28 mei Lengte meta description (Google update)
De Google meta description: wat is de ideale lengte? Om eerlijk te zijn: de laatste tijd verandert Google vaker de lengte van de meta description dan dat ik op vakantie ga (en dat is best vaak). In december kondigde Google nog aan dat de meta descriptions van 160 werd verlengd naar 320 tekens, zodat er meer informatie in kwijt kon. Dus hup, alle meta descriptions aanpassen (want als Google zegt “spring”, vragen velen zich niet af “waarom?”, maar “hoe hoog?”) én langere meta descriptions zorgen natuurlijk voor meer informatie die kwijt kan. Echter, nu kondigt Google aan dat de meta descriptions weer worden verkort.. WAT?!
Kortere meta descriptions
Danny Sullivan, de ambassadeur van Google op het gebied van SEO, bevestigt op Twitter dat de descriptions inderdaad weer worden verkort, maar minder kort dan vóór de update van december. Daarnaast geeft hij aan dat er geen vaste lengte is voor meta descriptions, maar dat Google de meta description formuleert op basis van de relevante content op de pagina.
In hoeverre worden ingevoerde meta descriptions getoond aan de bezoekers in zoekmachines?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt de meta description dus bepaald op basis van hetgeen dat Google het meest relevant acht op basis van het zoekgedrag. Ik heb daarom een aantal meta descriptions en zoekresultaten van ons vergeleken -waarbij in veel gevallen nog meta descriptions van 320 tekens te vinden zijn- om te bekijken in hoeverre ingevoerde en daadwerkelijk getoonde meta descriptions met elkaar overeenkomen.
Onderstaande afbeelding toont onze meta description zoals wij ‘m origineel hebben ingegeven in de website op de pagina https://markating.nl/wat-is-omnichannel/.
Wanneer we Googlen op de term ‘wat is omnichannel’, krijgen we binnen de search resultaten van Google 2 verschillende zoekresultaten te zien op deze term:
Bovenstaand zoekresultaat is het 1e zoekresultaat dat wordt weergegeven in de zoekmachine wanneer je zoekt naar ‘wat is omnichannel’. Je ziet dat Google de kortere descriptions al heeft doorgevoerd: Na 151 tekens wordt de meta description afgebroken terwijl de originele meta description 181 tekens bevat op deze pagina.
Daarnaast hebben we ook nog een featured snippet op de zoektermen ‘omnichannel’ en ‘wat is omnichannel’. Je hebt speciale plugins waarin je beschrijvingen van rich snippets (waaronder de featured snippets/ uitgelichte resultaten) kan toevoegen. Echter, bij het schrijven van dit artikel en het oppikken van Google van deze featured snippets hadden we deze nog niet opgepakt. Google heeft dus zelf de content uit de pagina opgepikt die het relevant achtte.
Je ziet dus dat Google in het originele zoekresultaat wel de meta description toont (maar afbreekt bij 151 tekens) en de informatie uit de featured snippet wordt opgehaald vanuit de content op de pagina.
Hieronder nog enkele voorbeelden:
‘Online marketing training Waalwijk’
Hier is de meta description exact hetzelfde, met uitzondering van het eerste vinkje dat door Google is weggelaten.
Je ziet in dit geval dat de meta description door Google volledig herschreven is én dat Google de eigen beschrijving afbreekt.
Net als bij ‘wat is omnichannel’ zie je ook bij ‘wat is branded content’ een featured snippet resultaat. Hier komt de description overeen in het 2e zoekresultaat, bij het uitgelichte resultaat wordt het eerste gedeelte van de ingevoerde description gebruikt en heeft Google zelf nog relevante informatie toegevoegd.
Hier zie je dat Google zelf de meta description zelf herformuleert. De lengte van de meta description die jij ingeeft hoeft dus NIET daadwerkelijk de lengte te zijn die Google toont. Of überhaupt overeenkomsten biedt.
In sommige gevallen neemt Google de meta description een op een over, maar in veel gevallen zie je dat Google er (gedeeltelijk) veranderingen in aanbrengt.
Hoe belangrijk zijn meta descriptions nog?
Het steeds veranderen van lengte, zelf meta descriptions vullen.. hoe relevant is het om meta descriptions nog in te vullen?
Uit onderzoek van Moz blijkt dat maar ongeveer 35% van de zoekresultaten de originele meta descriptions tonen en dat in nog eens 15% van alle gevallen Google zelf woorden toevoegt aan de descriptions.
Met de opkomst van featured snippets merken we dat er via Google meer vragen worden gesteld in plaats van korte, losse zoekopdrachten. Google wil daarmee voldoen aan het zoekgedrag van de bezoeker en geeft specifieke antwoorden, op basis van de zoekvraag van de bezoeker, uitgelicht weer in de zoekresultaten. Het lijkt er dus op dat Google meer waarde aan relevante content hecht dan alleen een geoptimaliseerde meta description.
Echter, dat betekent niet dat je dan maar geen meta descriptions meer hoeft toe te voegen. Ik raad aan om altijd een meta description toe te voegen, maar houd er rekening mee dat dit niet altijd 1 op 1 wordt overgenomen.
Ideale lengte meta description
Als je de meta descriptions onlangs hebt verlengd en nu ook het nieuws krijgt dat ze weer verkort moeten worden, raad ik je aan kritisch te zijn welke meta descriptions je aanpast. Zorg dat de belangrijkste pagina’s voor SEO in ieder geval zijn geoptimaliseerd rond de 150 tekens (dit is ook de lengte die de Yoast plugin na update aangeeft).
Wanneer ik kijk naar de resultaten op de term ‘wat zijn redirects’, zie ik dat er 6 descriptions zijn afgebroken door Google. Ik heb gekeken hoeveel tekens deze descriptions bevatten: 169, 155, 160, 159, 151 en 161 tekens. Op basis van deze 6 resultaten gemiddeld dus 159 tekens (incl. de afbreekpuntjes van Google). Zorg dus dat je belangrijkste pagina’s wel aan dit aantal voldoen, een afgebroken meta description ziet er niet heel netjes in het overzicht.
Kijk daarnaast ook in je (Google Analytics) statistieken welke lengte van meta descriptions het beste werkt. Dat Google bepaalde aanpassingen doet omdat dit beter werkt, hoeft niet te betekenen dat dit voor jouw specifieke website óók het geval is.
Lengte meta descriptions optimaliseren?
Meta descriptions tellen nog steeds mee in het algoritme van Google, maar je hoeft ze niet te overoptimaliseren. Zorg dat de focuszoekterm wordt benoemd en dat er een call to action staat. Zorg dat je belangrijkste pagina’s voldoen aan de lengte en monitor de rest. Maar vooral: achterhaal waar je bezoeker naar zoekt en beantwoord die specifieke vraag op een pagina. Dat zorgt er namelijk voor dat de zoekvraag aansluiten bij het zoekresultaat waardoor je extra relevant bent, iets waar Google grote waarde aan hecht.
Meer leren over zoekmachine optimalisatie (SEO)? Volg een SEO training!


Geen reactie's