08 mei Google Analytics doelen instellen in 7 stappen
Google Analytics inzetten voor jouw website en/of webshop is van essentieel belang. Het betreft een tool van Google waarmee je alle benodigde statistieken kunt inzien van jouw platform. Google Analytics kent vele opties, één van deze opties is Google Analytics Doelen. Helaas laten veel websites het na om doelen in te stellen. Deze instelling is echter noodzakelijk om te bepalen of jouw campagne’s en/of resultaten goed zijn.
Wat is Google Analytics?
Google Analytics is een software programma waarmee je alle statistieken van websites kunt meten. De software is gratis en door iedere website eigenaar en/of beheerder te gebruiken. Om het optimale resultaat uit je website te halen is het juist inzetten van Google Analytics noodzakelijk.
Vrijwel alle statistieken zijn te meten. Zo is het mogelijk om alle activiteiten op je website te meten, maar ook vanaf en naar je website. Zo zijn er statistieken over het gebruik van je website in te zien, maar ook statistieken over je doelgroep. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Doelgroep
- Leeftijd van je bezoekers.
- Geslacht van je bezoekers.
- Interesse van je bezoekers.
- De locatie van je bezoekers.
- De taal van je bezoekers.
- Wat voor apparaat ze gebruiken; een laptop, tablet en/of smartphone.
- Wat voor browser ze gebruiken; Chrome, Safari, Edge, Firefox en/of Internet Explorer.
Website gebruik
- Via welke kanalen komen de bezoekers binnen?
- Wat zijn de meest bezochte pagina’s van je website?
- Welke pagina’s worden nauwelijks bezocht?
- Wat is het uitstappercentage van een betreffende pagina of complete website?
- Hoe hoog is het bouncepercentage van een pagina?
- Wat is de gemiddelde laadtijd van pagina’s?
Naast de bovengenoemde voorbeelden zijn er nog meer mogelijkheden met Google Analytics. Om optimaal gebruik te maken van de statistieken, is het van belang om deze te koppelen aan vooraf bepaalde doelstellingen. Zo kun je precies meten of je de juiste resultaten behaald met jouw website(s). Deze doelstellingen kun je bepalen aan de hand van de optie ‘Doelen’ in Google Analytics.
Wat zijn doelen in Google Analytics?
Het is onmogelijk om een juiste analyse van je website te maken wanneer er geen vooraf bepaalde doelstellingen zijn ingesteld. Iedere website heeft een bepaald doel. Voorbeelden hiervan zijn het halen van een X aantal bezoekers per maand of een X aantal verkopen per week.
Middels doelen kun je meten of de resultaten van je website succesvol zijn en hier vervolgens op inspelen door je doelen te wijzigen en aan te scherpen. Wij adviseren om de doelen altijd SMART te maken. Hierdoor worden de doelen nóg concreter en zijn ze meetbaar. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.
Google Analytics doelen maken en bewerken
Wil je weten hoe je voor je eigen website doelen opstelt en deze vervolgens bewerkt? Hieronder een kort stappenplan waarbij je jouw persoonlijke doelen kunt instellen:
Stap 1. Open jouw Google Analytics account
Ga naar Google Analytics en meld je website aan.
Stap 2. Ga naar ‘Beheer
Selecteer het juiste Google Analytics account, de juiste Property en de juiste Dataweergave en klik vervolgens linksonder op ‘Beheerder’.
Stap 3. Kies onder weergave voor de optie ‘Doelen’
Stap 4. Klik op ‘Nieuw doel’
Stap 5. Doelconfiguratie
Bepaal wat je doel is en kies de juiste optie, klik vervolgens op ‘Doorgaan’. Je kunt kiezen uit twaalf verschillende doelen, deze doelen zijn verdeeld over vier categorieën. Hierbij een korte uitleg over ieder doel:
- “Een bestelling plaatsen”: Het aantal bestellingen/sales op de betreffende website bijhouden.
- “Een account maken”: Aantal aanmeldingen en/of inschrijvingen bij een online account.
- “Contact opnemen”: Wanneer en hoe vaak de contactgegevens van de website/organisatie zijn bekeken.
- “Recensies lezen”: Hoe vaak de recensies van een website zijn gelezen.
- “Laten terugbellen”: Aantal telefoongesprekken dat is aangevraagd.
- “Live chatten”: Aantal chatgesprekken geopend door bezoekers.
- “Bijwerken”: Aantal downloads op de website.
- “Informatie vergelijken”: Aantal keren dat opties, functies en/of producten zijn vergeleken.
- “Toevoegen aan favorieten”: Hoe vaak een pagina en/of product is toegevoegd aan een favorietenlijst.
- “Media afspelen”: Aantal keren dat er media is afgespeeld zoals video’s, foto’s en/of diavoorstellingen.
- “Delen/social media”: Aantal keren dat een artikel is gedeeld via een social media kanaal.
- “Aanmelden”: Het aantal inschrijvingen op een nieuwsbrief.
Naast de bovengenoemde doelen zijn er nog twee andere opties; de ‘Slimme doelen‘ en ‘Aangepaste doelen‘.
Google Analytics slimme doelen en alternatieven doelen
Wanneer Google Adwords adverteerders nog over te weinig historie en conversies beschikken om de optimalisatietool van Google Ads te gebruiken, kunnen zij ‘Slimme doelen’ inschakelen. Een optimalisatietool van Google Ads is bijvoorbeeld het automatisch bieden.
Wanneer je gebruik maakt van slimme doelen, dan geeft Analytics automatisch een score aan de bezoekers. De ‘meest waardevolle’ bezoekers worden hierbij omgezet in een slim doel. De slimme doelen zijn ideaal om in de beginfase je Google Ads te optimaliseren.
Tot slot heb je ook nog de optie om zelf een doel-op-maat te maken onder ‘aangepaste doelen’, dit doel is persoonlijk voor jouw eigen website.
Hieronder een weergave van de doelconfiguratie:
Stap 6. Doelbeschrijving + doeldetail invullen
Naam
Ieder doel kun je een eigen tenaamstelling geven. We adviseren hierin om een goede naam te geven waarin het direct duidelijk is wat de bedoeling is van het betreffende doel. De naam wordt automatisch bepaald door het doel dat je hebt gekozen, je kunt er ook voor kiezen om het zo te laten staan.
Doelruimte ID
Het is mogelijk om id’s toe te kennen aan verschillende doelen. Deze optie is pas van belang op het moment dat je meerdere doelstellingen hebt. Het toekennen van ID’s zorgt voor overzicht en orde over meerdere doelen.
Type doelstelling
Bij de optie type doelstelling heb je vier verschillende keuzes waar je uit kunt kiezen:
Bestemming
Met de optie ‘Bestemming’ kun je een bestemmingspagina opgeven. Dit kan bijvoorbeeld een landingspagina zijn nadat de klant een bestelling heeft voltooid. Zo kun je precies meten hoeveel bestellingen er in een bepaalde periode zijn geplaatst. Dit kan een landingspagina (bestemmingspagina) zijn voor verschillende doelen.
Duur
Met de optie ‘Duur’ kun je meten hoe lang een bezoeker op een betreffende pagina blijft. Wanneer jij aan de hand van websiteduur jouw doelen wilt bepalen, dien je hier het gewenste termijn in te vullen.
Pagina’s/schermen per sessie
Met ‘Pagina’s/schermen per sessie’ meet je de betrokkenheid van je websitebezoekers. Door deze optie de gebruiken meet je hoe vaak een bezoeker per sessie een X-aantal pagina’s bezoekt.
Gebeurtenis
Ben je benieuwd hoe vaak jouw video wordt bekeken of hoe vaak jouw artikelen worden gedeeld op social media? Kies dan de optie ‘Gebeurtenis’. Je kunt hier je doel bepalen voor het aantal video views en in een later stadium bekijken of het betreffende doel is bereikt.
Hieronder een weergave van de doelconfiguratie.
Stap 7. Doelen opslaan
Wanneer de bovengenoemde specificaties zijn ingesteld, kun je de doelen opslaan en instellen. Zodra alle doelen zijn ingesteld houdt Analytics alle doelen bij. Het is vervolgens mogelijk om via de opties Conversies > Doelen > Overzicht de resultaten van alle doelen bij te houden.
Naast Google Analytics nog andere prestaties en data ophalen? Download dan het gratis data kennispakket waarmee je direct zelf aan de slag kunt!
Het meten van resultaten in Google Analytics
Wat je precies wilt meten met Google Analytics bepaal je helemaal zelf. Het is aan te raden om vooraf te bepalen welke gegevens relevant zijn voor jouw website. Niet ieder gegeven is even relevant en belangrijk. Wil je jouw bezoekers vooral uit de organische resultaten van Google halen, dan is het van belang om de organische bezoekersstroom in de gaten te houden. Aan het begin van dit artikel is al wat informatie gegeven over de mogelijkheden van Google Analytics. Hierbij nog enkele criteria die je kunt meten met Google Analytics:
- Aantal unieke en terugkomende bezoekers (evenwel een vergelijking hiervan).
- Loyaliteit van bezoekers.
- Aantal paginabezoeken per bezoeker (gemiddeld).
- Totaal aantal bezoekers.
- Scherminstellingen van de bezoeker. Denk hierbij aan kleur en resolutie.
- Het besturingssysteem van de bezoekers.
- Afkomstige bronnen (kanalen) van de bezoekers.
Mocht je nog geen doelstellingen hebben ingesteld dan raden wij aan om hier mee aan de slag te gaan. Het geeft je een overzichtelijk beeld waar je staat met je website en waar je naartoe moet. Wil jij alles leren over Google Analytics? Volg dan onze Google Analytics Training!


Geen reactie's