21 dec 11 tips: Meer online omzet tijdens de feestdagen
Voor veel bedrijven is het vierde kwartaal de periode waar pas echt geld verdiend wordt. Vooral in de retail- en e-commerce markt wordt vaak opgemerkt dat er veel meer omzet wordt gedraaid dan een normale week. Wil je met je webshop maximaal profiteren van de feestdagen? Lees dan onderstaand artikel & haal meer online omzet uit je webshop!
Waar ligt het aan dat jouw webshop nog niet voldoende omzet haalt uit de feestdagen? Wordt je product niet goed ontvangen binnen je doelgroep? Wordt er te weinig geadverteerd of target je het verkeerde gebied? Met ons artikel krijg je handvatten om de omzet van jouw webshop door het plafond te laten gaan!
Val op tijdens de feestdagen
Doordat er heel veel bedrijven bezig zijn om op te vallen tijdens de feestdagen, is het goed om er met jouw actie uit te springen. Je communicatie naar je doelgroep dient ten minste de volgende basiselementen te bevatten:
- Sprekende afbeeldingen
- Een heldere beschrijving van je actie
- Duidelijk voor de bezoeker wat er wordt verwacht (een goede call to action)
- Leid de bezoeker naar het doel en laat deze er zelf niet naar zoeken
- Gebruik infographics, video’s of andere rich content om je te onderscheiden van de massa
Hoe je vervolgens ervoor zorgt dat jouw actie eruit springt, hangt af van de markt & het product dat je verkoopt. Hier een aantal tips welke je op weg kunnen helpen om een uniek concept te bedenken:
- Speel in op de actualiteit
- Ken je eigen kracht: waarom is jouw product uniek? (en vraag aan je klanten waarom zij jou goed vinden!)
- Kijk in andere branches naar voorbeelden (kopieer niet een op een de actie van de concurrent, maar kijk naar vergelijkbare acties in andere branches en geef hier je eigen twist aan)
Wil je hulp bij het omzetten van jouw behoeften in een creatief & strategisch concept? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om erachter te komen hoe wij jou hierbij kunnen helpen!
“Val niet alleen op met je concept, maar ook in je uitingen”
Het is niet alleen belangrijk dat je goed opvalt in je concept, maar ook in je uitingen via alle kanalen. Hoe je dat doet? Dat lees je in onze onderstaande tips.
- Begin ruim op tijd voor de feestdagen.
Haastige spoed is zelden goed geldt het spreekwoord. Er kan beter meer tijd worden gespendeerd aan iets wat zeker iets oplevert dan een halve oplossing die uiteindelijk verloren tijd is. Dat is wat niemand wil. Neem daarom de tijd voor iets wat er verzorgd en goed uit ziet.
Maar naast een goede voorbereiding is ook het moment van uitzenden een belangrijk punt. Zorg dat er ruim van tevoren duidelijk is wat er gecommuniceerd gaat worden, op welke kanalen dit geplaatst gaat worden en op welk moment. Er wordt namelijk al ruim voor de feestdagen gezocht voor cadeaus. Dit is goed te zien binnen Google trends.
- Goed functionerende website
Zorg ervoor dat de webshop gewoon goed functioneert. Aangezien er zo veel aanbieders zijn is het pas echt een conversiekiller als de aankoop niet gemaakt kan worden door een foutje op de website. Grote kans dat de klant meteen weg is. Daarom is het belangrijk om te kijken of de website volledig is, of die het verkeer aan kan en of alle functionaliteiten het doen. Vermijd 404 (oftewel niet-bestaande) pagina’s! Bekijk hier of jouw website 404-pagina’s bevat.
Daarnaast is het verstandig om een speciale landingspagina te maken voor de feestdagen. Geef het een speciaal thema voor desbetreffende periode en laat zien dat je mee doet in de feeststemming.
- Storytelling
Schrijven in een verhaalvorm is een hele goede manier om de bezoeker te betrekken in je uiting. Dit hoeft geen sprookje te zijn maar vertel het zoals jij het zelf ook zou willen horen. Leef je dus echt in de gedachte van je doelgroep en reageer daar op.
- Gezocht worden door SEO
Nadat alles goed staat en de conversiekillers eruit zijn dan is de volgende stap om te kijken naar zoekmachine optimalisatie. Dit is op een langere periode gebaseerd, dus zorg dat je hiermee op tijd start. Om hoger in die zoekresultaten te komen tijdens die feestdagen, maar ook daarna, is het aan te raden om eens te kijken naar je posities binnen de zoekmachines & het verkeer vanaf verschillende kanalen. Wist je dat we gratis SEO scan uitvoeren voor je? Vraag ‘m hier aan!
- Video
Veel online shoppers kijken liever een video dan dat ze een pagina vol tekst door moeten lezen. Het is daarom een idee om video in te zetten voor je product. Hiermee laat je het product tot leven komen.
- Social media
Aan de hand van de snelle mediums zoals Facebook, Twitter en Facebook kan de campagne gemakkelijk en snel verspreid worden onder je volgers. Daarnaast kan dit door een persoonlijke touch mee te geven een bepaalde sfeer creëren die een potentiële klant overhaalt tot aankoop.
