23 jul Google Analytics uitleg
Google Analytics is een gratis analyseprogramma van Google om verschillende statistieken op de website bij te houden. Zo kan je bijvoorbeeld achterhalen vanuit welk kanaal je bezoekers komen, welke route ze doorlopen op je website en wat het conversieratio op je website is. (De verhouding bezoekers dat een actie heeft afgerond ten opzichte van het totale aantal bezoekers op je website afgezet).
Dit is slechts een kleine greep van statistieken die je kan meten binnen Google Analytics. Wil je weten hoe Google Analytics precies werkt en hoe je het juist inricht? Lees dan snel verder in ons artikel over onze Google Analytics uitleg!
De basis: Google Analytics uitleg
Wat is Google Analytics? Google Analytics is een gratis softwareprogramma van Google om statistieken van een website te verzamelen en weer te geven in verschillende grafieken, tabellen en andere overzichten. Het doel van dit programma is de websitebeheerder inzicht te geven in bezoekersstromen, verkeersbronnen en conversies op de website.
Stap 1: de implementatie van Google Analytics
Voordat je kan starten met het meten van je data in Google Analytics, dien je dit eerst in je website te implementeren. Ik leg je uit op welke manieren dit mogelijk is:
- In de code van de website plaatsen (wanneer je dit zelf niet kan implementeren, kan je je webbouwer vragen dit te laten uitvoeren)
- Via Google Tag Manager: Google Tag Manager is een programma om stukjes code te implementeren in je website. Google Tag Manager hoeft slechts eenmalig geïmplementeerd te worden in de broncode, vervolgens kan je losse scripts (zoals Google Analytics & Hotjar) toevoegen aan Google Tag Manager zonder tussenkomst van een webbouwer. Hoe schoner je broncode is, hoe sneller je website overigens is.
Stap 2: Google Analytics uitleg: de verschillende tabjes
Wanneer je een account hebt aangemaakt bij Google Analytics en juist hebt geïmplementeerd in de code, kan je inloggen met je Gmail adres in Google Analytics. Je ziet hier de volgende tabjes aan de linkerkant:
- Homepage
- Aanpassing
- Realtime
- Doelgroep
- Acquisitie
- Gedrag
- Conversie
- Beheerder (tandwiel onderaan)
Hieronder licht ik per tab toe wat dit inhoudt en welke data je kan meten met mijn Google Analytics uitleg.
Homepage
De homepage toont een overzicht van het account met een aantal standaard statistieken op basis van de afgelopen 7 dagen. Denk hierbij aan het aantal gebruikers en sessies, bouncepercentage en sessieduur.
Aanpassing
Onder ‘aanpassing’ vind je dashboards, aangepaste rapporten, opgeslagen rapporten en aangepaste meldingen. Alle data die je in één overzicht gemakkelijk en snel wilt delen of inzien, kan je hierin personaliseren. Onder het tabje dashboards kan je verschillende dashboards maken met daarin statistieken verwerkt tot tabellen en grafieken. Een ander programma van Google dat ook gekoppeld is aan Analytics, Google Datastudio, kan je ook dashboards opmaken die er visueel een stuk aantrekkelijker zijn. Wanneer je dashboards opmaakt voor je klanten kan je je eigen logo én dat van je klant toevoegen zodat ze een dashboard ontvangen in de eigen stijl.
Visuele weergave in Google Analytics vs. Google Datastudio
Onder aangepaste rapporten ga je nog een stap verder; je kan verschillende statistieken met elkaar combineren om bijvoorbeeld obstakels uit je website te halen, denk aan type browser (bijv. Google Chrome) in combinatie met het type apparaat (bijvoorbeeld Iphone X) waarop een conversie obstakel blijkt te zitten. Het achterhalen van zulke obstakels is echter wel micro-managen van obstakels, hier ben je pas wanneer je al langdurig in het conversie optimalisatie traject zit.
Wanneer je binnen Analytics een rapport interessant vindt, kan je dit opslaan en dan wordt dit automatisch getoond bij opgeslagen rapporten.
Bij aangepaste meldingen kan je een melding laten maken bij een gebeurtenis die voor jou belangrijk is. Wanneer bijvoorbeeld een nieuwe actie loopt waarbij veel bezoekers in één keer je website gaan bezoeken, kan je een melding instellen bij een bepaald bezoekersaantal zodat je kan monitoren of je website (of webshop) onder deze omstandigheden juist blijft presteren.
Realtime
Binnen Google Analytics heb je de mogelijkheid om realtime bezoek te achterhalen binnen de website. Normaliter komt data binnen Google Analytics pas een paar uur laten bij je statistieken te staan. Wanneer je een campagne uitstuurt en direct wilt weten wat dat op dat moment oplevert of je wilt een functionaliteit testen (bijvoorbeeld een conversie die je hebt ingesteld – hier ga ik later nog op in) kan je dit testen binnen de verschillende functionaliteit van het kopje realtime.
