Local SEO: Succesfactoren waardoor jij beter zichtbaar wordt!✅

Local SEO: Succesfactoren waardoor jij beter zichtbaar wordt!✅

In dit artikel leg ik je uit waarom Local SEO belangrijk is en wat succesfactoren zijn die bijdragen aan een betere lokale vindbaarheid oftewel betere local SEO. Meer weten over SEO in het algemeen? Hier lees je er meer over.

 

Wat is local SEO?

Local SEO is een marketingstrategie waarbij je je website optimaliseert voor lokaal georiënteerde zoekopdrachten. Local SEO kan zowel voor bedrijven met fysieke winkel als voor bedrijven zonder fysieke winkel worden ingezet.

Waarom is local SEO belangrijk?

De lokale zoekintentie wordt steeds belangrijker doordat er steeds meer zoekopdrachten op mobiel plaatsvinden. Deze ontwikkeling betekent dat de zoekopdrachten niet altijd meer vanaf een vaste plek komen. Uit een (in opdracht van Google uitgevoerd) onderzoek blijkt dat bijna de helft van de zoekopdrachten lokaal gericht is. Praktijkvoorbeeld: Je bent samen met je familie een dag naar Amsterdam en zoekt een uitje. Een voorbeeld van een zoekopdracht kan bijvoorbeeld: “Bowlingbaan Amsterdam centrum” zijn.

Local SEO draagt ook bij aan meer verkopen. Zo blijkt uit hetzelfde onderzoek dat 18% van de lokale zoekopdrachten op mobiel dat wordt uitgevoerd leidt tot een aankoop. Voor niet-lokale zoekopdrachten is dat maar 7%.

Daarnaast is de concurrentie een stuk lager bij local SEO. Bij local SEO concurreer je alleen nog maar met bedrijven uit de buurt waarbij je anders met heel Nederland concurreert. Ook draagt local SEO bij aan een betere algemene SEO.

Local SEO als je geen fysieke winkel hebt

Misschien denk je nu: Wat heb ik aan local SEO als ik geen fysieke winkel heb? Maar ook dan kan local SEO veel betekenen. Neem een voorbeeld aan diensten, als er problemen zijn dan moeten deze snel opgelost worden. Stel je voor dat een gootsteen verstopt zit en diegene is opzoek een loodgieter die het probleem kan verhelpen. De desbetreffende klant woont in Utrecht en zal op internet op zoek gaan naar bijvoorbeeld: “loodgieter omgeving Utrecht”. Een loodgieter uit Nieuwegein kan door local SEO zijn plek claimen en daarmee zorgen voor meer conversie.

Succesfactoren die bijdragen aan betere local SEO

Natuurlijk hangt een goede local SEO positie af van een aantal factoren. Ik leg je uit welke factoren het meeste invloed hebben op een succesvolle local SEO strategie.

Succesfactor 1. Google mijn bedrijf

In 2017 lanceerde Google een nieuwe functie genaamd Google Posts. Voorheen kon men ook al allerlei informatie toevoegen bij het zoekresultaat als openingstijden en contactgegevens. Sinds de update in 2017 kan daar dus veel meer informatie vermeld worden, zoals: preview van blog/nieuwsartikelen, evenementen en acties. De woorden die in je post staan worden door Google gekoppeld aan de content op je website. Google weet nu beter wat je website voor inhoud heeft en zal deze ook eerder laten zien wanneer er naar die specifieke woorden wordt gezocht. Hieronder heb ik voorbeeld van onze site waar een blog wordt uitgelicht via Google Posts

Google Post blog artikel local SEO

Een andere functie die Google mijn bedrijf biedt is Google Q&A. Google Q&A is net zoals Google Posts geïntroduceerd in 2017. Deze functie geeft de klant de mogelijkheid om een vraag te stellen. Het is ook mogelijk om bij Google Q&A je eigen vragen en antwoorden toe te voegen. Mocht je al een FAQ (veel gestelde vragen) pagina hebben dan is het helemaal snel geregeld. Let er hierbij wel op dat je regelmatig kijkt of er vragen zijn. Als de vragen niet door jou worden beantwoord dan wordt dat gedaan door “local guides” van Google en die antwoorden zijn meestal onzinnig of ze zijn niet baseert op de waarheid. Google zal je een betere local ranking geven wanneer je Google zo veel mogelijk data geeft. Dus vul in wat je in kan vullen! In de afbeelding hieronder zie je waar de Q&A sectie gevonden kan worden gevonden.

Google Q&A local SEO

De laatste functie in Google mijn bedrijf dat ik wil aanhalen is Google Maps. Door het verifiëren van Google mijn bedrijf word je zichtbaar op Google Maps. Wanneer je zichtbaar bent op Google Maps zul je veel sneller gevonden worden in lokale zoekopdrachten. Hierbij hebben foto’s en filmpjes ook een groot aandeel. Google ziet het uploaden van foto’s en video’s als een grote actie om meer data te leveren aan Google. Daarom is het aan te raden om regelmatig foto’s en/of video’s te sturen naar Google. Door het uitvoeren van deze acties krijg je meer autoriteit en autoriteit resulteert in een betere local SEO ranking.

 

Foto Google maps local SEO

Succesfactor 2. Recensies

Recensies worden steeds belangrijker om (lokaal) beter gevonden te worden. Vroeger waren de recensies op Google nog een onderscheidende factor maar tegenwoordig loop je achter als je er geen hebt. Het is misschien vanzelfsprekend maar het is heel belangrijk dat je reageert op de recensies die je krijgt. Google ziet je reactie namelijk als extra betrokkenheid. Naast Google mijn bedrijf zal er ook talloze andere sites die reviews verzamelen. Zoek eens op Google een bedrijfsnaam plus recensies en bekijk wat er te vinden valt!

Succesfactor 3. Linkbuilding

De laatste succesfactor die ik met jullie wil behandelen is linkbuilding. Vele zullen het al wel eens gehoord hebben dat links erg belangrijk zijn voor een website. Met linkbuilding kun je je echt onderscheiden van de concurrent, omdat veel concurrenten daar geen gebruik van maken. Kijk eens of er lokale branche sites zijn die jou willen vermelden op hun website, of sponsor een event in ruil voor een vermelding op hun site. Kwaliteit gaat boven kwantiteit bij linkbuilding. Je krijgt enkel meer autoriteit als Google ziet dat je wordt genoemd op relevante sites. Deze autoriteit zal wederom leiden tot een betere zichtbaarheid.

Start vandaag nog met local SEO!

Ik hoop dat ik je met deze blog het belang van local SEO laat zien en dat er veel mogelijkheden zijn om meer autoriteit te creëren. Daarom wil ik je ook meegeven om er niet mee te wachten en te kijken wat local SEO jou op kan leveren! Natuurlijk is local SEO maar een stukje van SEO in zijn geheel. Wil je hier meer over weten? Hier lees meer over zoekmachine optimalisatie (SEO) of volg een training!

 

 

Summary
Local SEO: Succesfactoren waardoor jij beter zichtbaar wordt!
Article Name
Local SEO: Succesfactoren waardoor jij beter zichtbaar wordt!
Description
In dit artikel leg ik je uit wat local SEO is, waarom het belangrijk is en wat succesfactoren zijn zodat jij beter zichtbaar wordt voor je omgeving.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Tags:
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie