12 okt Google Analytics instellen: 5 basisinstellingen
Google Analytics instellen? Met deze 5 basisinstellingen zorg je ervoor dat je meer inzicht verkrijgt uit Google Analytics. In dit artikel geven we je 5 tips om Google Analytics juist in te stellen. Google Analytics is een gratis tool van Google die je veel inzichten over je bezoekers geeft. In dit blogartikel leggen we uit welke instellingen noodzakelijk zijn om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van Google Analytics.
1. Google Analytics instellen: dataverkeer filteren
Wanneer je je website hebt gemaakt, wil je aan de ‘voorkant’ bekijken hoe deze eruit ziet. Het is belangrijk om je eigen bezoeken (privé en zakelijk) uit te sluiten van de statistieken. Je sluit je eigen bezoeken uit door het IP-adres per netwerk uit te sluiten. Via www.watismijnip.nl kan je je eigen IP-adres opzoeken om uit te sluiten.
Wanneer je je eigen verkeer niet uitsluit, zorgt dit voor een vertekend beeld in je bezoekersstatistieken. Zorg er daarom voor dat iedereen binnen het bedrijf is uitgefilterd, zodat je statistieken kloppen.
Je kunt vervolgens je dataweergaven filteren zodat je het verschil tussen de gefilterde en niet-gefilterde weergave kunt zien. Naast jezelf en het bedrijf is het ook handig om klanten (indien van toepassing) uit te filteren. Dit geldt met name voor online marketing bureaus of webbouwers.
Via beheer > filters kan je deze uitsluiten in Google Analytics
2. Spam uitsluiten
Bijna ieder account krijgt ermee te maken: spamverwijzingen. In het artikel over linkbuilding hebben we al eerder besproken over het belang van verwijzende websites. Deze moeten kwalitatief van aard zijn willen ze iets positiefs bijdragen aan je SEO ranking. Het mag duidelijk zijn dat spamverwijzingen hier niet aan bijdragen. Deze spamverwijzingen zijn o.a. te herkennen aan een bouncepercentage van 100% met een gemiddelde sessieduur van 0 seconden.
Om je statistieken zo schoon mogelijk te houden, is het het beste om deze spamverwijzingen uit te sluiten, via de spamfilter. De spambots zijn continu in ontwikkeling, check dus regelmatig of je meetresultaten niet worden beïnvloed door spambots. Anders zullen de nieuwe spambots handmatig uitgesloten moeten worden.
Via beheer > alle filters kan spam uitgesloten worden
3. Zoekopdrachten bijhouden
Wanneer je website een zoekfunctie heeft, is het slim om deze zoekopdrachten op je website bij te houden. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat bezoekers je pagina’s niet gemakkelijk kunnen vinden in de navigatie of zoeken naar producten of diensten die je niet aanbiedt. Andersom kun je ook zien of producten die je juist veel aanbiedt wel gezocht worden. Aan de hand hiervan zou je je aanbod kunnen aanpassen of je website kunnen herinrichten.
Ga eerst na hoe je zoekopdracht wordt benoemd in de url van je website. Doe bijvoorbeeld een test zoekopdracht in je eigen website. Bijvoorbeeld:
Je ziet nu hetgeen dat wordt aangeduidt door de url: namelijk s. Vervolgens kan je deze zoekopdracht parameter toevoegen aan Analytics:
Ga naar beheer > instellingen (onder property weergaven)
Zet “site search” aan Voeg hier de s toe om interne zoekopdrachten te analyseren
Via Gedrag > Zoekopdrachten op site kan je deze zoektermen inzien
4. Google Analytics instellen met conversiedoelen
Conversiedoelen zijn voor iedere website anders. Het kan bijvoorbeeld het afrekenen van een product, een nieuwsbrief inschrijving of een aanmelding voor een spaarprogramma zijn. Afhankelijk van het doel van de website bepaal je conversies en hang je hier waardes aan.
Via conversies > doelen kan je eenvoudig je conversiedoelen instellen.
Voorbeeld doelen instellen Google Analytics aan de hand van een bedankpagina:
Let op: Zorg hiervoor dat je een bedankpagina hebt.
- Klik op “nieuw doel”
- Geef je doel een naam (bijvoorbeeld “contactaanvraag”)
- Kies als type “bestemming” en klik op “doorgaan”
- Bij doeldetails voeg je bestemming “gelijk aan” en dan het dynamische deel van de url toe (bijvoorbeeld /bedankt als dat je bedankpagina is)
- Waarde en trechter kan je toevoegen mits relevant, in dit geval bespreek ik alleen de basis
- Vervolgens kan je het doel controleren door te klikken op “dit doel verifieren”. Klik vervolgens op “opslaan” en je doel staat erin.
- Via conversies > doelen > overzicht kan je het aantal ingevulde formulieren bekijken (door het aantal bezoekers op de bedankpagina te meten).
5. Annotaties
Je website zal hoogstwaarschijnlijk pieken en dalen in bezoekersaantallen kennen. Met name als je actie onderneemt, is de kans groot dat je onder je bezoekers een grote piek zal zien. Wanneer je zulke acties op vaste tijden inzet, is het handig om annotaties toe te voegen in Google Analytics op deze dagen. Op deze manier houd je het overzicht en wordt een piek of dal in de bezoekcijfers meteen verklaard.
Onder iedere grafiek in Google Analytics kan je eenvoudig een nieuwe annotatie aanmaken:
Google Analytics instellen? Hopelijk heb je met dit artikel voldoende input om zelf aan de slag te gaan. Mocht je toch wat hulp willen, volg een Google Analytics training óf download onze gratis Google Analytics handleiding.


Geen reactie's