Doelgroep
Net als bij een fysieke winkel wil je achterhalen wie je klant is. Dit kan je achterhalen door ze bijvoorbeeld te laten inschrijven op de nieuwsbrief of door een klantenkaart aan te maken. Gelukkig is dit online ook mogelijk. Onder de tab doelgroep krijg je antwoord op onder andere de volgende vragen:
- Wat is de leeftijd?
- Waar komen ze vandaan (geografisch)
- Wat is het geslacht?
- Waar liggen de interesses?
Deze data wordt opgehaald vanaf het Gmail adres waarmee ze zijn ingelogd (indien ze dat hebben), het netwerk- en de voorkeursinstellingen. Let op: de doelgroeprapporten zijn niet standaard ingesteld in Google Analytics, deze moet je wel eerst aanzetten voordat je de informatie kan ontvangen.
Acquisitie
Wanneer je een winkel hebt maar niemand weet het bestaan er vanaf en je bevindt je niet op een drukke locatie, zullen bezoekers je niet vinden. Ook wanneer je online een nieuwe website begint is alleen de domeinnaam registreren en website aanmaken niet voldoende. Om gevonden te worden zal je via verschillende kanalen je aanwezigheid moeten promoten. Via acquisitie kan je de kanalen achterhalen waarbij je bezoeker binnenkomt. Dit zijn een aantal voorbeelden van dergelijke kanalen:
- Organisch (via de onbetaalde zoekresultaten, dat kan je vergroten via zoekmachine optimalisatie – SEO)
- Door te adverteren in zoekmachines (bijvoorbeeld door Google Ads)
- Via e-mail
- Via social media kanalen
- Direct (bijv. door direct te navigeren naar markating.nl)
Door inzicht te krijgen in het verkeer per kanaal kan je je mediabudget effectiever inzetten en sturen op een betere ROI.
Gedrag
Hoe gedraagt je bezoeker zich in de winkel? Loopt ‘ie even naar binnen om inspiratie op te doen? Welke producten houdt ‘ie vast? Vraagt ‘ie om informatie of is de bezoeker weer direct weg? Dit zijn allemaal vragen die je kan beantwoorden door de tab ‘gedrag’ binnen Analytics te raadplegen. Belangrijke zaken die je kan achterhalen:
- Welke pagina’s heeft de bezoeker bezocht?
- Welke zoekopdrachten doet de bezoeker on-site? (indien er een interne zoekbalk aanwezig is?)
- Welke route doorloopt je bezoeker door de site?
Conversies
Je hebt natuurlijk niet voor niets een website, je wilt dat de bezoeker een doel uitvoert. Wat dat doel is, hangt af van hetgeen dat je aanbiedt. Dat kan contact opnemen zijn, een offerte aanvragen of een aankoop in een webshop doen. Onder conversies kan je je conversieratio achterhalen: het aantal bezoekers dat heeft geconverteerd ten opzichte van het totale aantal bezoekers. Je kan nog veel verder gaan door te kijken hoe de funnel voorafgaand aan de conversie is verlopen of bekijken welk kanaal het meest heeft bijgedragen aan een conversie. Hoe je een doel instelt in Google Analytics, vertel ik je verderop in dit artikel.
Stap 3: Google Analytics juist instellen
Om ervoor te zorgen dat je optimaal je statistieken kan meten, is het belangrijk dat je een aantal zaken juist instelt. Dit zijn de volgende zaken:
- Aparte weergaven maken om je eigen IP uit te filteren
Op deze manier wordt je dataverkeer schoner doordat je je eigen bezoeken niet meetelt. Daarnaast kan je in de ongefilterde weergave alsnog tests doen en deze volgen in realtime
- Accountinstellingen juist inladen
In verband met de AVG-wetgeving is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste gegevens afschermt en niet deelt. Dit kan binnen de accountinstellingen van je account
- Doelen instellen
Je kan op verschillende manieren doelen instellen, bijvoorbeeld een paginaweergave als conversie laten meetellen (dit is bijv. een pagina achter een formuliertje) of een klik op een contactbutton.
Deze en andere belangrijke instellingen kan je aanpassen via beheerder (tandwieltje aan de onderkant). Wil je Analytics direct goed instellen? Download dan onze gratis Google Analytics handleiding via onderstaand formulier met een handige Google Analytics uitleg.
Hopelijk kan je zelf vooruit naar aanleiding van deze Google Analytics uitleg. Mocht je toch nog vragen hebben óf wil je dieper ingaan op Google Analytics? Volg een Google Analytics training! Collega Menzo vertelt in zijn artikel hoe een dergelijke Google Anaytics cursus eruit ziet!


Geen reactie's