27 jun Wat is Influencer Marketing?
Waarschijnlijk kom je het op je eigen social media kanalen regelmatig tegen; erkende personen met veel volgers die producten op zo’n manier promoten dat het lijkt alsof ze deze producten zelf gekocht hebben en gebruiken. Echter is dit vaak niet het geval. Maar hoe werkt influencer marketing precies en wat kan het opleveren voor je bedrijf? Dit en meer lees je in dit artikel!
Wat is influencer marketing?
De laatste jaren heeft influencer marketing zich ontwikkeld tot een strategie welke bij veel bedrijven onmisbaar is. Maar eigenlijk is influencer marketing niets nieuws. Vroeger werden mensen ook beïnvloed door leiders of bekende personen waar zij tegenop keken. Kijk maar naar alle kleding welke een trend is geworden omdat Madonna het droeg, of de haarstijlen die zo overgenomen werden uit de bekende film Grease. Influencer marketing is de mond-tot-mond reclame welke beter thuis hoort in de huidige tijd waarin iedereen online is. Het werkt op dezelfde manier, alleen is het kanaal veranderd. Influencers bevinden zich op verschillende social media kanalen en inspireren consumenten op het gebied van mode, reizen, interieur, dieren en meer.
Wat doet een influencer precies?
De meeste influencers worden benaderd door een merk met de vraag om een product of het merk te promoten via Instagram, een blog/website of via YouTube. In de meeste gevallen wordt er content geplaatst door een influencer welke ook gebruikt wordt door het merk. Hierdoor wordt er een goede kwalitatieve backlink gecreëerd voor zowel het merk als de influencer. De meeste influencer campagnes slaan goed aan bij de doelgroep omdat deze al bekend zijn met de influencer en deze daarom als betrouwbaar overkomt.
Een goed voorbeeld hiervan zijn de vlogs van Monica Geuze. Menig vrouw in Nederland is bekend met Monica en kijkt regelmatig naar haar vlogs op YouTube. Kijkers bouwen als het ware een ‘band’ op met de influencer en willen net zoals Monica zijn. Wanneer Monica meerdere malen een kledingmerk aanhaalt in haar vlogs zullen deze kijkers zich sneller betrokken voelen bij dit merk. Dit is de kracht van influencer marketing; mensen willen zich graag met anderen identificeren en zijn dan ook sneller geneigd om dezelfde producten aan te schaffen als deze influencer. Dit principe wordt ook wel ‘autoriteit’ genoemd binnen de 6 basisprincipes van Cialdini.
Ben je zelf geïnteresseerd in het promoten van producten als influencer? Vrees dan niet om zelfstandig bedrijven te benaderen met de vraag of jullie wat voor elkaar kunnen betekenen. Het is in dat geval wel belangrijk dat je een minimaal aantal volgers hebt. Hier komen we later in dit artikel nog op terug.
Wat zijn de voordelen van het inzetten van een influencer?
Nu we weten wat een influencer is en doet is het goed om te weten wat de voordelen zijn van het inzetten van een influencer.
Specifieke doelgroep bereiken
Influencers hebben allemaal een eigen focus, een soort ‘specialisme’. Hierdoor behoren de volgers van influencers onder verschillende doelgroepen. Omdat je weet dat de volgers van een influencer dezelfde interesses hebben kun je heel doelgericht verschillende consumenten bereiken.
Een persoonlijke band met de doelgroep
Consumenten vinden aanbevelingen van vrienden of familie heel belangrijk. Als het ware bouwen consumenten ook een relatie op met een influencer. Hierdoor komt de content die zij delen oprecht en betrouwbaar op de consument over. Consumenten identificeren zich gemakkelijker met persoon die past bij hun interesses dan een model in een fotostudio.
Meer zichtbaarheid voor je merk of product
Influencers kunnen door hun sterke band met de consument meer zichtbaarheid creëren voor een merk of een product. Ook kunnen ze volgers aansporen om bepaalde acties te verrichten, zoals het doen van een aankoop of het ondertekenen van petities.
Verschillende influencer-levels
Gebaseerd op het aantal volgers zijn er verschillende levels van influencers. De grootte van merken of producten welke je als influencer mag promoten is afhankelijk van het aantal volgers dat je hebt.
- Nano-influencer
Een nano-influencer heeft maximaal 5.000 volgers.
- Micro-influencer
Micro-influencers hebben tussen de 5.000 en 50.000 volgers.
- Meso-influencer
Deze influencers hebben tussen de 50.000 en 100.000 volgers.
- Macro-influencer
Macro-influencers hebben tussen de 100.000 en 1.000.000 volgers.
- Mega-influencer
Deze influencers hebben meer dan 1.000.000 volgers.
Op welke kanalen kun je influencer marketing het beste inzetten?
- YouTube
Video’s genereren meestal de meeste interactie (Likes, Reacties, Shares) omdat de aandacht van de consument langer wordt vastgehouden. Youtube is vooral geschikt voor marketing op het gebied van mode, beauty, gaming of entertainment. Youtube is het meest authentieke kanaal omdat de content ‘echter’ lijkt en een realistischer beeld geeft van de mening van een influencer.
Via Youtube heb je het meeste inzicht in de demografische gegevens van je doelgroep. Zo kun je zien uit welk land je kijkers komen, hou oud ze zijn en of het mannen of vrouwen zijn. Wil je weten hoe succesvol je campagne is? Neem dan een link op in de videobeschrijving en voeg hier een UTM-tag aan toe. Ook kun je precies zien hoeveel mensen je video hebben bekeken, in tegenstelling tot berichten op Instagram.
De ROI (Return On Investment) op Instagram campagnes ligt een stuk lager dan op YouTube. Echter is Instagram het perfecte kanaal om meer naamsbekendheid te creëren. Ook zijn de afbeeldingen die gebruikt worden vaak van hoogwaardige kwaliteit waardoor deze gebruikt kunnen worden als toekomstig campagnemateriaal. Instagram werkt vooral goed voor marketing op het gebied van mode, beauty, interieur, lifestyle, fitness en eten.
In vergelijking tot Youtube is Instagram erg beperkt in het verzamelen van data. Zo kan je niet achterhalen hoe vaak een post is bekeken en moet je het succes meten door middel van het aantal likes en reacties. Ook hier kan je vanuit je Google Analytics rapporten wél achterhalen hoe vaak er een aankoop vanuit het kanaal is gedaan (mits je UTM-tags goed staan en de kijker naar een aankooppagina wordt gestuurd).
- Snapchat
Snapchat is vooral geschikt voor campagnes welke op jongeren zijn gericht aangezien dit de grootste doelgroep is die op Snapchat aanwezig is. Snapchat is eenvoudig in gebruik en leent zich door de foto-en videofuncties goed voor influencers.
Wat je steeds meer ziet op snapchat is dat influencers het account van het merk voor een bepaald aantal dagen overneemt en de consument meeneemt in zijn of haar ervaringen met het merk. Deze overnames werken vooral goed om het aantal volgers snel te verhogen. Net zoals Instagram is Snapchat lastig meetbaar en kun je alleen uitgaan van het succes van een campagne door te kijken naar het aantal weergaven en schermafbeeldingen.
Facebook wordt door influencers vooral gebruikt om content op hun andere kanalen te promoten. Op Facebook is het echter wel verplicht om aan te geven wanneer een post gesponsord is en moet het merk in deze post getagd worden zodat deze de post gemakkelijk kunnen reposten en ze toegang kunnen krijgen tot de analyse van de post. Facebook wordt vooral veel ingezet in combinatie met micro-influencers zodat zij naamsbekendheid kunnen creëren bij vrienden en familie.
Fake influencers: hoe herken je ze?
Helaas komt het tegenwoordig steeds meer voor dat Instagrammers volgers en likes kopen zodat deze meer geld kunnen verdienen met hun Instagram promotieposts. Dit doen zij om het algoritme van Instagram slimmer af te zijn; Instagram toont je bericht namelijk maar aan ongeveer 1/3 van al je volgers.
Hoe herken je een fake influencer?
- Check de engagement op de posts. Heeft iemand duizenden volgers en maar een aantal likes? Dan zijn deze volgers waarschijnlijk gekocht. Andersom geldt dit ook: heeft iemand duizend likes en maar een paar honderd volgers? Dan heeft deze influencer waarschijnlijk likes gekocht.
- Check de volgers. Zie je veel volgers met vreemde namen en geen profielfoto? Dan zijn dit waarschijnlijk gekochte volgers.
- Houd de groei van een account in de gaten. Wanneer een account ik korte tijd duizenden volgers extra krijgt dan zijn ook deze waarschijnlijk gekocht.
- Check de comments. Meestal zijn gekochte comments heel erg kort en bevatten deze maximaal 3 woorden of alleen maar emoji’s.
Vind je het lastig om zelf het kaf van het koren te scheiden? Er zijn verschillende bureaus die samenwerken met influencers die dit voor jou doen! Neem gerust contact op met ons om te vragen naar de mogelijkheden.
Onze eigen ervaringen
Nienke: Mijn collega Jody en ikzelf hebben via Instagram al een aantal producten mogen promoten. Zo heb ik zelf een aantal foto’s gepost om een huidverzorgingsmerk te promoten. Ik ben zelf een Nano-Influencer en merk dan ook weinig van het effect van deze posts. Wat me opviel is dat ik een stuk minder likes kreeg op mijn gesponsorde post dan op mijn normale foto’s. Ook nadat het merk mijn foto gepost had in hun Instagram-story kreeg ik geen extra likes of volgers. Wanneer ik deze foto’s plaats krijg ik de producten gratis, verder levert het me niets op maar vind ik het vooral leuk om hiermee te experimenteren.
Jody: Een aantal jaar geleden ben ik gestart met het opzetten van een eigen website met gezonde kookrecepten erop. Koken en gezonde voeding is een passie van me en om me heen krijg ik regelmatig leuke reacties op mijn gerechten. Dat, samen met meer ervaring opdoen in online marketing lieten me besluiten om hiermee te starten.
Naast zorgen voor een vindbare website wilde ik ook andere kanalen inzetten om meer bereik te genereren, waaronder Instagram. De afgelopen jaren ben ik met name bezig geweest via Instagram omdat het relatief gemakkelijk is om volgers erbij te krijgen. Vanaf +/- 1.000 volgers kreeg ik de eerste verzoeken om samenwerkingen aan te gaan. Dit waren wel kleine verzoeken, zoals een gratis waterfilter om op je kraan te zetten (en over de verkopen geld te verdienen) en gratis oranje paprika’s om een gerecht van te maken. Dit leverde me niet direct geld op, maar was voor mij wel een erkenning dat ik groeiende was met mijn blog.
De samenwerkingen zelf hebben me niet zoveel opgeleverd: het heeft me geen verkopen van de kraan opgeleverd en het waren relatief minder likes dan andere posts. Nu scheelt het dat het bij mij geen persoonlijk Instagram profiel is, waardoor het contrast kleiner is wanneer er een gesponsorde post tussen zit. Als influencer (en merk dat het uitbesteedt) is het belangrijk dat de producten volledig aansluiten en de teksten ‘authentiek’ zijn, om het grootste resultaat te krijgen. Net als in andere middelen binnen online marketing is ook hier relevantie key. Daarnaast worden de grote influencers als voorbeeld gezien, waardoor het principe van Cialdini (autoriteit) geldt en de mate van succes waarschijnlijk ook hoger is.
Benieuwd naar wat influencer marketing voor jouw bedrijf kan betekenen?
Ben jij op zoek naar verschillende manieren om je social media kanalen in te zetten? Wij kunnen je hierbij helpen! Neem gerust contact met ons op door te mailen naar info@markating.nl. Liever zelf adverteren via social media? Informeer naar onze trainingen.


Gita
Geplaatst op 11:11h, 30 augustusHi Nienke, Leuke blog! Is er een specifieke reden waarom TikTok niet tussen de kanalen staat? Wij zien heel veel interessante TikTokkers die opzoek zijn naar samenwerkingen.
Nienke Jansen
Geplaatst op 14:31h, 30 augustusHi Gita,
Bedankt voor je opmerking! In de tijd dat dit blog geschreven is, was TikTok nog niet zo populair in Nederland. Vandaar dat het in dit blog niet terugkomt. Echter is het een goede toevoeging en zullen we het blog gaan updaten!