04 mei Facebook marketing – Deel 3
Lees ook het tweede deel!
In deel 3 van deze Facebook marketing serie ga ik in op de waarde van relevante content, de juiste tone of voice en adverteren op Facebook.
8. Plaats relevante content voor je lezer
Het focussen op kwalitatieve bezoekers speelt ook hier weer een belangrijke rol. Ik krijg vaker uitnodigingen om bedrijven te liken via Facebook waarmee ik geen enkel raakvlak heb. Ik begrijp dat je een zo groot mogelijk publiek wil aanspreken, maar het is zonde van je tijd en moeite. Zorg er eerst voor dat je hebt uitgevogeld wie er interesse hebben in jouw merk/bedrijf, voordat je lukraak iedereen gaat benaderen.
Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je de juiste volgers hebt, je ook berichten gaat posten die hierbij aansluiten. De berichten op Facebook mogen af en toe een grappige ondertoon hebben ook al ben jij een serieus bedrijf, zolang het maar wel verband houdt met hetgeen waar jouw lezer interesse heeft. Vraag je daarom eerst af wat je volger leest en wat jij plaatst. Is er overlap? Dan is dát hetgeen wat je moet plaatsen om interessant te blijven voor je bezoeker.
9. Juiste tone of voice
Facebook is meestal niet zo geschikt voor de Business to Business markt. Het is een informeel kanaal waar kennis delen een onderdeel van is, maar het ‘menselijk contact’ te boventoon voert. Formele taal en statische foto’s van alleen maar voorwerpen zijn niet erg aantrekkelijk. Om het meer menselijk te maken geef ik je de volgende tips:
- Stel je team van medewerkers voor op Facebook
- Toon een ‘kijkje in eigen keuken’
- Deel het wanneer je aan teambuilding doet
- Deel het wanneer je klant je een relatiegeschenk / blijk van waardering toestuurt
Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarmee je kan zorgen dat je je bezoeker boeit op Facebook, afhankelijk van de interesses van je bezoeker en de business waarin je opereert.
10. Houd rekening met de actualiteit
Met tools zoals hootsuite of direct via Facebook kan je berichten plaatsen in de toekomst. Op deze manier kan je handig bijvoorbeeld berichten voor de hele week of zelfs maand inplannen, zodat je hiermee niet constant mee bezig hoeft te zijn. Houd hierbij wel rekening dat je ook inspeelt op actualiteiten, zoals speciale dagen in je branche, feestdagen en andere dagen die het benoemen waard zijn. Een handige manier om deze berichten in te plannen is door middel van een contentkalender. Gebeurt er een keer iets spontaans, plaats dit dan direct tussendoor en wijk even af van de planning. Consistentie voert de boventoon, maar volgers kunnen over het algemeen een spontane actie prima waarderen.
11. Je bericht betaald “promoten” of “boosten”
Een bericht boosten of promoten heeft zin op de korte termijn, maar beter kun je een Facebook campagne inrichten via Facebook Ads. Met Facebook Ads werk je namelijk met doelen; wat wil je ermee bereiken? Doelen die Facebook biedt in hun advertentiemodule zijn bijvoorbeeld mensen naar je website sturen of conversies op je website stimuleren. Denk altijd vanuit het doel dat je voor ogen hebt en niet vanuit het middel zoals “boosten”. Pas als je weet wat je er mee wil bereiken, kan je het middel bepalen.
12. Je advertenties te breed inzetten
Nu ik toch in de advertentiehoek zit, met Facebook Ads kan je eenvoudig lezers targeten. Deze optie is er, dus zorg ook dat je ‘m gebruikt! Breed inzetten omdat je denkt “dat je voor ieder wat wils biedt” werkt niet. Mensen willen zich bijzonder voelen en willen graag dat het product ook écht voor hen bedoeld is. Grote winkelketens zoals V&D en Bijenkorf zijn daardoor onder andere in de problemen gekomen; wanneer je teveel aanbiedt, ben je niet meer speciaal.
Zo werkt het dus ook voor advertenties. Het voordeel van Facebook is dat je met de Ads heel eenvoudig kan targeten op de juiste doelgroep omdat je zoveel gegevens hebt. Van bijna iedere gebruiker weet je de leeftijd en interesses. Maak hier gebruik van en laat jouw bezoeker zich speciaal voelen.
Lees ook het vierde deel!


Geen reactie's