Google Analytics 4: de voor- en nadelen op een rij

Google Analytics 4: de voor- en nadelen op een rij

Heb jij in Google Analytics alleen nog een Universal Analytics (UA) weergave? Dan wordt het tijd voor verandering! Eind 2020 heeft Google een ‘nieuwe generatie’ van Google Analytics gelanceerd, namelijk Google Analytics 4. Deze nieuwe property instelling speelt beter in op de customer journey van je bezoekers en maakt de flow via verschillende kanalen inzichtelijk. Zo kun jij je focussen op wat écht belangrijk is. In deze blog lichten we de voor- en nadelen van Google Analytics 4 toe.

Van bereik naar betrokkenheid

In oktober 2020 is de nieuwe property Google Analytics 4 gelanceerd. Deze wordt gezien als de nieuwe standaard. Dit zal ook de versie zijn die in de toekomst ondersteund wordt met nieuwe updates. En deze nieuwe property brengt vele voordelen met zich mee. Waar je voorheen voor iedere website een apart overzicht moest creëren en deze data niet met elkaar kon combineren, kun je in Google Analytics 4 je data combineren in één overzicht. Zo heb jij je resultaten van je website, shop en app direct inzichtelijk en kun jij je marketing activiteiten afstemmen op de segmenten die voor jouw de meeste winst behalen. Handig toch!

Google Analytics 4 is dus meer gericht op het meten van de betrokkenheid van je bezoekers. Waar je dit aan kunt terugzien? Het overzichtsmenu met de rapporten is verdeeld over de see, think, do, care fases. Daarnaast zal het bouncepercentage uit de lijst van KPI’s moeten worden gehaald, want dit is vervangen door ‘betrokkenheidspercentage’. Dit geeft aan van de hoeveel sessies er een sessie met engagement is geweest.

Sessies met engagement zijn het aantal sessies van 10 seconden of langer waarin een conversie heeft plaatsgevonden of er meer dan 2 pagina’s bekeken zijn

START VANDAAG NOG MET GOOGLE ANALYTICS 4

Voordelen Google Analytics 4

Deze nieuwe interface is even wennen, maar uiteindelijk zul je er de voordelen van inzien. Hierbij de voordelen die wij tot nu toe ervaren:

– GA4 maakt meer gebruik van machine learning waardoor opvallende gebeurtenissen worden gemeld. Denk hierbij aan een snelle daling van het aantal bezoekers of een product dat ineens goed verkoopt.

– Door middel van machine learning worden voorspellingen gemaakt zodat je snel in kunt spelen op veranderend gedrag of je campagnes bij kunt sturen.

– Je kunt zelf doelgroepen aanmaken en deze resultaten met elkaar vergelijken. Doordat je zelf de criteria bepaald kun je bijvoorbeeld het gedrag van alle mensen die converteren inzichtelijk maken. 

– Cross domain tracking kun je zelf instellen in Google Analytics waardoor je data van diverse kanalen met elkaar kunt combineren. Dit is handig als je een website met aparte webshop en een app hebt. Dit maakt bijvoorbeeld ook inzichtelijk welk kanaal de meeste nieuwe klanten binnen haalt.

– In GA4 is het niet langer nodig om events in te stellen via een code. Alle belangrijke gebeurtenissen worden bijgehouden via event-tracking. Je kunt hierbij zelf aangeven welke gebeurtenissen voor jou een waarde hebben en deze als conversie instellen.

Nadelen Google Analytics 4

We zien dat Google nog aan het bijsturen is op de functionaliteiten die hun nieuwe property bevat. En natuurlijk brengt iets nieuws altijd een paar nadelen met zich mee. Zo is Google Analytics 4 van de 150 mogelijke rapporten naar 30 rapporten teruggegaan waardoor het even wennen is om hiermee te werken. Ook missen er statistieken en zijn er weer anderen voor in de plaats gekomen. Het kan zijn dat deze functies nog terug gaan komen, maar dat is nog niet zeker. Voor nu valt ons het volgende op:

– Naast de bouncepercentage missen ook de pagina’s per sessie en uitstappagina’s in de nieuwe property. Dit waren belangrijke KPI’s voor organisaties om de kwaliteit van een bezoeker te meten. Hier is het betrokkenheidspercentage voor terug gekomen, die dus meer gericht is op de interactie en betrokkenheid op de website.

– Meerdere weergaven maken is nog niet mogelijk. Hierdoor moet je voorzichtig zijn met het filteren van data (bijvoorbeeld met IP-adressen), omdat deze ook niet met terugwerkende kracht gemeten kan worden.

– Voor veel externe tools is het nog niet mogelijk om de nieuwe Google Analytics 4 te koppelen. We verwachten dat hier op korte termijn wel de benodigde stappen in wordt gemaakt.

Google Analytics 4

Ga direct aan de slag met Google Analytics 4

Ondanks dat er nog veel verbetering mogelijk is binnen Google Analytics 4, wordt deze property nu wel als standaard gezien. Vanaf de lancering van Google Analytics 4 kan er ook geen property meer worden ingericht zoals je gewend bent en de ‘oude’ Universal analytics property zal langzamerhand verdwijnen. Daarnaast wordt historische data niet overgenomen in de nieuwe weergave. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk GA4 naast je huidige weergave in te richten zodat jij je data up-to-date houdt.

Wil jij direct starten met Google Analytics 4? Onze specialisten helpen je graag met de omzetting en het up-to-date maken van je data. Laat je gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op. 

Wil je kennismaken met de nieuwe interface? Bekijk dan deze demo van Google.

Summary
Google Analytics 4: de voor- en nadelen op een rij
Article Name
Google Analytics 4: de voor- en nadelen op een rij
Description
Heb jij in Google Analytics alleen nog een Universal Analytics (UA) weergave? Dan wordt het tijd voor verandering! Eind 2020 heeft Google een 'nieuwe generatie' van Google Analytics gelanceerd, namelijk Google Analytics 4. In deze blog lichten we de voor- en nadelen van Google Analytics 4 toe.
Author
Publisher Name
mark@ing B.V.
Publisher Logo
Lizzy Verweijmeren
lizzy@markating.nl
Geen reactie's

Geef een reactie