24 apr Adverteren op het Google Display Netwerk
Google Display Netwerk (ook wel GDN genoemd) is een verzameling websites waarop betaalde online advertenties worden weergegeven. Via dit netwerk kun je als adverteerder ongeveer 90% van alle Nederlandse internet gebruikers bereiken. Door middel van gerichte advertenties voor specifieke doelgroepen bepaal je zelf wie jouw advertentie wél en niet te zien krijgen. Zowel kleine als hele grote websites (zoals YouTube, Gmail, etc) zijn bij dit Google netwerk aangesloten.
Benieuwd wat je allemaal kunt met Google Display Netwerk én wat het bereik van je advertentie is? Ik leg het je stap voor stap uit in deze blog.
Zoekcampagnes v.s. displaycampagnes
Via je Google Ads account kun je heel eenvoudig gebruik maken van het Google Display Netwerk. Heb je nog geen Ads account? Maak dan hier je eigen account aan.
Google Ads heeft twee verschillende advertentiemethoden:
Google Zoeknetwerk (Zoekcampagnes)
Adverteer je via het Google Zoeknetwerk? Dan wordt jouw (tekst)advertentie getoond wanneer een gebruiker een bepaalde ‘zoekterm’ invoert bij Google, Google Shopping, Google Afbeeldingen en Google Maps. Deze betaalde zoekopdrachten worden boven de organische zoekresultaten getoond. Het gemiddelde conversiepercentage ligt vrij hoog bij het Google Zoeknetwerk, omdat de betaalde zoekresultaten goed aansluiten bij de zoekintentie van de bezoeker.
Voorbeeld: Je bent online op zoek naar nieuwe schoenen. Je typt een zoekterm in en voila, je krijgt direct een hele hoop relevante opties waar je schoenen kunt kopen. Keuze genoeg!
Veel marketeers werken met het zoeknetwerk, omdat je per klik betaalt. Dit maakt het resultaat van jouw investering (ROI) erg inzichtelijk. Een nadeel van het zoeknetwerk kan zijn dat je uitsluitend gebruik kan maken van tekst. Afbeeldingen en video’s zijn niet mogelijk.
Google Display Netwerk (Displaycampagnes)
Adverteer je via het Google Display Netwerk? Dan maak je géén gebruik van een zoeknetwerk, maar adverteer je op andere websites. Deze betreffende websites hebben aangegeven dat ze advertenties via Google Ads toelaten op hun sites. Daarmee zijn ze ‘partner’ van Google (displaypartners), vandaar de naam Google Display. Bij een displaycampagne is het bereik erg groot (veel potentiele) klanten, maar ligt het conversiepercentage wat lager. Het doel is vaak om de naamsbekendheid te vergroten. Een voordeel van het display netwerk is dat je zowel met tekst als met beeld en video kan adverteren. Vaak worden er banners gebruikt.
Direct zelf aan de slag met zoekmachine adverteren? Download het gratis kennispakket met handige tips en checklists!
voor- en nadelen van Google Display Netwerk
Voordelen
- Snel en groot bereik van (potentiële) klanten
- Uitgebreide targeting mogelijkheden
- Gebruik video/beelden i.p.v. alleen tekst
- Het is mogelijk om je advertenties op websites te tonen waar jouw doelgroep zich bevindt
Nadelen
- Conversiepercentage ligt vaak lager dan bij zoekcampagnes
- Moeilijk onderscheiden met jouw advertentie
Wat zijn de mogelijkheden van Google Display Netwerk?
Het Google Display Netwerk is erg uitgebreid: daarom is het belangrijk om goed te weten op welke doelgroep je je wil richten. Hier komt het toverwoord ‘targeting’ om de hoek kijken. Google heeft een aantal verschillende methoden voor targeting:
- Zoekwoorden targeting (o.b.v. zoekwoorden): Dit werkt op dezelfde manier als een zoekcampagne en is gebaseerd op zoekwoorden.
- Domein targeting: Je selecteert de domeinnamen waar je graag je advertenties wilt tonen.
- Interesse targeting: Gericht op de individuele interesses van mensen, gedefinieerd door Google.
- Publiek targeting (i.c.m. remarketing): Je richt je op een eerder bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld mensen die eerder je website hebben bezocht.
- Onderwerp targeting: Je kunt een groep van websites selecteren die over een bepaald onderwerp gaan.
- Demografie targeting: Je kunt je advertentie richten op mensen van een bepaalde leeftijd, geslacht, etc.
Hoe bepaal je welke manier van targeting het beste werkt? TESTEN, TESTEN, TESTEN! Kijk welke van de opties het meeste oplevert en ga daarmee verder.
Wat kost adverteren via Google Display?
Je kunt zelf kiezen welke momenten van betaling het beste passen bij jouw campagne:
- Zichtbare vertoningen: Je betaalt hier bij elke 1.000 zichtbare vertoningen (CPM). De advertentie moet minimaal één seconde of langer worden vertoond.
- Klikken: Dit werkt hetzelfde als het CPC principe bij het zoeknetwerk. Je betaalt wanneer er op je advertentie wordt geklikt.
- Conversie: Hier betaal je alleen wanneer er daadwerkelijk één of meerdere conversies zijn geweest.
Zelf aan de gang met Google Display? Dat kan!
De beste manier om de achter de mogelijkheden van Google Display te komen, is om er zelf mee aan de slag te gaan! Wil je graag nog meer leren over Google Ads (SEA) in het algemeen? Volg dan onze super praktische Google Ads training.


Geen reactie's