Humanistische bezoeker (MBTI): Toon empathie

Humanistische bezoeker (MBTI): Toon empathie

Heb je een webshop? Blijf dan zeker even lezen! Wellicht komt dit artikel goed van pas om de omzet van je webshop te verhogen. Wil je je omzet verhogen van je webshop, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Wellicht dat dit artikel over MBTI: “De humanistische bezoeker” je daarbij helpt. Wanneer je je online omzet wil verhogen, hangt dit volgens mark@ing af van 3 factoren, namelijk:

  • Bezoekers naar je website toe
  • Conversiepercentage
  • Orderwaarde

conversie-optimalisatie

Door ervoor te zorgen dat deze 3 factoren optimaal zijn ingericht, zorg je ervoor dat je omzet door het plafond vliegt. Om méér bezoekers naar je webshop te genereren, zijn verschillende middelen in te zetten, zoals:

Wanneer je voldoende bezoekers in je webshop hebt, maar je bezoekers vervolgens geen actie ondernemen, is het wellicht tijd om je te verdiepen in conversie optimalisatie. Hiermee kan je ervoor zorgen dat niet alleen meer bezoekers je product kopen, maar dat de aankoopwaarde van je product ook wordt verhoogd. Kortom: méér omzet uit je webshop met hetzelfde aantal bezoekers én zonder je prijzen te verhogen!

Wat is conversie optimalisatie?

In dit artikel gaan we het niet hebben over het aantrekken van bezoekers naar je webshop toe, maar kijken we hoe je bezoekers beter converteren binnen je webshop. Waar je met een tool zoals Google Analytics onder andere het aantal bezoekers op een pagina en het pad door de webshop kan meten, kan je met een usability onderzoek ook het gedrag op een specifieke pagina meten. Handige tools hiervoor zijn Hotjar, Visual Composer of Google Tag Manager. Echter, een aantal “conversiekillers” komen vrij vaak terug bij verschillende webshops en zijn gemakkelijk op te lossen zonder veel onderzoek te doen. Je kunt hier gratis de conversie verbeteringen checklist downloaden.

Wat is MBTI?

MBTI is de Myer Briggs Type Indicator. Dit model classificeert de persoonlijkheden van mensen op basis van gedrag. Er zijn in totaal 16 persoonlijkheidstypes, welke worden onderverdeeld in 4 voorkeuren. Meer over MBTI in het algemeen lees je in dit artikel. De 4 voorkeuren zijn de humanistische bezoeker, de competitieve bezoeker, de methodische bezoeker en de spontane bezoeker. Deze voorkeuren zijn gebaseerd op de snelheid waarop een bezoeker beslissingen maakt en pagina’s bekijkt. Daarnaast wordt er ook gekeken of de bezoeker zijn keuzes baseert op rationele of emotionele informatie.

In dit artikel gaan we dieper in op de humanistische bezoeker: hoe gedraagt deze zich online, hoe kan je hierop inspelen en ik geef je voorbeelden uit de praktijk.

De humanistische bezoeker: de gedragskenmerken

De humanistische bezoeker is, zoals de naam wellicht al verraadt, een bezoeker die veel waarde hecht aan relaties en betrouwbaarheid. Dit type bezoeker is vrijgevig, enthousiast en zorgt voor een goede sfeer. Dit type bezoeker bekijkt pagina’s langzaam en tot in detail. Daarnaast worden de beslissingen op basis van emotionele factoren genomen. Het gedrag van de humanistische bezoeker staat haaks op dat van de competitieve bezoeker: deze bezoeker scant websites snel en neemt beslissingen op basis van feitelijke informatie (ratio).

Hoe kan je de humanistische bezoeker pleasen binnen je website?

De humanistische bezoeker is een gevoelsmens die de website uitgebreid scant en die een goed gevoel bij het bedrijf wil hebben. Wanneer het gevoel goed zit en de service is naar wens verlopen, zal deze klant zeer loyaal zijn aan jouw bedrijf. Wanneer dit echter niet het geval is, zal deze bezoeker niet mild zijn en (online) jouw product afraden. We geven je wat tips om de humanistische bezoeker aan je te binden:

  • Toon foto’s van mensen op de desbetreffende pagina of toon producten niet ‘statisch’ maar in een normale leefomgeving
  • Zorg dat alle gedetailleerde informatie over het product binnen handbereik is: dit betekent niet dat je dit direct bovenaan hoeft te communiceren, de humanistische bezoeker moet hier wel naartoe geleid worden (bijvoorbeeld onder de vouw of een link naar een aparte pagina).
  • Toon de mogelijkheid om direct contact op te nemen met een medewerker (chatfunctie, klikbaar telefoonnummer)
  • Toon hoe jouw bedrijf bijdraagt aan een betere wereld: wellicht draagt je product hier zelf aan bij, misschien steun je goede doelen of wordt er gerecycled binnen je bedrijf.
  • Laat zien wie dit product nog meer heeft getoond, je kunt dit aantonen in aantallen (’20 personen gingen u al voor en kochten dit product’) of je toont het aantal personen dat via social media het product / de pagina ‘liken’, of welke vrienden dit product of pagina ook leuk vinden.
  • Toon reviews van het product

 

Voorbeelden die de humanistische bezoeker aanspreken

Nu we hebben laten zien wat de humanistische bezoeker belangrijk vindt en hoe jij hierop kan inspelen, geef ik je een aantal voorbeelden van websites die hier goed mee omgaan.

  1. Bol.com

Op de websites van Bol.com zie je dat de pagina’s zijn ingericht op basis van alle typen MBTI-bezoekers. In het onderstaand voorbeeld heb ik een aantal punten gepakt die de humanistische bezoeker zou aanspreken.

humantische-bezoeker-bol.com

  • Reviews: Zowel bovenaan de pagina wordt direct de waardering getoond als later op de pagina met uitgebreide informatie. Aan dit emotionele aspect (wat vinden anderen?) hecht de humanistische bezoeker veel waarde.
  • “Anderen bekeken ook”: Wederom een emotioneel aspect, “als anderen dit ook bekeken, dan past dit waarschijnlijk ook bij mij”.

 

  1. Opslagman.nl

Voor een klant van ons, Opslagman.nl, zijn we bezig met conversie-optimalisatie voor de website. De headerplaat op de homepage toont direct een menselijk aspect.

humanistische-bezoeker-opslagman.nl

  • Menselijke aspect tonen: Opslagboxen zijn niet het meest aantrekkelijke product om te fotograferen, maar door de situatie er omheen te schetsen wordt de bezoeker sneller getriggerd. Daarnaast is er ook nog een quote naast gezet, wat kan bijdragen aan de betrouwbaarheid van de dienst.

 

  1. Achmea

Duurzaamheid & betrokkenheid bij de rest van de wereld is iets wat de humanistische bezoeker hoog in het vaandel heeft staan. Onderstaande pagina zou dan ook goed passen bij de normen & waarden van de humanistische bezoeker.

humantische-bezoeker-achmea

  • Achmea heeft een aparte pagina, “duurzaamheid”. Deze pagina toont de verschillende projecten waar zij aan bijdragen. Door het toevoegen van menselijke afbeeldingen krijgt de humanistische bezoeker hier sympathie voor en zal eerder geneigd zijn voor Achmea te kiezen dan wanneer zij dit niet zouden tonen.

 

  1. Coolblue

Coolblue toont ook menselijkheid in haar website. Naast regelmatig grappige filmpjes (bekijk bijvoorbeeld hier hoe ze inhaakten op de Pokémon hype) fotograferen ze ook fysieke medewerkers.

humanistische-bezoeker-coolblue

  • Coolblue toont een persoon bij ieder specialisme, zoals printers en netwerk. Het bedrijf verkoopt veel maar laat tegelijkertijd zien dat ze een specialist in plaats van een generalist zijn.
  • Bij veel producten is het mogelijk als je de productdetailpagina opent om direct contact op te nemen met een medewerker van de klantenservice. Ook hier representeert de foto een medewerker van de klantenservice, waardoor het direct een persoonlijk tintje krijgt. Het vertrouwen dat de humanistische bezoeker direct te woord kan worden gestaan en dat het persoonlijk is draagt bij aan het vertrouwen.

 

  1. Corendon

Corendon speelt goed in op de humanistische bezoeker met het welbekende duo “Cor en Don”. Wanneer deze 2 figuren in beeld komen weten de meeste Nederlanders dat het de vliegtuigmaatschappij betreft. Naast een stukje herkenbaarheid is het ook erg persoonlijk naar de bezoeker toe; iets wat de humanistische bezoeker kan waarderen.

humanistische-bezoeker-corendon

  • Corendon maakt het persoonlijk door gezichten achter de organisatie te tonen.

 

Wanneer richt je je website in voor de humanistische bezoeker?

Idealiter richt je je website in voor ieder type bezoeker, tenzij je er zeker van bent dat bijvoorbeeld een type persoonlijkheid je website bezoekt. Om hierachter te komen, is het belangrijk om een doelgroeponderzoek te doen en een Usability-analyse, zodat je kan zien of het verwachte gedrag van je bezoeker overeenkomt met het daadwerkelijke gedrag op de pagina.

Lees ook ons artikel over de spontane bezoeker
Lees ook ons artikel over de competitieve bezoeker
Lees ook ons artikel over de methodische bezoeker

Summary
Humanitsche bezoeker (MBTI): Toon empathie
Article Name
Humanitsche bezoeker (MBTI): Toon empathie
Description
Heb je een webshop? Blijf dan zeker even lezen! Wellicht komt dit artikel goed van pas om de omzet van je webshop te verhogen. Wil je je omzet verhogen van je webshop, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Wellicht dat dit artikel over MBTI: “De humanistische bezoeker” je daarbij helpt.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Koen Paquay
koen@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie