26 jun Digitale strategie deel 1
Digitale strategie: een onmisbaar onderdeel in de business van tegenwoordig?
Er kan gemakkelijk geld uitgegeven worden aan verschillende middelen om meer bezoek te genereren naar je webshop. Denk aan een mooi event, een campagne of uitingen via social media. Wanneer je vervolgens geen opvolging geeft aan deze acties, zijn je inspanningen zonde van je tijd en geld. Regelmatig zie ik dit als junior online marketeer voorbij komen, bedrijven die denken in middelen in plaats van doelstellingen. Zo snel mogelijk gebruik willen maken van een middel zonder het voornaamste doel voor ogen te houden. Kijk maar eens naar het grote geheel. Is jouw website of webshop wel echt goed bezig? Of lijkt dat maar zo? In dit artikel leg ik je het nu van een digitale strategie uit en vertel ik je waar je rekening mee moet houden.
Houd bij het formuleren van je digitale strategie rekening met de sterktes en zwaktes van je eigen bedrijf
Elke webshop kan uitgaan van zijn eigen sterktes en zwaktes. Dat is ten slotte hetgeen waar het bedrijf op gebouwd is. Maar de wereld om ons heen verandert, en snel ook. Grote kans dat jij daarom dit artikel ook leest.
Maar wat zorgt nou echt voor een goede digitale strategie? Hoe kan je toch bijbenen met de rest van de online ontwikkelingen?
Ga uit van je eigen kracht bij het formuleren van een online strategie
Zoals voetbal coaches altijd zeggen: We gaan uit van onze eigen kracht. En dat is eigenlijk niets anders als het gaat om jouw digitale strategie. Het is kijken naar wat jouw bedrijf uniek maakt tegenover de rest van de markt, oftewel de unieke waardepropositie. Wellicht is je product niet uniek, omdat de markt verzadigd is. Echter, dat betekent niet dat je niet uniek hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan RedBull: zij profileren zichzelf binnen de ‘extreme sports’ tak. Er zijn talloze energiedrankjes op de markt en een energy drink die niets te maken heeft met sport of extreem, maar door middel van sport en activatie onderscheidt RedBull zich met hun unieke strategie van andere spelers binnen de markt.
Het vinden van jouw unieke waardepropositie is niet altijd even gemakkelijk. Vaak gaan er maanden aan onderzoek vooraf voordat de oplossing daar is. Maar zodra de oplossing is gevonden, dan wordt er ook daadwerkelijk progressie gemaakt.
Regelmatig laat een bedrijf een onderzoek uitvoeren door een stagiair. Zeker geen slecht idee, maar dan moet je de stagiair wel de juiste kant op sturen. Ik heb zelf ook een onderzoek uitgevoerd voor mark@ing. Door middel van een business model canvas gekeken naar de kracht van het bedrijf en daarop verder geborduurd. Door dit Business Model canvas is duidelijk geworden waar de behoefte van de klant ligt en waar wij als mark@ing voorzien in de behoeften van de klant.
Unieke waardepropositie
Maar even terug naar die unieke waardepropositie. Een belangrijk onderdeel in dit stuk. Je unieke waardepropositie kan je omschrijven als de behoefte van jouw klant waarin jij voorziet, zonder dat je klant dit doet. Het achterhalen van de unieke waardepropositie kost tijd en inzet, maar bestaat uit 3 factoren, namelijk: doelstellingen, doelgroepen en mogelijkheden.
Doelstellingen
Belangrijk voor de digitale strategie zijn de doelstellingen en KPI’s die hieraan vast zitten. Deze “targets” zijn meetpunten die ervoor zorgen dat het bedrijf nog op koers ligt. Algemene doelstellingen zijn vaak aanwezig, online doelstellingen iets minder. Terwijl je juist de online doelstellingen op de komma nauwkeurig kan meten. Door de aanwezigheid van meetinstrumenten zoals Google Analytics en dergelijke tools is gemakkelijk te achterhalen waar je veranderingen moet toepassen op je website of webshop.
Daarnaast is het goed om uit te spreken wat de ambitie is van je bedrijf, webshop of website. Waar wil je naartoe? Wat is je droom? Waar zie jij jezelf over 10 jaar? Want als dat duidelijk is dan kunnen de juiste stappen worden uitgezet om deze droom te bereiken.
Definieer duidelijke doelstellingen
Een roadmap beschrijft uiteindelijk de richting waar het bedrijf naartoe wilt gaan. De digitale strategie bestaat uit een weg van het hier en nu, naar de verre toekomst. Die toekomst kan nog jaren ver zijn en daar zitten vaak hele grote stappen tussen. Daarom is het belangrijk om duidelijke doelstellingen op te zetten. Enigszins om te kijken of je nog op de goede route zit, maar ook of de voortgang genoeg is om de volgende stap al toe te passen.
Let op! Doelstellingen moeten altijd SMART geformuleerd worden. SMART staat voor: Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Hierdoor worden doelstellingen duidelijk, meetbaar, realistisch geformuleerd en is de kans groter dat er in de praktijk iets bereikt wordt.
Een goed voorbeeld van een SMART doelstelling is:
- “Het organische bezoek van website X zal met 20% zijn toegenomen t.o.v. 1 mei 2016”
- “De conversies op de homepagina moeten worden verdubbeld na 1 maand na livegang”
Daarnaast zijn er ook hele slechte doelstellingen te vinden:
- “Wij willen bovenaan in Google komen (niet specifiek en niet tijdsgebonden)”
- “Wij worden de beste van de markt (niet specifiek, niet meetbaar en niet tijdsgebonden)”
Doelgroepen
Waar de markt vroeger bepaald werd door de aanbieder, wordt de markt nu vooral bepaald door de consument. Doordat de consument steeds meer eist van de producten en diensten die hij of zij aankoopt moet de aanbieder hier op inspelen. Hierdoor is het als aanbieder heel belangrijk om te weten wie de klant is, wat zijn behoefte is en hoe hij zich coördineert.
Persona’s kunnen hierbij erg bruikbaar zijn. Persona’s zijn fictieve vertegenwoordigers van je doelgroep.Door het opstellen van deze persona’s creëer je overzicht bij je marketing en sales afdeling over wie de doelgroep is en wat ze moeten doen om deze personen tot een aankoop te verleiden. Door de persona ook daadwerkelijk persoonlijke kenmerken mee te geven, is het herkennen ervan een stuk gemakkelijker.
Mogelijkheden
De laatste stap is kijken naar de mogelijkheden binnen het bedrijf. Hierbij moet gekeken worden naar het aanwezige budget, tijd, kennis, mensen en andere organisatorische mogelijkheden en beperkingen. Het moet namelijk wel mogelijk zijn om aanpassingen door te voeren en draagvlak te creëren.
Identificeer je doelgroep en betrek ze in het proces
Vaak kijken bedrijven naar de gehele markt waarin zij zich bevinden en zien zij dit als hun doelgroep. Dit kan ook zo zijn, maar dit werkt niet altijd. Wij deden dat zelf ook. Waar wij in principe elke website en webshop kunnen bedienen is dat niet altijd even gemakkelijk. Om de ideale klant op te zetten is het nodig om naar je huidige klantengroep te kijken. Kijk maar eens goed naar wat de behoefte is en waar nu écht de vraag ligt. Zijn er nog aspecten die jij mist ten opzichte van de concurrentie? Of ben jij juist ergens veel beter? Dan is het misschien verstandig om je aanbod aan te passen.
Maar focus je eerst op je huidige doelgroep. Zorg dat je duidelijk in kaart hebt wie je doelgroep is en wat voor verschillende type personen zich bevinden in deze doelgroep. Hier begin je met het maken van segmenten. Deze segmenten zorgen ervoor dat er wellicht verschillende manieren van benaderen ontstaan per segment. Zodra dit goed staat stel je de persona’s op zoals ik hierboven heb omschreven.
Om de verschillen in persoonlijkheid te herkennen en in hokjes te stoppen is het MBTI model opgezet. In deze theorie wordt gekeken naar welke voorkeuren je hebt en wat voor type persoonlijkheid je hebt. Wij hebben een aantal blogs toegewijd aan deze theorie. Lees hier meer over de blogs van MBTI.
Wil je meer weten over digitale strategie?
Schrijf je dan nu in voor dit onderwerp en je bent de eerste die hoort over het volgende deel van deze reeks blogs.


Geen reactie's