- Zorg voor de ultieme ervaring voor mobiel
Mobiel is niet meer weg te denken in het gehele verkoopproces. Je kunt het blijven ontkennen maar het is niet anders. Al koop je het via je desktop, waarschijnlijk heb je het voorbij zien komen op je smartphone. Zo is er dit jaar maar liefst bijna 40% gekocht via de mobiele telefoon. Dit is een stijging in omzet van 65,9% vergeleken met vorig jaar. Bron: Nederlands Media Nieuws.
Zorg er dan ook voor dat de website mobilefriendly is; zowel op oriëntatie niveau als de daadwerkelijke aankoop.
Een andere manier om goede interactie te creëren met je klanten is de leveringsdatum te laten weten via berichtendiensten SMS of Whatsapp. Wist je dat 90% van de sms-berichten binnen 3 minuten wordt gelezen? (Bron: SMS services)
- E-mail: laat de mails niet verdwijnen in de SPAMbox
Test vooraf goed je e-mails. Nieuwsbrieven en aanbiedingen hebben de neiging om direct in de spam- of reclamemap te verdwijnen. Het risico dat dit gebeurt kan verkleind worden. Dit kan onder andere door rekening te houden met de volgende zaken:
- Vermijd ‘verboden woorden’, woorden waardoor e-mailproviders je mails tegenhouden. Hubspot verzamelde een lijst met verboden woorden (Engels).
- Kies een goede balans tussen tekst en afbeeldingen. E-mailproviders kunnen afbeeldingen niet lezen waardoor teveel afbeeldingen sneller als spam worden gezien.
- Bij afbeeldingen: maak gebruik van alt- en title teksten, om de e-mailproviders te helpen de afbeeldingen te ‘lezen’.
- Gebruik alleen html, geen javascript/flash
- Gebruik een werkend afzenderadres (een waar de lezers ook op kunnen beantwoorden)
- Zorg dat je e-mail aansluit bij de interesse van je lezer (relevante content is belangrijk en zorgt voor meer interactie)
- Gebruik constant hetzelfde IP adres om je mails vanaf te versturen
- Gebruik hetzelfde e-mailadres als afzender
- Juiste inrichting statistiekprogramma’s
Zorg voor de juiste inrichting van je Google Analytics. Het is één van de beste manieren om erachter te komen waar je klanten vandaan komen, hoe ze zich gedragen en waar ze vast lopen. Zorg hier dus voor en gebruik de data die je hier vandaan haalt voor verdere periodes.
Wil je optimaal je resultaten meten via Google Tag Manager/Google Analytics en andere statistiekprogramma’s (afhankelijk van je doel)? Neem vrijblijvend contact op om hulp van ons te ontvangen voor de inrichting hiervan!
- Online als onderdeel van alles zien
Online is niet alles. Het gehele bedrijf moet met elkaar in lijn staan om het op de juiste manier te laten verlopen. Zo moet distributie soepel verlopen en dus niet te laat bezorgen. De juiste hoeveelheid producten moeten ingekocht worden. En indien er sprake is van vestigingen dan moet dat ook nog maar eens goed geregeld worden.
Het is daarom ook belangrijk dat online niet alleen een middel kan zijn om te verkopen maar ook om juist mensen te sturen naar de vestigingen. Zorg ervoor dat er online de juiste informatie staat over de offline winkels. Zo kan bijvoorbeeld de voorraad van die winkel gedeeld worden. Of de vergelijking tussen de verschillende winkels gemaakt worden. Indien hier de juiste combinatie gemaakt kan worden dan haal je er het meeste uit. Het optimaal afstemmen van kanalen (zowel online als offline) wordt ook wel omnichannel genoemd.
- Na de feestdagen klaar?
Als de feestdagen klaar zijn, mag je dan eindelijk weer eens rust nemen? Nou, eigenlijk niet. Het is blijkbaar zo dat zelf in januari gemiddeld meer orders binnenkomen dan een normale maand. Laat deze kans dan ook niet schieten.
De dagen waar het echt om gaat zijn de volgende:
- Halloween: 31 oktober.
Black Friday is ontstaan in Amerika, de dag na Thanksgiving. Na deze dag mogen Amerikanen officieel de kerstboom zetten, zoals wij dit na Sinterklaas aanhouden. Op deze dag stunten de winkels met prijzen en de laatste jaren wordt dit ook overgenomen door Nederlandse bedrijven. Het zorgen voor gratis verzendkosten van webshops die deelnemen aan Black Friday is een must. Lees hier meer over Black Friday en hoe je het kan inzetten.
- Cyber Monday: 28 november.
Cyber Monday is de marketing term die is gegeven aan de maandag na de thanksgiving. Eigenlijk een tweede black Friday. Hierbij werd het bedoelt als motivatie om online aankopen te doen. In Nederland is dit jaar de twee dagen doorgetrokken van vrijdag tot maandag.
- Sinterklaas: 5 december.
- Kerstmis: 25 en 26 december.
- Nieuwjaar: 31 december en 1 januari.
Het grote feest om het nieuwe jaar in te gaan. Vooral vuurwerk, eten en drinken doen het goed rond deze periode. Verder wordt er ook veel naar kleding gezocht.
Deze zestal dagen zijn niet alleen deze specifieke dagen maar zeker niet te vergeten de dagen hiervoor. De dagen hiervoor wordt er juist veel gezocht, geadverteerd en geschreeuwd door ieder ander bedrijf.
Wil je hulp bij de invulling van de kerstdagen? Neem contact op met ons of download onze content kalender om ervoor te zorgen dat je geen enkele feestdag mist!


Geen reactie's