoe pak je het online aan?
Article Name
Nieuwe mediawet: hoe pak je het online aan?
Description
Voor streekomroepen is het een roerige tijd. Eind maart dit jaar presenteerde Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) een nieuwe mediawet om het aantal streekomroepen in Nederland drastisch terug te dringen. De reden: meer subsidie per omroep waardoor de kwaliteit van de overgebleven omroepen wordt verhoogd. Momenteel zijn er ruim 250 omroepen aanwezig, dit wil de NLPO terugdringen naar 62.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie