E-mailmarketing: Wat mag wel en wat mag niet?

E-mailmarketing: Wat mag wel en wat mag niet?

E-mailmarketing: een relatief oud maar effectief middel – mits je het goed inzet. In onze vorige blog over het vergroten van je e-maildatabase gaven we je tips hoe je snel aan trouwe volgers komt voor mailings.

Wellicht heb je er zelf ook ervaring mee; bedrijven die je constant belagen met reclame en nieuwsbrieven waar je helemaal geen interesse in hebt. Gelukkig kan je je in de meeste gevallen hiervoor gewoon uitschrijven en wanneer dit niet het geval is, kan de OPTA ingeschakeld worden.

Spam_mail

OPTA

OPTA staat voor Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Deze autoriteit houdt toezicht op de naleving van de wetgeving op het gebied van post en elektronische communicatiediensten. Sinds 2004 is er een wet die het sturen van ongewenste e-mails verbiedt.

Regels voor het versturen van e-mails

Wanneer een bedrijf ‘illegaal’ e-mails verstuurt, wordt er gesproken van spam. Om te voorkomen dat je als bedrijf spam verstuurt -of nog erger- ervoor beboet wordt, is het van belang om te weten wat wel en niet mag.

Vanuit de OPTA zijn 3 hoofdregels vastgesteld waaraan de verzender zich dient te houden, namelijk:

  1. Voorafgaande toestemming: De ontvanger moet toestemming hebben gegeven. Voor bijvoorbeeld nieuwsbriefformulieren is er een verplichte opt-in, dit is een checkbox welke de ontvanger zelf dient aan te vinken dat deze e-mails wenst te ontvangen. Daarnaast is er ook nog de dubbele opt-in, welke niet verplicht is. Wanneer de ontvanger toestemming heeft gegeven, dient deze nogmaals via een bevestigingslink in de e-mail de aanmelding te bevestigen. Hoewel deze optie niet verplicht is, sluit de verzender uit dat er e-mails naar het verkeerde adres stuurt en het levert betere en kwalitatieve lezers op, welke daadwerkelijk geïnteresseerd zijn.
  1. Identiteit: De ontvanger moet kunnen zien van wie de e-mail afkomstig is. Dit betekent dat de (bedrijfs)naam en e-mailadres zichtbaar moeten zijn voor de ontvanger.
  1. Afmeldmogelijkheid: De ontvanger moet zich eenvoudig kunnen afmelden. De meeste e-mails bevatten onder aan de pagina een link met een afmeldmogelijkheid. Wanneer de ontvanger niet meer geïnteresseerd is in de mailings, kan deze hierdoor worden afgemeld zodat geen verdere e-mails van het desbetreffende bedrijf worden ontvangen.

 

Opta

 

Niet nakomen van de wetgeving

Het is belangrijk om als bedrijf spammail tegen te gaan. Niet alleen omdat je het risico loopt hiervoor beboet te worden, maar ook voor je klanten. Vooral binnen de B2B sector zijn steeds meer personen op de hoogte van het beleid met betrekking tot ongewenste e-mails en het laatste wat je als bedrijf wil is natuurlijk het tegen het harnas in jagen van je klanten.

Boetes

Zoals ik hierboven aangaf kan bij overtreding van één van de 3 regels van de OPTA een boete ontvangen worden. Grote mailings lopen meer risico om een boete te ontvangen, omdat hierover waarschijnlijk meer personen een klacht indienen. Afhankelijk van de grootte van de mailing, het aantal overtredingen en de looptijd wordt de boete bepaald. Risico nemen is niet slim, de boetes zijn namelijk niet mild; een boete van de OPTA kan oplopen tot € 450.000,-.

Voorbeelden uit de praktijk

Dat de OPTA daadwerkelijk streng toekijkt op het naleven van de wet, blijkt wel nadat een bedrijf zonder toestemming commerciële e-mails stuurde naar ontvangers én dat deze zich hier ook niet voor konden afmelden. Het bleek dat er 3.000.000 spammails waren verstuurd, wat een boete van € 22.500 opleverde.

Conclusie

Uit dit artikel wordt eens te meer duidelijk dat het versturen van spammails geen optie is. Niet alleen jaag je je klanten ermee weg, ook bestaat het risico op een flinke boete. Zorg daarom dat je als verzender je identiteit laat zien, de ontvanger vooraf toestemming heeft gegeven en dat de bezoeker zich eenvoudig kan afmelden via een link.

Bronnen & relevante artikelen:

Summary
E-mailmarketing: Wat mag wel en wat mag niet?
Article Name
E-mailmarketing: Wat mag wel en wat mag niet?
Description
E-mailmarketing: een relatief oud maar effectief middel - mits je het goed inzet. In onze vorige blog over het vergroten van je e-maildatabase gaven we je tips hoe je snel aan trouwe volgers komt voor mailings. Wellicht heb je er zelf ook ervaring mee; bedrijven die je constant belagen met reclame en nieuwsbrieven waar je helemaal geen interesse in hebt. Gelukkig kan je je in de meeste gevallen hiervoor gewoon uitschrijven en wanneer dit niet het geval is, kan de OPTA ingeschakeld worden.
Author
Publisher Name
mark@ing
Publisher Logo
Sterk Merkregisseurs
marketing@sterkmerkregie.nl

Sterk merkregisseurs voor vooruitkijkers We combineren strategische branding met datagedreven marketing. Zo geven we je grip op ál je inspanningen en processen. En werken we toe naar voorspelbare merkgroei. Zo nemen we samen de regie over je merk.

Geen reactie's

Geef een reactie