Kennisontwikkeling: niet alleen leerzaam maar ook rendabel

Kennisontwikkeling: niet alleen leerzaam maar ook rendabel

Kennisontwikkeling; een begrip wat je de laatste tijd misschien regelmatig gehoord hebt. Sommige bedrijven steken er veel tijd in, maar dat doen lang niet alle bedrijven. Niet elk bedrijf wil er budget voor vrij maken omdat het niet direct geld oplevert. In deze blog leg ik je uit waarom kennisontwikkeling niet alleen belangrijk voor medewerkers is, maar ook waarom het meer oplevert dan je misschien denkt.


Voordelen van kennisontwikkeling

Het continu blijven leren wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij. Stilstand is achteruitgang wordt steeds vaker benoemd door de grote sprekers. Meerdere onderzoeken tonen aan dat organisaties die veel tijd steken in kennisontwikkeling succesvoller zijn dan hun concurrenten. Daarnaast blijkt uit dit whitepaper dat kennisontwikkeling ervoor zorgt dat er meer garantie is voor de continuïteit van het bedrijf. Hieronder zijn een aantal voordelen uit de onderzoeken opgesomd:

  • Continu lerende organisaties hebben een 18% hogere klant tevredenheid.
  • Organisaties waar continu geleerd wordt hebben een 24% hoger verandervermogen*
  • Jonge kenniswerkers hechten net zoveel waarde aan zichzelf ontwikkelen als aan de hoogte van het salaris.

* Het verandervermogen van een onderneming is de mate waarin groepen mensen binnen een onderneming bereid en in staat zijn om ambities en voornemens daadwerkelijk te implementeren.

Kennisontwikkeling in je branche

De ene branche ontwikkelt zich sneller dan de andere branche. Neem bijvoorbeeld de online marketing branche. De branche veranderd continue en men is genoodzaakt om zich te blijven ontwikkelen, stilstand is immers achteruitgang. Een in 1950 uitgevonden theorie kon makkelijk 30 tot 50 jaar later nog relevant zijn. Inmiddels wordt de materie continue vernieuwd en verbeterd

Interne kennisontwikkeling

Heel veel kennis is vaak al in huis. Een cursus volgen is natuurlijk een manier om je kennis te vergroten, maar dat is niet de enige manier. Vaak hebben ervaren werknemers al kennis in huis die andere werknemers niet hebben. Laat de ervaren medewerker met veel kennis eens een handleiding ontwikkelen over specifieke onderwerpen zodat de andere hun kennis verder kunnen ontwikkelen. Zo leren de werknemers van elkaar wat flink kan schelen in kosten!

Kennisontwikkeling in teamverband

Bij kennisontwikkeling wordt er vaak gedacht aan individuen die een cursus volgen om zo meer bij te leren, echter is de horizon veel breder en kan kennisontwikkeling op verschillende manieren plaatsvinden. Een voorbeeld hiervan is dat je met een groep collega’s een keer bij elkaar gaat zitten en een opkomende technologie gaat bespreken. Benoem elke week een ander onderwerp wat bij jouw organisatie geldt en bespreek wat de technologie voor kan bijdrage aan jouw organisatie.

Rekenvoorbeeld

Het onderstaand rekenvoorbeeld is gebaseerd op een middelgrote Nederlandse organisatie in het MKB met 48 werknemers. De organisatie heeft een omzet van 5.550.000 euro per jaar.

Feit: Door continue kennisontwikkeling stijgt de productiviteit van medewerkers met 37%

Stel dat een medewerker 4 uur per week besteed aan het verder ontwikkelen van zijn kennis. De productiviteit zal hierdoor stijgen met 37%. Dit betekent dat hij voortaan zijn werkweek in minder tijd kan doen. 40 x 100 / 137 = 29,20 + 4 (geïnvesteerde tijd) = 33 uur. Er is in dit geval een tijdwinst van 7 uur per week. Een gemiddeld werkjaar bestaat uit 45 weken. Dit betekent dat deze medewerker per jaar 315 uur bespaard. Als dit voor heel het bedrijf geldt dan bespaart het bedrijf 15.120 uur ongeveer 7 fte’s.

Het kan natuurlijk ook anders gezien worden dat de bespaarde tijd geïnvesteerd kan worden in andere activiteiten wat ook voordelen oplevert.

Je eigen kennis of die van je collega ontwikkelen?

Wil jij je kennis ontwikkelen op het gebied van online marketing? Neem eens een kijkje bij ons trainingsaanbod en wie weet zien wij jou binnenkort bij een training!

 

Bronnen:

whitepaper

https://www.nen.nl/NEN-Shop/Transport/Kennisontwikkeling-in-bedrijven.htm

Summary
Kennisontwikkeling: niet alleen leerzaam maar ook rendabel
Article Name
Kennisontwikkeling: niet alleen leerzaam maar ook rendabel
Description
In deze blog leg ik je uit waarom kennisontwikkeling niet alleen leerzaam voor je werknemers is maar ook rendabel is onder de streep!
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie