Hoger in Google – Meer websitebezoekers

Hoger in Google – Meer websitebezoekers

Hoger in Google komen zonder daaraan advertentiebudget te besteden? Dat kan! Met deze tips leer je hoe je ervoor kan zorgen dat je Hoger in Google komt met je pagina binnen de organische zoekresultaten. Door middel van zoekmachine optimalisatie kan je hiervoor zorgen. Meer weten? Lees dan snel dit artikel!

Hoger in Google komen is natuurlijk nooit je doel, maar een middel om je uiteindelijke doel te bereiken. Het hoofddoel is (bijna) altijd meer online omzet en dat kan je alleen behalen wanneer je voldoende bezoekers naar je website hebt en een goed conversieratio. Door bovenaan in Google met je zoekresultaat te verschijnen, is de kans groter dat bezoekers op jouw resultaat klikken waardoor je sneller je doel zal bereiken!

Hoger in Google door zoekmachine optimalisatie of zoekmachine adverteren?

Er zijn verschillende manieren om meer bezoekers naar je website te genereren. Dit kan bijvoorbeeld door een gedegen e-mailmarketingstrategie of via zoekmachine marketing. Zoekmachine marketing bestaat uit 2 gedeelten: zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA). In dit artikel ga ik met name in op SEO, maar ik wil wel kort het verschil laten zien.

Zoekmachine adverteren vs. Zoekmachine optimalisatie

Waar je bij SEO geen advertentiekosten betaalt, doe je dit bij SEA wel. Aan de hand van een zoekwoordenonderzoek bepaal je waarop je pagina’s gevonden moeten worden en aan de hand daarvan ga je advertenties inzetten. Bij SEO zorg je ervoor dat je relevante content schrijft over de zoekterm waarop je gevonden wilt worden. In onze werkwijze zorg ik altijd eerst dat je pagina’s organisch goed vindbaar is (SEO) en in stap 2 kan je ervoor kiezen om erop te adverteren. Wanneer de desbetreffende pagina organisch al goed vindbaar is, betaal je namelijk minder kosten per klik. Hoe je een pagina organisch vindbaar maakt en daarmee hoger in Google komt, vertel ik je verder in dit artikel.

Wil je meteen aan de slag met het verbeteren van de vindbaarheid van je website? Download hier het gratis Zoekmachine Optimalisatie kennispakket! 

Tips om de vindbaarheid van je pagina te verbeteren waardoor je hoger in Google komt

Alleen een website lanceren en daarmee achterover leunen en wachten tot de bezoekers langskomen, werkt niet. Zoekmachines zoals Google hebben miljoenen pagina’s in hun index (een soort van opslag waarmee pagina’s worden onthouden), waardoor je meer moeite zal moeten doen om daadwerkelijk gevonden te worden. Met deze tips geef ik je handvatten hoe je een begin kan maken om met je website hoger in Google te komen.

Hoger in Google

Tip 1: Zorg voor een goede technische basis

Bij het ontwikkelen van je website begint het werk pas. Google’s missie is om “alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken”. De gebruiker staat hierbij dus voorop. Om ervoor te zorgen dat jouw website universeel toegankelijk en bruikbaar is, is het belangrijk om rekening te houden met een paar zaken. De volgende zaken zijn randvoorwaardelijk om ervoor te zorgen dat jij met je pagina’s niet verdwijnt in de zoekresultaten:

  1. Je website is responsive (gebruiksvriendelijk op alle type apparaten en schermen)
  2. Je website heeft een snelle laadtijd (doe hier een website speedtest)
  3. Je website heeft een SSL certificaat
  4. Je website heeft een XML Sitemap
  5. Je website is gebruiksvriendelijk voor de gebruikers (Download op deze pagina een checklist met een aantal no-brainers op het gebied van conversie optimalisatie)

Naast deze essentiele punten zijn er nog meer zaken welke van belang zijn voor een goed functionerende website. Wil je weten welke dat zijn? Download dan onze gratis SEO kennispakket!

Tip 2: Zorg dat zoekmachines je website kunnen bereiken

Een nieuwe website wordt niet direct gevonden in de zoekmachines. Om ervoor te zorgen dat zoekmachines je website kunnen vinden, is het belangrijk dat er ergens anders een verwijzing naar je website is.

In de eerdere tip gaf ik aan dat het belangrijk is om een XML Sitemap te installeren. Deze sitemap geeft de hiërarchie binnen je website weer en daarmee richting aan zoekmachines om de pagina’s op te nemen in de index. Deze sitemap wordt normaliter automatisch bijgewerkt wanneer je nieuwe pagina’s toevoegt of verwijdert.

In een eerder artikel heb ik je al uitgelegd dat je een website niet kan aanmelden bij Google. Wel zijn er een aantal zaken die er, naast het implementeren van een sitemap, eraan bijdragen dat de pagina’s sneller worden opgenomen in de index van de zoekmachine.

Het gebruik van Google Search Console (voorheen Google Webmastertools) geeft je inzicht in je organische zoekverkeer én kan indexeringsverzoeken doorgeven aan zoekmachines. Door je sitemap toe te voegen aan je search console account en je pagina’s te fetchen als Google zorgt ervoor dat je pagina’s sneller in overweging worden genomen door de zoekmachine. Ik zeg er expliciet bij in overweging nemen, omdat dit geen garantie is, het is slechts een indexeringsverzoek.

Hoger in Google met search console

Tip 3: Zorg voor een gedegen zoekwoordonderzoek

Gevonden worden op belangrijke zoektermen is essentieel, maar hoe weet je nou welke zoektermen belangrijk zijn? Wanneer je doelgroep (of überhaupt een gebruiker) niet zoekt op zoektermen waarvoor jij je website hebt geoptimaliseerd, is het zonde van je tijd. Geen zoekvolume betekent namelijk geen bezoekers, hetgeen waarvoor je juist optimaliseert.

Met een zoekwoordonderzoek bepaal je het zoekvolume en de concurrentie op bepaalde zoektermen. Google Trends, Google Ads KeywordPlanner en Ubersuggest zijn hiervoor handige tools. Wanneer je je longlist van zoektermen hebt gefilterd naar een shortlist, is het belangrijk om te bepalen voor welke zoektermen je de website het eerste gaat optimaliseren. Een zoekmachine optimalisatie strategie kost tijd en je staat niet de volgende dag al hoger in Google. Prioriteiten stellen is belangrijk en ik doe dit aan de hand van 4 factoren:

  • Zoekvolume: Hoe vaak wordt er maandelijks op gezocht?
  • Concurrentie: Hoeveel concurrentie is er op dit zoekwoord?
  • Huidige positie: Word je er helemaal niet op gevonden of scoor je al bovenaan in Google op deze zoekterm?
  • Relevantie: Hoe relevant is deze zoekterm voor je doelgroep en sluit deze aan op je website?

Door aan deze 4 factoren wegingen te hangen, kan je beter prioriteiten stellen en effectiever resultaat behalen.

In onze zoekmachine optimalisatie training én basis online marketing training leren we je dit proces. Meld je daarom direct aan om één van deze trainingen bij te wonen!

Tip 4: Optimaliseer je pagina’s om hoger in Google te scoren

Wanneer je eenmaal je zoektermen hebt bepaald, is het belangrijk dat je pagina’s hierop gevonden worden. Om dit te realiseren, zijn er een aantal factoren van belang waaraan de content moet voldoen:

  • Zorg voor een duidelijke sitestructuur en zorg voor duidelijke categorieën, taxonomieën, cornerstone content en een duidelijke interne linkstructuur
  • De content dient relevant te zijn voor je bezoeker
  • Schrijf voor de bezoeker en de zoekmachines volgen
  • Zorg dat zoekterm(-synoniemen) worden verwerkt in o.a. de url, koppen, bodytekst en meta data

Tip 5: Zorg voor online autoriteit

Google hecht waarde aan autoriteit van pagina’s. Autoriteit verkrijg je doordat externe sites naar jouw website als bron verwijzen. Voorheen was iedere link even belangrijk en kon je vanaf allerlei websites links verkrijgen. Tegenwoordig is dit echter wat lastiger door een aantal zoekmachine updates. Zoekmachines hechten meer waarde aan kwaliteit dan kwantiteit, waardoor met name links vanaf externe, relevante websites daadwerkelijk meer waarde opleveren.

Een handige tool voor het bepalen van je domein- en pagina-autoriteit is de MozBar. Het proces met het verkrijgen van relevante links wordt linkbuilding genoemd.

Tip 6: Boost je social media

Met deze tip borduur ik eigenlijk voort op tip 5. Social media draagt bij aan je online autoriteit, dus zorg ervoor dat je op de juiste kanalen (waar je doelgroep aanwezig is) gevonden wordt. Een uitgebreid doelgroeponderzoek hieraan voorafgaand is essentieel. Bied bezoekers daarnaast de kans om artikelen te delen via social media.

Naast het opbouwen van autoriteit zorgt social media tevens voor meer naamsbekendheid en draagt het bij aan een branding strategie. Meer weten over branded content? Lees dan dit artikel.

Tip 7: Maak gebruik van handige SEO tools om werk te besparen

Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dat wil toch iedereen? Wanneer je gebruik maakt van een aantal tools kan je je werk efficiënter uitvoeren waardoor je meer resultaat kan boeken in minder tijd. Met (onder andere) deze tools bespaar je jezelf een hoop tijd en hoef je niet zelf al het werk te doen:

  • Search console
  • Google Analytics
  • SEMRush
  • Screaming Frog
  • Ubersuggest

Naast deze tools zijn er nog veel meer tools die je het leven gemakkelijker maken. Bekijk op deze pagina welke tools voor het meten van jouw KPI’s van toepassing kunnen zijn. 

Tip 8: Verlies geen posities

Wanneer je eenmaal goede zoekwoordposities hebt behaald en je staat bovenaan in Google, wil je natuurlijk deze posities blijven handhaven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan de posities namelijk weer net zo gemakkelijk verliezen als de manier waarop je ze hebt behaald. Er zijn verschillende redenen waardoor je posities kan verliezen:

  • De concurrentie is gestegen op de zoekterm en je concurrent heeft relevantere content op z’n pagina waardoor deze hoger in Google scoort dan jij
  • Je hebt “black hat SEO” uitgevoerd waardoor je wordt afgestraft door Google (denk aan het verkrijgen van spammy links)
  • Je hebt je website naar een ander domein gemigreerd waardoor je opnieuw autoriteit moet opbouwen

hoger in google - redirect mapping

Het is belangrijk om je posities te blijven monitoren en je sitestatistieken erbij te pakken om te achterhalen of hetgeen dat jij biedt relevant is door de bezoeker. Blijf zover mogelijk weg van louche praktijken die niet bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van de bezoeker om penalty’s door Google te voorkomen.

Wanneer je je website migreert, is het ook belangrijk om url’s te redirecten. Hierbij geef je als het ware een ‘adreswijziging’ door aan zoekmachines waardoor je niet de volledige autoriteit verliest. Wil je je bezoeker niet het bos in sturen en een flinke daling maken in posities? Dan raad ik je altijd aan een SEO migratie uit te voeren. Op deze pagina lees je hoe een dergelijk proces eruit ziet.

Tip 9: Optimaliseer de conversie van je zoekresultaten (CTR verhogen)

Sta je bovenaan in Google? Mooi, maar dat betekent niet dat je nu achterover kan gaan leunen. Dat jouw zoekresultaat hoger in Google staat betekent niet automatisch dat de bezoeker nu op jouw zoekresultaat klikt. Om ervoor te zorgen dat jouw resultaat aantrekkelijk genoeg is, is het belangrijk om data erop na te slaan.

In Google Analytics kan je het aantal bezoeken op de pagina achterhalen per kanaal. Wat is de gemiddelde bezoektijd van de pagina? Hoe hoog is het bouncepercentage? Allemaal indicatiefactoren die bijdragen in hoeverre een pagina aansluit bij de verwachtingen van de bezoeker. Om zowel de CTR (doorklik percentage vanuit zoekresultaten) én de conversie op de pagina te verhogen, heb ik een aantal tips voor je.

  • Zorg dat je meta data aansluit op het zoekgedrag van je bezoeker
  • Voeg evt. vinkjes toe om meer zichtbaarheid te genereren in zoekmachines
  • Voeg structured data toe aan je pagina’s zodat je zoekresultaten verrijkt kunnen worden met rich snippets
  • Zorg voor relevante content waardoor je mogelijk een featured snippet resultaat ontvangt, waardoor je prominenter wordt getoond in de zoekresultaten

wat is omnichannel - featured snippet

Voorbeeld van een featured snippet in zoekmachines

  • Zorg dat je pagina aansluit bij het zoekgedrag van de bezoeker én je meta description
  • Plaats een call to action om een conversie te genereren op websitepagina

Ga aan de slag om hoger in Google te komen

Zoals je in deze 9 tips al hebt kunnen lezen kost een zoekmachine optimalisatie strategie met name veel tijd. Dit is echter wél de basis voor een goed vindbare website en zorgt voor veel autoriteit. Wil je weten hoe je zelf hiermee aan de slag kan gaan? Meld je aan voor onze basis online marketing training óf specialistische SEO training.

Summary
Article Name
Hoger in Google
Description
Hoger in Google scoren zonder hieraan mediabudget te spenderen? Ik vertel je in dit artikel hoe je kan zorgen voor ✅ een hogere positie ✅ meer bezoekers ✅ meer online omzet!
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie