23 apr Doelgroepen in Facebook Ads: waar moet ik me op richten?
Ruim 10 miljoen Nederlanders bevinden zich op Facebook. Facebook is daarom een van de weinige platformen waarop bijna alle doelgroepen vertegenwoordigd zijn; van jong tot oud. Echter, wanneer je niet weet op wie je je moet richten met betrekking tot je Facebook Ads, dan ben je als het ware aan het schieten met hagel. Om dit te voorkomen leg ik je in mijn blog uit wat de verschillende opties zijn qua doelgroepen en hoe je ervoor zorgt dat je jouw doelgroep bereikt met je Facebook ads.
Verschillende soorten Facebook doelgroepen
Facebook biedt een hoop verschillende opties als het gaat om het aanmaken van doelgroepen. Echter is het belangrijk om te starten met het installeren van de Facebook Pixel. De Facebook Pixel verzamelt data van je websitebezoekers en kan deze herleiden naar Facebook gebruikers. Op basis van deze data kun je doelgroepen aanmaken van je websitebezoekers, of personen die lijken op je websitebezoekers. Deze data blijft anoniem.
Hulp nodig bij het installeren van je Facebook Pixel? Neem dan even contact met me op via nienke@markating.nl. Ik help je graag verder!
1. Aangepaste doelgroep
Een aangepaste doelgroep is een doelgroep van personen die al interesse hebben getoond in je bedrijf, product of website. Om een aangepaste doelgroep aan te maken, kun je verschillende bronnen gebruiken. Denk hierbij aan de Facebook Pixel, maar bijvoorbeeld ook aan je Facebook-pagina, Video’s die je op Facebook gedeeld, een Upload van een klantenbestand of Appactiviteit.
Deze doelgroepen zijn ook nog verder te verfijnen. Bijvoorbeeld:
Wanneer je een aangepaste doelgroep aanmaakt van je websitebezoekers, kun je ervoor kiezen om al je websitebezoekers mee te nemen of alleen personen die een bepaalde landingspagina hebben bezocht. Stel dat wij willen adverteren omtrent trainingen, dan zouden we een doelgroep kunnen aanmaken van iedereen die op https://markating.nl/trainingen/ is geweest.

2. Vergelijkbare doelgroep
Door middel van een vergelijkbare doelgroep kun je nieuwe mensen bereiken die lijken op een doelgroep die je al gebruikt. Al je Aangepaste doelgroepen kun je omzetten in vergelijkbare doelgroepen. Bijvoorbeeld:
Je hebt een Aangepaste doelgroep aangemaakt van al je websitebezoekers van de afgelopen 180 dagen. Echter wil je nu een nieuwe doelgroep aanmaken van personen die vergelijkbaar zijn met je websitebezoekers (zelfde demografische gegevens, interesses en online gedrag). Deze doelgroep noemen we een vergelijkbare doelgroep.
Je kunt zelf bepalen hoe vergelijkbaar je deze doelgroep wilt maken. Zelf kies ik altijd voor 1%, omdat dit personen zijn die het meest vergelijkbaar zijn met je aangepaste doelgroep. Hoe hoger het percentage hoe groter de doelgroep, maar daardoor wordt ook de kans dat de vergelijking afneemt een stuk groter.

3. Doelgroep op basis van demografische gegevens en interesses
Een Facebook Ad bestaat altijd uit 3 verschillende onderdelen:
- Een campagne
- Een of meerdere ad-sets. Deze bevatten je verschillende doelgroepen
- Een of meerdere advertenties
Binnen een ad-set is het mogelijk om doelgroepen aan te maken op basis van interesses en demografische gegevens. Echter moet je deze inzichten van je doelgroep wel eerst verzamelen. Het opmaken van een persona kan je hier enorm bij helpen.
Een persona is een archetype van je doelgroep. Je doelgroep kan bestaan uit meerdere persona’s, bijvoorbeeld wanneer je doelgroep heel breed is op het gebied van leeftijd. Een persona biedt meer inzicht in de demografische gegevens en interesses van de verschillende types die zich onder jouw doelgroep bevinden.
Hieronder een voorbeeld van hoe zo’n persona eruit kan zien:

Deze persona kan vervolgens vertaald worden naar een Facebook Ads doelgroep, door de demografische gegevens en interesses mee te nemen in de ad-set:

Welke doelgroep is geschikt voor mijn advertenties?
We adviseren altijd om te starten met meerdere doelgroepen, zodat je inzicht kunt vergaren in wat wel en niet goed werkt. Start dus altijd met een doelgroep op basis van demografische gegevens en interesses (persona), een aangepaste doelgroep en een vergelijkbare doelgroep. Plaats deze in verschillende ad-sets en kijk na een tijdje welke doelgroep voor de meeste resultaten heeft gezorgd.
Hoeveel budget moet ik per doelgroep besteden?
Tijdens het aanmaken van je ad-set (doelgroep) geeft Facebook een inschatting van de dagelijkse resultaten. Deze veranderen naar mate je het budget verhoogt of verlaagt. Je kunt hier dus een beetje mee spelen om te kijken wel budget er nodig is om de gewenste resultaten te behalen. Zelf starten we meestal met een dagbudget van €5,00 per ad-set.
Ook geeft dit overzicht aan of je doelgroep niet te specifiek of te breed is. Je wilt dat je wijzer in het groene gedeelte uitkomt, dan is je doelgroep smal genoeg.

Samen sparren over je doelgroepen?
Wil je nog wat meer informatie ontvangen of graag eens een keer sparren over welke doelgroepen geschikt zijn voor jouw Facebook ads? Neem dan gerust contact met mij op via nienke@markating.nl. I am up for the challenge! 😉
Geen reactie's